1 juli 2013 -
Er is een toename van het aantal vrouwen in de top ondanks de recessie. Het aandeel vrouwen in de top van de charterondertekenaars is tussen 2011 en 2012 gestegen met 1,2 procent (van 19,0 procent naar 20,2 procent). Dat is een vooruitgang ten opzichte van de 0,7 procent stijging van vorig jaar. De stijging is extra opmerkelijk omdat er sprake is van zowel een daling van het totaal aantal medewerkers van charterondertekenaars als een krimp van de top.
Bovendien zien de ondertekenaars de recessie als uitdaging voor het realiseren van meer vrouwen in de top. Zo blijkt uit de Monitor Talent naar de Top 2012. Deze werd vandaag uit handen van Gerdi A. Verbeet (voorzitter Commissie Monitoring) aangeboden aan de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert. Dit in het bijzijn van ceo’s van verschillende organisaties die gedurende de afgelopen vijf jaar het Charter Talent naar de Top hebben ondertekend.
Bewezen effectieve maatregelen
Voor het eerst sinds vijf jaar heeft de Commissie Monitoring kunnen analyseren welke maatregelen voor meer vrouwen in de top daadwerkelijk effectief zijn gebleken. Dit zijn:
1. Met name het commitment van de ceo is belangrijk voor de groei van het aantal vrouwen in de top.
2. Bewust maken van managers van de voordelen en het belang van diversiteit voor de organisatie, heeft een positief effect op de groei van het aantal vrouwen in de top.
3. Faciliteren van flexibel werken hangt samen met een hoog percentage vrouwen in de top.
De veranderde dynamiek van vrouwen
Voor het eerst meet de Monitor een substantiële stijging van het aanbod en de zichtbaarheid van gekwalificeerde ambitieuze vrouwen. 42 procent van de charterondertekenaars geeft dit aan als belangrijke succesfactor voor het realiseren van m/v diversiteit in de top van hun organisatie. Ook in het kwalitatief onderzoek van de Monitor komt deze stijging aantoonbaar naar voren. De veelgehoorde stelling in het publieke debat dat er geen geschikte vrouwen zouden zijn, wordt daarmee weerlegd.
Zonder subtop geen top
Het aandeel vrouwen in de top is toegenomen maar het aandeel vrouwen in de subtop is gelijk gebleven. Voor een stijging van het aandeel vrouwen is het essentieel dat de subtop voldoende groot is en tijdig aangevuld wordt. Meer vrouwen in top vraagt om voldoende vrouwen in de subtop; de kweekvijver moet goed gevuld zijn. In tijden van krimp is het extra belangrijk om daar alert op te blijven.
Charterondertekenaars in de voorhoede
De charterondertekenaars vormen duidelijk een voorhoede in het traject naar een evenwichtige verdeling van vrouwen en mannen binnen de raad van bestuur: 34 procent van de charterondertekenaars heeft een raad van bestuur en gemiddeld maken 19,9 procent vrouwen hier deel van uit. In de top 100 van grote bedrijven in Nederland is het aandeel vrouwen in de raad van bestuur 6,5 procent.
De drie sectoren met het grootste aandeel vrouwen in de top zijn:
1. Werkgevers- en werknemersorganisaties (37 procent)
2. Handel, horeca en schoonmaak (32,9 procent)
3. Gezondheids- en welzijnszorg (30,4 procent)
De sector met het laagste aandeel vrouwen in de top is technologie en telecom (13,3 procent).
Permanente aandacht blijft nodig
Alhoewel er sprake is van een stijging van het aantal vrouwen in de top, blijft permanente aandacht van organisaties en de politiek nodig. Als het percentage vrouwen in de top in dit tempo doorgroeit, zal het nog duren tot 2024 voordat 30 procent van de topfunctionarissen vrouw is.
Aanbevelingen
Op basis van de uitkomsten van de Monitor 2012 doet de Commissie Monitoring Talent naar de Top aanbevelingen aan de ondertekenaars van het Charter, de politiek en de Stichting Talent naar de Top. De ondertekenaars beveelt zij aan om de dialoog te (blijven) voeren over m/v diversiteit, resultaat te delen, hun kweekvijver goed te vullen en een visie te hebben voor de lange termijn. Aan de politiek adviseert de Commissie te zorgen voor continuïteit, d.w.z. een aanhoudend, actief emancipatiebeleid en monitoring van de Wet Bestuur en Toezicht combineren met de bewezen aanpak van het Charter . De aanbeveling voor de Stichting Talent naar de Top tot slot betreft het positioneren van het Charter als keurmerk en het optimaliseren van de monitoringtool.
Gerdi Verbeet licht toe: "Diversiteit wordt door bedrijven steeds meer gezien als eigenbelang. Dat was een aantal jaren geleden heel anders. Charterondertekenaars van vandaag zien in diversiteit een echte businesscase: het heeft meerwaarde voor de toekomst van het bedrijf. Bedrijven die nog niet met diversiteit bezig zijn moeten zich zorgen maken. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat een gevarieerd management beter is voor de organisatie."
Aansprekende voorbeelden
De Commissie Montoring Talent naar de Top benoemt in de Monitor acht zogenaamde ‘diamanten’; voorbeeldorganisaties die andere organisaties kunnen inspireren om beleid te ontwikkelen: Saxion, Baker & McKenzie, Essent, Gemeente Enschede, Heijmans, MSD, Schiphol Group en Vodafone. Als nieuwe charterondertekenaar met veelbelovend beleid is Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs benoemd tot ‘runner up’.
Nieuwe ondertekenaars
Het aantal charterondertekenaars blijft groeien. Afgelopen week hebben de volgende acht organisaties het Charter ondertekend en zich vrijwillig maar niet vrijblijvend gecommitteerd om actief te werken aan de toestroom, doorstroom en het behoud van vrouwen in de top. Deze organisaties zijn: Dudok Wonen, Gemeente Rotterdam, KONE B.V., NMC-Nijsse International Executive Search, Parteon, Wonen Limburg, Woningstichting Rochdale en Woonstad Rotterdam.
Misschien juist meer vrouwen aan de top dankzij de crisis?
Risicomanagement, (strategische) verbindingen aangaan, interne samenwerking versterken, hokejs geest doorbreken, tegelijk oog voor klant, medewerker en resultaat, duurzaamheid.....allemaal thema's die in deze overgangstijd sterk spelen en vrouwen makkelijker initiatieven in ontplooien. Vrouwelijk leiderschap sluit goed aan bij wat nu van organisaties wordt gevraagd.x
wim
|
|
1
-
07
-
2013
|
16
:
56
uur
@Karen
Ben het met je eens dat je het om kunt draaien. Maar niet met je argumenten daarvoor.
Den eerder dat er meer vrouwen genoodzaakt zijn om wat meer te verdienen omdat de partners een aderlating moeten hebben doen. Er moet per slot van rekening wel net zoveel brood op de plank blijven komen; dan maar als excuustruus door het glazen plafond ook al ontbreken mij de competenties. Ik bedoel; we moeten het wel even zuiver blijven zien hé?
Gerard Boerma
|
|
2
-
07
-
2013
|
11
:
49
uur
I totally agree Karen, je moet het goede behouden. Behoren primaire objectives van vrouwen voor hun overgang vaak bij de verzorging van het gezin te liggen, Na! hun overgang, wanneer ook de opvoeding is afgerond, kunnen de hierbij verworven skills worden benut. Door deze skills gedragen vrouwelijk leiderschap sluit nmm. goed aan bij wat nu van organisaties wordt gevraagd.xxx
@Wim, ik denk niet dat wanneer vrouwen genoodzaakt zijn om meer te verdienen, zij meer in de top komen. Deze vrouwen zitten vaak van zichzelf al vol ambitie, om dit glazen plafond te doorbreken.
Ellen
|
|
27
-
07
-
2013
|
12
:
22
uur
@ Wim, Zou wel makkelijk zijn. Ik wil ook wel meer verdienen, maar met alleen die wil, kom je echt niet aan de top.
@ Karen, Ik vind het mooi om het positief te willen zien, maar ik denk dat het helaas niet zo is. Ik meen dat er juist uit onderzoek was gebleken dat in tijden van crisis mensen graag een mannelijke leider hebben. Maar, wacht even, dat ging op voor de werknemers, wellicht dat organisaties juist wel de voordelen van vrouwelijke leiders in crisistijd zien. (En ik kan me vergissen, want ik vind het niet meer terug.)
Het kan ook komen door het ene zinnetje: ''De stijging is extra opmerkelijk omdat er sprake is van zowel een daling van het totaal aantal medewerkers van charterondertekenaars als een krimp van de top.'' Het kan zijn dat mannen ontslagen worden, daar waar vrouwen behouden blijven, wat dan ook het percentage laat stijgen...