Mondiaal groeitempo blijft in 2013 positief werken voor high-yield obligaties
10 juli 2013 -
High-yield obligaties blijven in 2013 een aantrekkelijk risico/rendementsprofiel bieden, vergeleken met overige vastrentende beleggingsalternatieven. Dit stelt ING Investment Management. "Europese high-yield obligaties bieden momenteel een rendement dat de \zes procent nadert," aldus Tim Dowling, Global Head of Credits en Global High-Yield Lead Portfolio Manager bij ING Investment Management.
Dowling: "Dat steekt gunstig af tegen de rendementen die worden geboden op schatkistpapieren in euro’s, zoals Duitse Bunds. Het huidige mondiale economische klimaat kan worden omschreven als een van gematigd herstel, met lage inflatie in de ontwikkelde economieën. Het mondiale groeitempo ligt binnen een bereik van twee à drie procent en dat is nog altijd positief voor bedrijfsobligaties, al laat het weinig ruimte voor fouten. Europa worstelt dan nog altijd met een langdurige recessie, veel bedrijven doen een groot deel van hun handel buiten de regio."
Lage korte rentes
ING IM verwacht dat de belangrijkste korte rentes nog wel enige tijd laag zullen blijven, omdat het monetaire beleid ruim blijft zolang de private sector zich nog niet heeft hersteld, de werkloosheidscijfers hoog zijn en de inflatie niet versnelt. De fundamentele gegevens van bedrijfsobligaties zijn sterk, van de toepassing van kasstromen tot en met schuldenvermindering. Gelet op het vooruitzicht van verdere schuldenvermindering door middel van uitgifte van aandelen, zijn er bijna geen faillissementen. Dit zal ten minste tot en met 2014 zo blijven, hetgeen de roep om verdere verkrapping van de spreads ondersteunt.
Lage geldmarkttarieven
"De uitgifte van high-yield obligaties was hoog in de eerste helft van 2013 en wij verwachten dat de activiteit zich hervat als de markt stabiliseert," aldus Dowling: "Gezien de extreem lage geldmarkttarieven denken wij dat de vraag van de belegger waarschijnlijk gunstig blijft voor deze beleggingscategorie.
Deze aantrekkelijke verwachte rendementen op Europese high-yield obligaties compenseren de hogere risico’s en de volatiliteit waarmee we worden geconfronteerd. Al bood de beleggingscategorie een onwaarschijnlijk rendement van 63 procent in 2009, in het jaar daarvoor was dit een verlies van 32 procent. In de periode 2001-2012 bedroeg het gemiddelde jaarlijkse rendement van de Merrill Lynch European High Yield-benchmark 9,6 procent, met een standaardafwijking van 24 procent."
Risico's
De risico’s voor deze beleggingscategorie zijn vooral gelegen in een stijging van de rentes op staatsobligaties, een verslechtering van de fundamentele factoren van bedrijven (die uiteindelijk kunnen leiden tot een toename van het aantal faillissementen) en een lagere mate van marktliquiditeit. Het risico in verband met een herstel van de mondiale rentes is in theorie beperkt, omdat high-yield obligaties minder gevoelig zijn voor lage rentes in vergelijking met staatsobligaties. Een stijging van de rentetarieven kan ten dele worden gecompenseerd door een verkrapping van de credit spreads, waardoor high-yield obligaties beter bestand zijn tegen een stijging van de rentes op staatsobligaties. Bovendien is de duration van high-yield obligaties, met ongeveer 3,7 jaar, relatief kort.
"Zelfs al worden high-yield obligaties van oudsher beschouwd als vastrentende beleggingsinstrumenten, zij hebben eigenlijk meer gemeen met aandelen dan met traditionele vastrentende waarden," concludeert Dowling: "Als gevolg daarvan kunnen high-yield obligaties het risico/rendementprofiel van een portefeuille verbeteren in die zin dat het vastrentende deel van de portefeuille wordt gespreid met een laag gecorreleerde beleggingscategorie."