24 juni 2013 -
Hogeropgeleiden in Nederland zijn ondanks de crisis minder bereid om langer te reizen naar hun werk. Was twee jaar geleden nog 39 procent bereid om langer naar het werk te reizen, nu is dat nog 34 procent. Opvallend daarbij is wel dat we in deze afgelopen twee jaar feitelijk wel langer zijn gaan reizen. Maar liefst 38 procent van de hoogopgeleiden reist momenteel meer dan een half uur naar het werk.
Dit was in 2011 nog 32 procent. Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht.
Ambitieuze Zeeuw
Dick Koopman, directeur bij Yacht: "Hoger opgeleiden in de noordelijke provincies zijn bereid langer te reizen naar het werk. Vermoedelijk is dat vanuit de afweging dat het nu eenmaal zo is dat wonen in het noorden vaak elders werken betekent. Wat opvalt is dat in Zeeland, waar carrièremogelijkheden zo mogelijk nog kleiner zijn dan in het noorden, de reisbereidheid heel laag is. Een raadsel voor ons. De nuchtere Zeeuwse mentaliteit van aanpakken zal hier toch moeten boven komen drijven wil de ambitieuze Zeeuw verder aan z’n carrière willen bouwen."
Zo moeilijk is dat niet de verbindingen in zeeland naar het noorden en oosten zijn nu eenmaal zeer slecht 2 baans wegen waar je max 80 mag en kan rijden in de zomer veel vakantieverkeer op deze wegen ook nog eens maakt dat een reistijd van 30 min gewoon 60 min word. Ik heb jaren gependeld van Schouwen Duivenland naar Rotterdam Botlek dat was dik een uur met de auto en op de motor 30 min, lijkt me dat raadsels juist opgelost moeten worden... trouwens wat denkt men van de kosten van reizen die worden steeds meer en meer en de werkgevers geven steeds minder en minder eraan uit .... hoe zou het dan toch komen dat men minder bereid is te reizen ???