23 juli 2013 -
In de afgelopen maanden is het aantal jongeren met problematische schulden aanzienlijk gestegen. Dit blijkt uit een analyse van Lindorff onder jongeren tot 25 jaar. Op dit moment zijn er zo’n 80.000 jongeren die een schuld bij Lindorff hebben uitstaan. In dezelfde periode vorig jaar waren het er nog 68.000. Dit betekent een toename van ruim zeventien procent.
Van de jongeren met een schuld heeft meer dan 60 procent deze uitstaan bij een telecomprovider. De gemiddelde schuld per persoon bedraagt meer dan 1.000 euro. Doordat jongeren nog een gezonde financiële toekomst in het vooruitzicht hebben, komen zij minder snel in aanmerking voor schuldhulpverlening. Toch ziet Lindorff dat het aantal jongeren met een problematische schuld schrikbarend hoog is; elf procent van hen zit momenteel in een langdurig schuldsaneringstraject.
Altijd ‘connected’
De toename van het aantal jonge debiteuren heeft volgens Lindorff te maken met een nieuw tijdperk. Maurice Sluis, directeur Marketing & Communicatie: "Jongeren willen altijd en overal ‘connected’ zijn. Ze sluiten gedachteloos één of meerdere abonnementen af. Zij verkijken zich echter op de hoogte van de abonnementskosten en kunnen na verloop van tijd de betalingsverplichtingen niet meer nakomen. Hiermee lopen ze het risico uiteindelijk in een wettelijke schuldsanering te belanden. Hieraan is vaak al een langer traject van aanmanen en herinneren vooraf gegaan. Onverantwoord financieel gedrag kan er zelfs toe leiden dat de jongere onder toezicht van een curator of bewindvoerder wordt gesteld. Dat wil je niet als je in de bloei van je leven zit en nog zoveel mooie plannen hebt."
Campagne voor jonge debiteuren
Lindorff wil jongeren bewustmaken van hun financiële verantwoordelijkheid en start daarom deze week een campagne voor jonge debiteuren. Het is een landelijke campagne die jongeren niet alleen wil waarschuwen, maar ze juist ook met handige tips en tricks wil helpen uit de schulden te komen en te blijven. "Met de campagne hopen we jongeren die in de schulden zitten weer financieel gezond te krijgen. We laten onder andere zien hoe je verstandig kunt omgaan met geld, maar benadrukken ook de gevolgen van het hebben van schulden. Zo zijn jongeren zich vaak niet bewust van de hoge kosten die dit met zich meebrengt of dat het uitblijven van betaling eventueel een negatieve registratie oplevert. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk bij de jongere zelf," aldus Sluis.
Drie tips om na de zomer schuldenvrij te zijn
Lindorff geeft jongeren drie handige tips om na de zomer schuldenvrij te zijn en het nieuwe schooljaar met een schone lei te beginnen:
• Check regelmatig de (lopende) rekeningen. Kijk hierbij kritisch of het uitgavenpatroon past bij de persoonlijke financiële situatie;
• Gebruik het extra inkomen in de zomer, zoals de inkomsten uit vakantiebaan en/ of de aankomende studiefinanciering, om schulden af te lossen.
• De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is van plan om achterstallig schoolgeld in te houden op de studiefinanciering. Studenten houden hierdoor minder over om hun rekeningen te betalen. Los daarom schulden af voordat deze regeling van kracht wordt.
Een campagne om de jongeren bewust te maken van hun financiële plaatje is zeker geen slecht idee. Het wordt helemaal lastig voor de jongeren als deze ook nog is een eigen woning hebben die zij moeten betalen en er niemand in de buurt is om bij te springen.
Een goed punt om jongeren bewuster te maken van schulden!
Het is ook een kromme situatie. Aan de ene kant is het voor volwassenen enorm lastig om een hypotheek te krijgen waar ze daadwerkelijk wat mee kunnen. Terwijl het voor jongeren op diverse wijzen heel makkelijk is om in een schuld situatie te komen, in wat voor vorm dan ook.