16 augustus 2013 -
Ruim een derde van de Nederlanders (34 procent) blijft doorwerken terwijl zij eigenlijk te ziek zijn om te werken. Daarmee lijkt de bevolking in toenemende mate te zwichten voor de angst voor ontslag. Dat schrijft Jasper van der Klip van Gingermood Coachmatchers. Onderzoek van Gingermood Coachmatchers heeft uitgewezen dat 53 procent van de werknemers aangeeft dat de werkdruk hoger is dan voorgaande jaren.
De ondervraagden geven aan dat de hogere werkdruk niet heeft geleid tot meer ziekteverzuim. 34 procent van de werknemers blijft doorwerken terwijl zij zich eigenlijk ziek zouden willen melden. Uit het onderzoek blijkt dat twintig procent van de werknemers zich niet ziek durft te melden omdat zij bang zijn bij een reorganisatie als overbodig te worden beschouwd en hun baan te verliezen. Een nieuwe baan ligt immers niet voor het oprapen in een krappe arbeidsmarkt.
Plek veroveren
Vooral jongeren (achttien-30) en ouderen (55-65) op de arbeidsmarkt blijven doorwerken terwijl zij ziek zijn. Volgens Barbara Martens, oprichtster van Gingermood Coachmatchers, komt dit onder andere doordat jongere werknemers in veel gevallen hun plek in de organisatie nog moeten veroveren. Oudere werknemers blijven vaak doorwerken omdat hun kansen op de arbeidsmarkt kleiner zijn, zo luidt één van de conclusies.
Nadelig
Het is voor zowel de werkgever als de werknemer nadelig wanneer mensen doorwerken terwijl zij eigenlijk ziek zijn. "Een werknemer die blijft rondlopen met dergelijke klachten kan uiteindelijk langdurig uitvallen met serieuze aandoeningen zoals depressie of een burn-out," aldus Martens.
Ik vraag me af wat in genoemd onderzoek de definitie van ''ziekte'' is. Als daar in medisch opzicht geen eenduidigheid over is aan de hand van geaccepteerde criteria (bv UWV normen) dan heb je aan de uitkomsten van zo'n onderzoek ook niets.