2 augustus 2013 -
Het merendeel van de werkgevers neemt geen extra maatregelen tijdens extreme hitte op de werkvloer. Dit zegt FNV Bondgenoten donderdag op basis van de eerste resultaten van de Meldlijn Zomerhitte, aldus DeOndernemer.
De vakbond opende twee weken geleden een meldpunt, waar werknemers kunnen klagen over zomerse temperaturen op hun werkplek. Inmiddels is de vragenlijst door 612 mensen ingevuld. Daarvan gaf 61 procent aan dat hun werkgever niets tegen de extreme hitte heeft gedaan.
Klachten
Negen op de tien invullers had last van fysieke klachten door het werken in de hitte, voornamelijk concentratieverlies, jeuk of kramp in de spieren. Welgeteld 48 mensen meldden dat ze flauw waren gevallen en 15 mensen vulden in dat ze een hitteberoerte hadden gekregen, waardoor ziekenhuisopname nodig was. Overige klachten betroffen met name hoofdpijn en migraine, duizeligheid, benauwdheid en overmatig transpireren, omdat de werknemer ,,gedwongen werd te werken in polyester kleding.''
Maatregelen
Iets minder dan 40 procent van de werkgevers nam wel maatregelen tegen het warme weer. Helaas niet altijd even effectief, zegt FNV Bondgenoten. 22 procent van de ondervraagden zei dat de baas ‘extra drinken’ verstrekte. In bijna 5 procent van de gevallen werden door de werkgever extra pauzes ingelast of werd airconditioning geïnstalleerd. Ook deelden werkgevers ijsjes uit, werden ventilatoren neergezet of mochten werknemers extra vroeg beginnen.
En zo blijkt nu ook weer dat hr zich niet bewust is hoe mensen in elkaar steken. Veel facilitaire zaken zijn kapot gemaakt en de baas denkt ook och vallen ze dood neer scheelt het ook weer in de reorganisatie. Ook goed voor de pensioenfondsen toch. Werkgevers zijn nog steeds niet bewust dat hun de oorzaak zijn van de onvrede en veel van de problemen die zich overal voordoen. Die houding gaat hun eigen ondergang worden. Je dient de verantwoording te nemen als werkgevers en niet mensen aan hun lot over te laten. Ook de temperaturen bewust terugdraaien in gebouwen is zo een dooddoener. Budget cuts heet dat om maar door te bezuinigen. Ja ik zeg dat omdat ik me er altijd sterk tegen heb gemaakt. Daarmee ben ik ook weg getreiterd door de manager boven me. Wat een slampamper die zich nergens van bewust was.