24 juli 2013 -
Bedrijven die expats uitzenden zijn het duurste uit als deze werknemers naar Luanda in Angola worden uitgezonden. Ook steden als Moskou en Tokio zijn relatief kostbaar om expats naar uit te zenden. Dit blijkt uit het jaarlijkse Cost of Living onderzoek onder 214 steden wereldwijd. In het onderzoek worden op locatie de relatieve kosten gemeten van meer dan 200 zaken, waaronder huisvesting, vervoer, levensmiddelen, kleding, huishoudelijke artikelen en amusement.
Het is ’s werelds meest uitgebreide onderzoek naar kosten van levensonderhoud. De gegevens worden gebruikt om multinationals en overheden te helpen de hoogte van de kostenvergoedingen te bepalen voor hun in het buitenland tewerkgestelde werknemers. Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.
Grote verschillen in kosten
De verschillen tussen steden zijn aanzienlijk. Zo kost een kop koffie in Managua, de hoofdstad van Nicaragua, 1,15 euro en in Moskou maar liefst 6,20 euro. Wilt u als expat een hamburger eten dan kunt u dat het beste doen in Kalkutta in India want dan bent u je slechts 2,71 kwijt tegen 10,08 in Carácas te Venezuela. Een avondje bioscoop kunt u het beste doen in Johannesburg (4,42) en niet in Londen (15,02).
Manon Gerritsen, Expat specialist bij Mercer: "Er zijn grote verschillen tussen de steden. Dit komt deels omdat bepaalde goederen, levensmiddelen of faciliteiten beperkt beschikbaar zijn en bijvoorbeeld geïmporteerd moeten worden wat uiteraard kostbaar is. Vaak is het simpelweg ook zo dat bepaalde steden nu eenmaal duurder zijn, in Londen betaalt u 15,02 voor een bioscoopkaartje tegen 9,50 in Amsterdam en een kop koffie in Amsterdam hebt u voor 3,00 en niet voor 6,20 zoals in Moskou."
Huisvesting
De kosten voor huisvesting zijn een belangrijke factor in het onderzoek, dit is over het algemeen de grootste kostenpost voor organisaties. Een tweekamerappartement voor een maand huren is het duurst in Luanda (4.857,29), gevolgd door Moskou, waar een dergelijk appartement een huurprijs heeft van 3.437,46. Gerritsen: "Er wordt vaak gedacht dat steden in minder ontwikkelde landen goedkoop zijn, maar dat is niet altijd het geval voor expats die daar werken. Multinationals zien zich genoodzaakt om de expats een soortgelijke levensstandaard te bieden als in het land waar zij vandaan komen. Dat betekent dat de kosten voor bijvoorbeeld goede huisvesting erg hoog kunnen zijn. U kunt zich voorstellen dat een vergelijkbaar appartement in Luanda en Amsterdam enorm in prijs verschillen. In de meer exotische landen gaat het vaak om zogenaamde ‘gated communities’, een leefomgeving inclusief bewaking. Dat is in bijvoorbeeld Amsterdam niet nodig, daar zijn de kosten voor een expat appartement een stuk lager namelijk gemiddeld 1.800 euro."