18 juni 2013 -
Als werkgevers niks doen holt het arbeidsvermogen van hun werknemers hard achteruit naarmate zij ouder worden. De afname van het werkvermogen blijkt tussen het 53ste en 67ste levensjaar gemiddeld in totaal 25 procent te zijn. Aangezien de gemiddelde leeftijd in organisaties oploopt nemen de financiële consequenties ook toe.
Het goede nieuws is, dat werkgevers die een integrale aanpak toepassen voor het verbeteren van het werkvermogen, deze afname voor bijna 95 procent kunnen herstellen. Hierbij doen zich grote verschillen voor tussen de effecten van langer lopende programma’s en eenmalige, projectmatige interventies. De laatste leiden slechts tot kortstondige effecten die in de loop van de tijd tot nul afnemen.
Rendement
Langjarig internationaal onderzoek door de bekende Finse hoogleraar Ilmarinen toont aan dat investeringen daarin met gemak worden terugverdiend. Bij 200 bedrijven bleek de verhouding tussen kosten en opbrengsten te variëren van drie tot maar liefst twintig! Ofwel investeren in arbeidsvermogen en leeftijdsbeleid verdient zich op zijn minst drievoudig terug. Ilmarinen zegt hierover: "Investeren in leeftijdsbeleid is de beste investering die je kunt doen. Het is zelfs beter dan investeren in R&D."
Gezond Georganiseerd
Bovenstaande komt uit het nieuwe boek Gezond Georganiseerd. Het is geschreven door de Nederlandse gezondheidswetenschapper Maarten Jan Stam en co-auteur Toine Al (oud hoofdredacteur van IntermediairPW en HR-kenner).
Daarom is het ook zo belangrijk dat er wordt geïnvesteerd in werknemers! Als dit niet gebeurd zijn oudere medewerkers inderdaad een stuk minder aantrekkelijk, maar met de juiste trainingen blijven deze van onschatbare waarde.
Peter Horsmeier
|
|
19
-
06
-
2013
|
09
:
26
uur
Beste Adriana,
Ik denk dat iedere werknemer, ik ben zelf 57,
ook in zichzelf moet investeren om bij te blijven in zijn vak en zo fit mogelijk moet zijn en blijven,om te kunnen concurreren met de jongeren.
Bovendien gaat er dan een coachende rol van start. Immers de kennis moet overgedragen worden
MVG
Peter Horsmeier
Mike de Vries
|
|
24
-
06
-
2013
|
14
:
00
uur
Vaag verhaal. Gaat het bij Ilmarinen om wetenschappelijk onderzoek of roept iemand weer eens wat? En wat betekent: 'Investeren in arbeidsvermogen en leeftijdsbeleid'? Wees gewoon helder.
Neemt de productiviteit na het 53e levensjaar af met 25 procent, of... werkt men dan gewoon efficiënter door de ervaring?
Persoonlijk ga ik voor dat laatste. Je hebt inmiddels geleerd dat je niet 'overal achteraan hoeft te hollen' om zaken voor elkaar te krijgen. Dat heb ik gemerkt aan ex-collega's en zie ik nu ook vaak aan onze eigen ervaren secretaresses.
Slimmer werken hoeft geen productiviteitsverlies te betekenen, toch?
Wim
|
|
26
-
06
-
2013
|
09
:
36
uur
''Productiviteit neemt na 53e met 25 procent af''
Volgens mij vergissen ze zich; 53 moet 35 zijn en dan op een glijdende schaal.