31 juli 2013 -
Door strenge EU-regelgeving is de financiële sector uitgeweken naar het aanbieden van uitgebreide opleidingstrajecten in plaats van bonussen, zo blijkt uit onderzoek van adviesorganisatie Mercer.
Banken en verzekeraars worden door nieuwe wetgeving beperkt in het uitkeren van bonussen. Hierdoor is het voor Europese banken en verzekeraars zeer lastig om bestuurderstalenten van buiten de regio aan te trekken, simpelweg omdat de beloning niet in verhouding staat tot de rest van de wereld. Van de onderzochte bedrijven geeft 76 procent aan dat het verschil in regelgeving zorgt voor een ‘un-level playing field’ als het aankomt op het aantrekken van de juiste mensen. Slechts 22 procent denkt zijn concurrentiepositie op de arbeidsmarkt juist te kunnen verbeteren.
Softe beloning
De grootste impact van de regelgeving zal volgend jaar van kracht zijn. Zo lang de regels nog niet gelden, proberen bedrijven daarop te anticiperen door het basissalaris en de toelagen van bestuurders te verhogen. Maar om ook de volgende jaren getalenteerde young professionals te strikken, wijken branches nu uit naar zogenaamde 'zachte' arbeidsvoorwaarden.
Bedrijven veranderen onder meer hun bonussystemen, door de wachtperiode te verhogen voor het uitbetalen van uitgestelde beloning of vervangen korte termijn bonussen voor de lange termijn variant.
Maar overduidelijk het grootste deel van de bedrijven (70 procent) verschuift de focus van bonussen naar flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden en carrièreontwikkeling." Jan-Simon Rotgans van Mercer: "Het aannemen van nieuwe ervaren talenten wordt door de salarisstijgingen en hoge bedragen in uitgestelde of langere termijn beloning onderhand onbetaalbaar, waardoor banken zich steeds meer gaan richten op de ontwikkeling van bestaande werknemers."