zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een derde Nederlanders levert salaris in voor baanbehoud collega

21 juni 2013 - Nederlandse werknemers zijn bescheiden en solidair. Een derde is bereid om salaris in te leveren, als ze daarmee collega’s in dienst kunnen houden die om bedrijfseconomische redenen op de schopstoel zitten. Bovendien zijn we terughoudend in het vragen van salarisverhoging en vinden we het meestal terecht wanneer we minder verdienen dan een collega. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.000 werknemers, uitgevoerd in opdracht van consumentenbudgetsite GewoonOverGeld.nl.

Uit het onderzoek blijkt dat van de werknemers die salaris zouden inleveren om een collega te behoeden voor ontslag, bijna de helft (40 procent) bereid is om meer dan vijf procent in te leveren. Werknemers verwachten echter wel dat de directie het goede voorbeeld geeft: voor 31 procent is dit een voorwaarde. Van de mensen die geen geld zouden willen inleveren, is een kwart bereid om vakantiedagen voor een collega van de hand te doen. De meeste solidariteit is te vinden in Oost- en Zuid-Nederland, het minst in Noord-Nederland. Maartje Eradus van GewoonOverGeld.nl: "Het verraste ons hoe bereid we zijn om een collega uit de brand te helpen. Vermoedelijk hopen mensen dat een ander dit ook voor hen zou doen. En we brengen natuurlijk ook een hoop tijd door, dus je bouwt met directe collega’s wel een band op"



Nederlanders slechte salarisonderhandelaars
Iets meer dan een kwart van de werknemers is wel eens teleurgesteld in zichzelf na het mislopen van een salarisverhoging. Ruim de helft (55 procent) durft echter überhaupt geen salarisverhoging te vragen. Deze werknemers vertrouwen op een eerlijke beoordeling van hun baas en zijn van mening dat het gewoon ophoudt als hun werkgever geen salarisverhoging aanbiedt. Zeventien procent denkt bovendien dat met de verkregen salarisverhoging het onderste daadwerkelijk uit de kan gehaald is. Eradus: "Nederlanders zijn geen bikkelharde salarisonderhandelaars. We zijn tevreden met wat we krijgen, en gaan er vanuit dat het salaris op een eerlijke manier berekend is."
Zeven op de tien werknemers denken dat ze evenveel verdienen als collega’s. De mensen die vermoeden minder te verdienen dan hun collega’s, denken dat vooral vanwege het feit dat ze minder werkervaring of capaciteiten hebben. Eradus: "Het salaris is één van de laatste taboeonderwerpen. Dat is vreemd omdat blijkt dat we allemaal ongeveer hetzelfde denken te verdienen. In dergelijke situaties kan op een constructieve manier praten over salaris heel verhelderend zijn en u wellicht helpen bij een volgende salarisonderhandeling."

Man jaloers wanneer vrouw meer verdient
Salarisverschillen leiden bij een op de vijf Nederlanders wel eens tot onzekerheid over het persoonlijke functioneren, met name onder jongeren tot 34 jaar (25 procent). Toch is dat geen reden om het eigen salaris te overdrijven tegenover collega’s, vrienden, buren of familie. Dat doet slechts 8 procent van de ondervraagden. Maar liefst 79 procent van de vrouwen geeft aan dat de partner een hoger inkomen heeft, ten opzichte van vijftien procent van de mannen. Zeven procent van de Nederlanders is jaloers op het salaris van zijn of haar partner. Dit zijn overwegend mannen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nationaal Salaris Onderzoek van start
 Besparen op arbeidskosten: liever via mobiliteit dan via salaris
 Salaris belangrijkste reden om baan te kiezen
 Werknemer accepteert geen nullijn dit jaar
 
 
reacties
 
Mike de Vries  |   | 
24-06-2013
 | 
14:12 uur
Misschien is de voorwaarde dat de directie hieraan meedoet - lijkt me logisch - de reden dat het bijna nooit gebeurt in bedrijven. Het vereist namelijk een denkpatroon dat ontbreekt bij het merendeel van de directies. Die blijven liever op hun royale salaris zitten en worden door hun peer group zelfs als stoer aangemerkt doordat ze 'de moed' hebben om personeel te ontslaan - zonder stil te staan bij alternatieven.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10