zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tweederde werknemers staat open voor jaarlijkse gezondheidscheck

17 juni 2013 - Twee op de drie werknemers staat open voor een jaarlijkse gezondheidscheck, zo blijkt uit de issuemonitor duurzame inzetbaarheid. Op dit moment krijgt twintig procent van de werknemers al een dergelijke check door hun werkgever aangeboden. De helft van de werknemers staat open voor een jaarlijks inzetbaarheidsgesprek, waarbij wordt bepaald of u nog voldoende fit bent om uw huidige werk te kunnen doen.

Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarvan minister Asscher de resultaten bekend heeft gemaakt tijdens een werkbezoek aan KLM. Hij laat zich daar informeren over mobiliteit en scholing  van werknemers.



Zwaar werk
Vooral lager opgeleiden staan open voor een jaarlijkse gezondheidscheck, 73 procent, zij hebben vaak een beroep waarbij ze lichamelijk zwaar werk doen en geven aan dat ze dit om gezondheidtechnische redenen niet tot hun AOW gerechtigde leeftijd vol kunnen houden. Bedrijven bieden als gezondheidsvoorziening in de meeste gevallen een fietsplan, werkplekonderzoek, aangepaste werktijden en korting op de sportschool. Een ruime meerderheid van de werknemers wil niet zelf betalen voor deze faciliteiten. Wel is een kleine groep bereid om te betalen voor  hulp bij afvallen, bedrijfssport of een cursus stoppen met roken.

Investeren in gezondheid
Minister Asscher vindt het noodzakelijk om blijvend en in samenhang te investeren in scholing, gezondheid en  mobiliteit van werknemers. Hier ligt een gezamenlijk belang van werknemers, werkgevers en overheid. Hij is blij met de uitkomst dat de meeste werknemers openstaan voor een check op gezondheid.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Henri Hendrickx Health Manager van het jaar 2013
 Slechte werkplek kost bedrijfsleven miljarden
 Minder ziekteverzuim door goede hygiëne
 Preventie wordt leidend bij gezondheidsbeleid
 
 
reacties
 
Judith K. Sluiter  |   | 
17-06-2013
 | 
08:55 uur
Mooi dat de Minister hier positief op heeft gereageerd. Zodra de gezondheid/fitheid in relatie tot het (zwaardere) werk van de medewerker onderwerp van gesprek zou worden, dan kan dat het beste door professionals op het gebied van arbeid en gezondheid worden gedaan. Dit zou wel als onderdeel van een breder beleid op het periodiek bespreekbaar maken van inzetbaarheid gezien kunnen worden. Gezondheid/fitheid in relatie tot wat op het werk wordt gevraagd vraagt om specifiek onderzoek van belastbaarheid en kan periodiek via preventief medisch onderzoek voor werkenden worden gemonitord. Belangrijkste is dat er dan wat aan verminderde inzetbaarheid door gezondheids issues kan worden gedaan. De NVAB heeft daar recent een vernieuwde leidraad voor haar professionals voor gemaakt. Een interdisciplinaire leidraad preventief medisch onderzoek is deze maand door de KNMG gepubliceerd.

Dr JK Sluiter, Kenniscentrum Medische Keuringen in Arbeid, Coronel Instituut v Arbeid en Gezondheid, AMC, Amsterdam

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10