zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Overwerk is ongezond'

12 augustus 2013 - Mensen die meer dan 60 uur per week werken, vaak overwerken en daar bovenop veel werkdruk ervaren, hebben maar liefst vijftien keer meer kans op een depressie dan hun collega’s die minder uren maken. Dat blijkt uit Japans onderzoek aan de Kyoto University School of Public Health. Het onderzoek toonde tevens aan dat de kans op depressie per direct afneemt zodra  de werkdruk daalt, maar dat mensen die niet gewend zijn aan overwerk ook per direct een groter risico op depressie lopen als ze ineens heel veel meer gaan werken.

Dit is niet hete eerste onderzoek dat een verband tussen overwerk en depressie aantoont. Zo bleek in 2007 uit Fins onderzoek dat mensen na een reorganisatie twee keer zoveel antidepressiva en slaappillen voorgeschreven krijgen dan werknemers die niet te maken hebben gehad met inkrimpingen.


Dezelfde Finse onderzoekers toonden eerder ook al aan dat mannelijke werknemers die weinig invloed hebben op hun werkomgeving 41 procent meer kans maken om ziek te worden dan hun collega’s met veel verantwoordelijkheid. Daarnaast kwam naar voren dat mensen in een stressvolle werkomgeving vaker depressief worden dan mensen in een open en ontspannen werkomgeving.

Meer kans op hartaanvallen
Gelooft u nu nog steeds in het cliché dat ‘niemand dood gaat van hard werken’? Kijk dan even mee naar de uitkomsten van het grootste werkplekonderzoek dat ooit is uitgevoerd. Britse onderzoeker volgden de gezondheid van meer dan 10.000 ambtenaren sinds 1985 en concludeerden – onder andere – dat meer dan elf uur per dag werken de kans op een hartaanval met 67 procent verhoogt. Dit laatste wordt bevestigt door het eerder genoemde Japanse onderzoek. Ook uit dit onderzoek kwam naar voeren dat meer dan 60 uur per week werken in combinatie met slaaptekort het risico op een hartaanval bij 40-plussers verdubbelt.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer meldt depressie niet bij baas
 Leidinggevenden kunnen veel verzuimkosten voorkomen
 Crisis beïnvloedt gezondheid managers
 Gebrek aan zingeving leidt tot depressie
 
 
reacties
 
gratis boekhoudprogramma  |   | 
4-03-2014
 | 
16:46 uur
Ik vind het jammer dat jullie vaak met nummers, percentages en getallen komen zoals zoveel websites. Ten opzichte van wat zijn de nummers,percentages en getallen?

Voorbeeld:
''Britse onderzoeker volgden de gezondheid van meer dan 10.000 ambtenaren sinds 1985 en concludeerden – onder andere – dat meer dan elf uur per dag werken de kans op een hartaanval met 67 procent verhoogt.''

Maar hoe groot is de kans dan op een hartaanval voor een persoon en wat is het onderverdeeld in man/vrouw? Misschien waren er normaal gesproken 3 mensen die een hartaanval hadden en nu 5. Ja dan is het 67% verhoogt, maar is het dan wel een eerlijke sample?

Het is voor niemand duidelijk om hoeveel mensen het nu gaat. Ik vind sowieso 10.000 mensen al vrij weinig, omdat volgens mij minder dan 0.1% van de mensen gemiddeld overlijd aan een hartaanval. Dat zouden er dan 10 moeten zijn in deze groep. 10 is vrijwel niets en per groep van 10.000 zal het specifieke aantal dus flink afwijken.

Het doet me niet zo zeer pijn dat jullie deze getallen en nummers noemen, maar wel dat mensen het meteen overal gaan verkondigen als gehele waarheid, terwijl er zoveel meer berekeningen achter zitten.

Ik ben het wel eens met het feit dat je van hard werken eerder depressies zal krijgen en de kans op een hartaanval waarschijnlijk ook groter zal zijn (hogere bloeddruk etc.). Maar ik kan dit niet in getallen uitdrukken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10