zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wachtwoordgebruik Nederlanders is zorgelijk

19 juni 2013 - Veilig internetten vinden de meeste Nederlanders heel belangrijk, maar toch handelt men daar vaak niet naar, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 2.200 respondenten. Jong en oud wijzigen hun wachtwoorden bijna nooit. Ook delen jongeren ze vaak met anderen en schrijven veel vijftigplussers ze op papiertjes.

Zorgvuldig omgaan met wachtwoorden is belangrijk om veilig te kunnen internetten. Dit blijkt lastig voor jong én oud. 64 procent van de jongeren (jonger dan 30 jaar) en 49 procent de vijftigplussers gebruikt namelijk veelal hetzelfde wachtwoord voor de verschillende websites die men bezoekt. Ook worden wachtwoorden nauwelijks gewijzigd. Circa de helft van de respondenten doet dit (bijna) nooit! Slechts elf procent van de senioren past zijn of haar wachtwoorden regelmatig of vaak aan, onder de jongeren is dit percentage iets hoger, maar nog altijd niet meer dan 22 procent.



Ouderen hebben moeite met onthouden
De belangrijkste reden waarom senioren namelijk hun wachtwoorden niet wijzigen, is dat zij het te lastig vinden om nieuwe wachtwoorden te moeten onthouden (45 procent). Daarbij is het aanpassen zelf vaak ook een drempel (23 procent). Sterke wachtwoorden zijn logischerwijs moeilijker te onthouden. Ondanks dat gebruikt 61 procent van de senioren voornamelijk sterke wachtwoorden, net iets minder dan de jongeren (66 procent). Wel hebben ouderen meer moeite met het onthouden van wachtwoorden dan jongeren en kennen zij ze hierdoor veel minder vaak uit het hoofd (26 procent vs. 89 procent). Van de vijftigplussers vertrouwt daarom maar liefst 65 procent hun wachtwoorden toe aan papier, van de jongeren doet slechts twaalf procent dit.

Jongeren zijn te goed van vertrouwen
Bij jongeren is de belangrijkste reden waarom zij hun wachtwoorden niet wijzigen, dat zij erop vertrouwen dat het wel goed zal gaan (44 procent) of ze denken er vaak gewoon niet aan (38 procent). Tevens blijken jongeren, veel meer dan ouderen, hun wachtwoorden met anderen te delen (43 procent vs. vijftien procent).

Nederland in beeld
Dat het wachtwoordgebruik van de meeste Nederlanders een stuk beter en veiliger kan, bevestigt ex-Jakhals Sjoerd. Speciaal voor SeniorWeb heeft hij jong én oud eens grondig aan de tand gevoeld over hun wachtwoordgebruik. Bekijk het in de video.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier eenvoudige oplossingen om complexe wachtwoorden te introduceren
 Sollicitant steeds vaker gevraagd naar Facebookgegevens
 Met Single sign-on is inloggen makkelijker
 Vijftien tips voor een veilig wachtwoord
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10