20 juni 2013 -
De financiële crisis krijgt dit jaar meer invloed op de vakantie. Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) zegt dat hun vakantiegedrag bepaald wordt door de crisis; minder vaak of niet op vakantie gaan neemt de overhand. Toch zegt bijna 70 procent van de jongeren en de hogere inkomensklassen zich niets van de crisis aan te trekken, maar ze verlagen wel de vakantiefrequentie.
Dit blijkt uit de Zomer Zekerheidsindex 2013 van Nationale-Nederlanden. De Zekerheidsindex is met een punt gestegen naar 58 punten. Uit deze halfjaarlijkse index blijkt tevens dat Nederlanders ondanks iets meer vertrouwen in de internationale economie, minder vertrouwen in zichzelf hebben (83 naar 78 punten) en in Nederland.
Niet op vakantie
Zes procent minder Nederlanders (74 procent) gaan dit jaar op vakantie, in 2012 was dit nog 80 procent. Daarnaast zegt een kwart van de ondervraagden dit jaar nog minimaal een maal op vakantie te gaan, vorig jaar was dit 40 procent. Toch blijft ook dit jaar de auto het meest populaire vervoermiddel en maakt het vliegtuig een kleine stijging door. Als een vakantie geboekt wordt, is Nederland als vakantieland iets populairder geworden, terwijl het buitenland ligt daalt. Als reisgenoot ligt de voorkeur wel bij de eigen partner (63 procent) en het genot wordt nog groter als de dag zelf ingevuld mag worden (41 procent).
Doorlopende reisverzekering
Reisverzekeringen zijn minder in trek. Met name de doorlopende reisverzekering wordt minder afgesloten of wordt stop gezet. Had in 2012 nog 88 procent van de Nederlanders een reisverzekering, dit jaar is dit gedaald naar 82 procent. Zestien procent gaat zonder reisverzekering op vakantie, een opvallende stijging van vijf procent ten opzichte van 2012. Daarbij maakt bijna eenvijfde van de vakantiegangers (negentien procent) iets vervelends mee op vakantie. Opmerkelijk hierbij is wel dat dit bijna altijd mensen zijn met een reisverzekering.
Veiligheidsbeleving
De veiligheidsbeleving van Nederlanders is het hoogst in Europa. Hierbij gaan Duitsland en Oostenrijk aan kop (41 en twintig procent). Buiten Europa voelen de ondervraagden zich minder veilig. Aanleiding hiervoor zijn vooral gebeurtenissen die het nieuws halen.