zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Routine en inspiratie gaan hand in hand

15 augustus 2013 - U hebt belangrijk werk te doen, iets creatiefs wellicht. Maar u treuzelt, drinkt nog maar eens een kop koffie of checkt uw mail. Niets dat niet kan wachten, en toch krijgt het voorrang op wat u eigenlijk wil doen. U maakt zichzelf wijs dat de inspiratie zo meteen vanzelf komt. Die blijft echter uit tot u daadwerkelijk aan uw taak begint. Dat stelt 6Minutes.be.

Misschien zijn grote kunstenaars of wetenschappers wel de meest plichtsbewuste mensen die er zijn. Veel van hen houden maniakaal vast aan routines en delen hun dag in dienst van hun werk in. Bevlogenheid of nachtelijke passages van inspiratie zijn de uitzondering. Of zoals Thomas Edison, uitvinder van de gloeilamp wist, het geniale bestaat voor 99 procent uit transpiratie en voor één procent uit inspiratie.



Uitstelgedrag
Toch komen veel mensen niet uit de startblokken als er belangrijk werk op hen wacht. Uitstelgedrag en de neiging om juist dan triviale dingen te doen, zijn menselijk. Maar dat is ook precies wat gebrek aan focus in de hand werkt. Op die manier blijkt het werk waaraan u niet begint het meest vermoeiend te zijn, al het andere levert immers energie op.

Eigen verantwoordelijkheid
Jocelyn K. Gley is hoofdredacteur van de site 99U: "Veel mensen hebben wel ideeën maar die blijven losse flodders. Waar het op aan komt, is de ideeën te realiseren. Routine is daarbij essentieel. Gewoon op gezette tijden gaan zitten en beginnen, niet opstaan voor u weet hoe u straks verder zult gaan. Oftewel: stop met anderen of de omgeving de schuld te geven van uw getreuzel en neem uw persoonlijke verantwoordelijkheid. 
Wie iets wil bereiken dient zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen. Routine opbouwen, pro-actief en systematisch werken en gewoonten optimaliseren, vormen basisvoorwaarden om concrete resultaten te behalen. Een dagelijkse kleine bijdrage blijkt hierbij op termijn tot meer resultaat uit te monden dan een eenmalige actie.
Wie regelmatig werkt, houdt zijn geest waakzaam en betrokken op de taak. In het brein zoemt er constant iets op de achtergrond dat hem of haar bezig houdt. Daardoor duiken verbanden op, objecten of gebeurtenissen lijken bij het werk te kunnen worden ingeschakeld.

Faalangst
Door op gezette tijden te werken, verdwijnt de vrees dat u het eigenlijk niet kunt. U ervaart dat het lukt, u doet het immers. Uitstelgedrag wordt vaak door onbewuste faalangst in gang gezet. Het belet dat u gewoon begint. Diep van binnen zijn mensen altijd een beetje bang om zichzelf teleur te stellen, om niet voor elkaar te krijgen wat ze bedacht hebben. Daarom wachten ze op een teken, een soort van aanmoediging of een externe inspiratiebron. Maar zoals gezegd: die komt niet als u niet effectief aan de slag gaat.


Bron: 6minutes.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Overoptimisme staat planning in de weg
 Uitstelgedrag manager wijst op gebrek aan eigenwaarde
 Rommelige omgeving stimuleert creativiteit
 Productieve mensen zijn niet creatief
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10