Binnen twaalf maanden keerpunt op de arbeidsmarkt verwacht
5 augustus 2013 -
Uit analyses van Intelligence Group blijkt dat, ondanks de stijgende werkloosheid en een dalend vacatureaanbod, een herstel op de arbeidsmarkt binnen twaalf maanden verwacht kan worden. De bodem in de bouwsector is bereikt nu blijkt dat de vraag naar bouwpersoneel toeneemt. Daarnaast daalt het aanbod van actieve baanzoekers, mogelijk als gevolg van het discouraged workers effect.
Macro-economisch gezien is de huidige arbeidsmarkt nog steeds slecht, maar doordat het actieve aanbod van personeel harder afneemt dan de vraag en met een herstellende bouwsector als aanjager van de economie, lijkt een kantelpunt op de arbeidsmarkt binnen twaalf maanden in zicht.
Groeiende vraag ICT’ers, afnemende vraag naar technici
Hoewel het totale vacatureaanbod in het tweede kwartaal van 2013 met 6,9 procent is gedaald ten opzichte van 2012, zijn er nog steeds groeimarkten op de Nederlandse arbeidsmarkt. De ICT-sector laat al twee jaar op rij een sterke groei zien in het vacatureaanbod (+tien procent in 2012; +21 procent in 2013). De functiegebieden research & development en het onderwijs laten eveneens een lichte groei zien in de vraag naar personeel.
Een opvallende ontwikkeling is dat de vraag naar technici afzwakt. De vraag is nog steeds groot (meer dan 40.000 vacatures in Q2 2013), maar ten opzichte van 2012 is het aantal vacatures afgenomen. Dit betekent niet dat er geen tekorten meer zijn in de techniek: de vraag is nog altijd groter dan het aanbod, alleen minder groot dan een jaar geleden. Op dit moment zijn er per 1.000 actieve baanzoekers nog steeds 1.152 vacatures (Intelligence Group, Jobfeed).
Bouw laat licht herstel zien
Ten opzichte van 2012 is herstel zichtbaar in de vraag naar bouwpersoneel. Nadat in 2012 de vraag sterk was afgenomen, neemt de vraag in 2013 weer toe. Hiermee lijkt de bodem in de vraag naar bouwpersoneel bereikt en zien we ten opzichte van de krimp tussen 2011-2012, een groei in 2013 ten opzichte van 2012 van 6 procent. Mogelijke verklaringen kunnen gezocht worden in de tijdelijke verlaging van het Btw-tarief in de bouw, evenals uitgestelde investeringen in o.a. onderhoud van de bedrijfspanden. Andere functiegebieden die, zij het licht, herstel laten zien zijn de functiegebieden consultancy/advies, kwaliteitsmanagement en marketing en communicatie.
Sterke krimp vraag naar verpleegkundigen
De vraag naar verpleegkundigen is met 26 procent gekrompen. De zorgen omtrent tekorten in de zorg op de korte termijn lijken door deze ontwikkeling te zijn getemperd. Dit betekent niet dat er een enorm overschot aan verpleegkundigen op de arbeidsmarkt zal ontstaan. De vervangingsvraag blijft groot vanwege de vergrijzing van deze beroepsgroep.
Eerste signalen van discouraged workers effect
Het actieve aanbod van arbeid daalt, waarmee de eerste signalen van een discouraged workers effect zichtbaar zijn. Was in het tweede kwartaal van 2012 nog bijna 21 procent van de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking actief werkzoekend, in dezelfde periode van 2013 is dat gedaald tot 17,9 procent (bron: Intelligence Group). Ondanks het historisch gezien nog steeds een hoog percentage actieve baanzoekers is, impliceert deze daling dat mensen steeds meer ontmoedigd raken in het vinden van een baan.
Toekomstperspectief op de arbeidsmarkt verbetert licht
Doordat het aanbod van medewerkers, ondanks een stijgende werkloosheid, harder daalt dan de vraag, lijkt het perspectief van werkzoekenden te draaien. Macro-economisch gezien blijft het een slechte arbeidsmarkt maar het toekomstperspectief verbetert door (potentiële) verkrapping op de arbeidsmarkt (index 108). De vraag neemt in totaliteit af (index 94) ten opzichte van het tweede kwartaal in 2012. Doordat het actieve aanbod van werknemers sterker daalt (index 87) is het perspectief positief.
Door dit soort verhalen de wereld in te helpen zullen onze bestuurders zich niet geroepen voelen om te inversteren in werkgelegenheid nee ze zullen eerder roepen van er kunnen er nog wel een aantal bij want het neemt straks toch vanzelf af. En dit laatste blijf ik betwijfelen.
Een beetje open deur die hier word ingetrapt. Je verzameld wat cijfertjes, bekijkt wat statistiekjes en voila, de forecast voor de komende twaalf maanden op de arbeidsmarkt.
Huidige stand van zaken
De huidige stand van zaken stemt niemand goed. Een hopeloos impotente en incompetente overheid. Verdeel en heers op menig vlak. Er niet toe doende discussies of politiek gebral. Een val van vacatures en aanvragen en een enorme toename van aanvragen met criteria die niet verenigbaar zijn met elkaar.
Tel hierbij even op dat de intrinsieke kennis van W&S, recruitment en HR voor die vacatures vrijwel nihil blijkt en je hebt een recept voor disaster.
Ketengevolgen
Slechts weinigen blijken bereid eens te gaan kijken naar de economische keten gevolgen van al deze facetten want zou je dit doen, dan kun je niet meer aan de conclusie ontkomen dat de werkelijke bodem nog moet gaan komen.
Immers, als je uit pure korte termijnwaan maatregelen neemt, zoals de kaalslag die gaande is sinds 2009 op het vlak van Human Capital alleen al door politiek en bedrijfsleven, dit vervangt door relatief onervaren goedkoper FTE, heeft dit enorme gevolgen.
Op de World Index is NL gezakt van de 6e positie naar naar de 23e. Niemand die zich daar klaarblijkelijk druk om maakt. Die index laat zien dat het helemaal niet zo goed gaat end e vooruitzichten voor de komende twaalf maand? Helaas niet zo rooskleurig als hier word beschreven.
in zijn algemeenheid lijken dit goede berichten te zijn. Macro-economisch is er wat licht aan de horizon. Kernvraag is natuurlijk wat dit specifiek voor de verschillende doelgroepen betekent. Zelf ben ik inmiddels 60 jaar, maar al sinds begin 2011 bij de UWV ingeschreven. Ouderen komen er bekaaid af en wenkende perspectieven zie ik eerlijk gezegd niet. Dat heeft niet met mijn eigen inzet, motivatie en werklust te maken, maar met het ontbreken van een adequaat overheidsbeleid voor oudere werknemers.
Henk Beekman
|
|
7
-
08
-
2013
|
10
:
04
uur
NumoQuest,
Ik kan heel ver meegaan met jouw analyse.
Maar het beleid van onze huidige regering werpt wel degelijk zijn vruchten af! Als inwoners worden we feestelijk genivelleerd, maar ook als land, gezien de daling op de genoemde index.
Ik vrees dat dit alles een groter effect heeft op de arbeidsmarkt dan datgene wat de Intelligence Group denkt te zien.
Kortom: Leuk gevonden header op een artikel om de aandacht te trekken, maar verder weinig waarde.
R de Wit
|
|
7
-
08
-
2013
|
10
:
29
uur
Dit soort signalen worden ook geroepen door het cpb. De realiteit is meestal precies omgekeerd. Zolang de economie krimpt en de kosten in nederland steeds meer omhoog gaan door belachelijke onaantrekkelijke zaken die de regering creëert zet ik er voor augustus 2014 op in dat ik gelijk heb. Er zal dus een daling plaats vinden, zoals keer op keer. Men maakt zich binnen de meeste firma's druk om een jaar echter zien gewoon de lange termijn niet in. Zowel strategisch als tactisch zit er binnen al die bedrijven gewoon niets wat visionair is. Eigen zakken vullen voor aandeelhouders tevreden te houden is een gedachte die terug is te voeren op vvd ideeën die niet kloppen. De vvd komt voort uit de pvda die in de jaren daarvoor nog nsdap was genaamd. Zoek de verschillen in gedachte tussen 1930 en 2013? Geen een, ja aanrommelen voor eigen belang. Kortom onderzoek zoveel en verwachting firma positivo op de grote hoop en realistisch zijn. Wil je een meting uitvoeren die realistisch is dan moet je eerlijk worden. Dat past niet in het roze brillen cultuurtje.