27 juni 2013 -
Consumenten die bij een bank een hypotheek afsluiten, zijn veel meer geld kwijt dan bij een hypotheekwinkel. Deze verschillen lopen bovendien flink op naarmate het hypotheekbedrag hoger is en de rentevaste periode langer. Zo loopt het voordeel bij een hypotheekwinkel op van 380 euro bij een hypotheek van 100.000 euro (rente tien jaar vast) - tot maar liefst 41.277 euro bij een hypotheek van 400.000 euro (rente twintig jaar vast).
Consument voor hypotheek veel duurder uit bij bank
Dit blijkt uit onderzoek dat MoneyView in opdracht van De Hypotheker heeft verricht. Sinds het provisieverbod van kracht is, staan de kosten die de consument moet betalen voor hypotheekadvies ter discussie. Bij veel mensen bestaat het beeld dat zij bij banken goedkoper uit zijn. Ten onrechte, blijkt uit het onderzoek van MoneyView dat 59 verschillende hypotheken op basis van 28 klantscenario’s met elkaar heeft vergeleken. Hierbij keek zij naar de gemiddelde advieskosten (bij banken
1.873,75 euro en bij hypotheekwinkel 2.776 euro), de hypotheekrente en premies voor de overlijdensrisicoverzekering. De peildatum van dit onderzoek was 1 juni 2013.
Hypotheekwinkel goedkoper naarmate looptijd hypotheek stijgt
In alle scenario’s die berekend zijn, gaat het om consumenten die voor het eerst een hypotheek afsluiten. Variërend van een jonge man van 25 en een vrouw van 23 jaar, die een hypotheek van 100.000 euro met een rentevaste periode van tien jaar afsluiten tot twee veertigers die kiezen voor een hypotheek van 400.000 euro met een rentevaste periode van twintig jaar. Uit de berekeningen blijkt dat bij geen van de 28 scenario’s een bank de goedkoopste oplossing biedt. In tegendeel: per saldo is de consument daar juist veel duurder uit. De combinatie van het slechts kunnen aanbieden van alleen hun eigen hypotheek, overlijdensrisicoverzekeringen en de hoogte van rentepercentages zorgen er - ondanks lagere adviestarieven - voor dat de kosten snel oplopen. Deze verschillen nemen toe naarmate de rentevaste periode van de hypotheek langer is. Ook blijkt dat de periode waarin de vaak iets hogere advieskosten van een hypotheekwinkel worden terugverdiend in het minst gunstige geval - een hypotheek van 100.000 euro en een rentevaste periode van tien jaar - 65 maanden telt. In het gunstigste geval - een hypotheek van 400.00 en een rentevaste periode van twintig jaar - verdient de consument deze kosten al binnen twee maanden volledig terug. Daarna is de consument dus maandelijks (veel) minder kwijt aan hypotheeklasten dan bij een hypotheek van een bank.
Consument is duizenden euro’s duurder uit bij een bank
"Het afschaffen van de provisie heeft nog niet tot de gewenste transparantie geleid. Helaas sluiten consumenten nog steeds vaak een veel te dure hypotheek af. De Hypotheker wil een eerlijk beeld schetsen van de verhoudingen in de hypotheekmarkt. Zo denken veel mensen dat ze bij een bank goedkoper uit zijn omdat de advieskosten daar lager zijn. Niets is minder waar", benadrukt Paul van der Meijs, directeur van De Hypotheker. "Banken rekenen aan de ‘voorkant’ niet de werkelijke daadwerkelijke kosten door, maar dat halen zij in hun productmarges weer dubbel en dwars terug. Met als gevolg dat de consument de rekening betaalt en met een hypotheek zit die vaak duizenden euro’s duurder is."
Martin Koot van onderzoeksbureau MoneyView: "Het onderzoek wijst uit, dat goed vergelijken voor de consument verstandig is. Naast de prijs van advies, zijn ook het passend zijn van de productvoorwaarden en de rente, belangrijke factoren. Het is verstandig als consumenten zich niet alleen laten leiden door verschillen in advieskosten. Dat scheelt potentieel duizenden euro's."
Dus ondanks alle stelselwijzigingen om te komen tot transparantie kun je bij een bank nog een oor aangenaaid worden over de hele looptijd (verkapte kosten in het poduct).
Mag ik dan de conclussie trekken dat het hele provisieverbodsregime niet heeft gewerkt en tot valse concurrentie-verhoudingen leidt?