zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal buitenlandse investeringen in Nederland blijft op koers

14 juni 2013 - Het aantal buitenlandse investeringsprojecten in Nederland in 2012 is in vergelijking met vorig jaar licht gedaald van 170 naar 161. Nederland heeft hiermee het hoge aantal buitenlandse investeringsprojecten in 2011 bijna weten vast te houden en staat hiermee op de zesde positie in de top tien van meest aantrekkelijke Europese investeringslanden. België heeft Nederland ingehaald en staat met 169 investeringen, tien procent meer dan in 2011, op de vijfde positie.

Dit blijkt uit de Barometer Nederlands vestigingsklimaat 2013 van Ernst & Young waarin 205 beslissers van internationale ondernemingen gevestigd binnen en buiten Nederland hun perceptie geven over het Nederlandse vestigingsklimaat en hun verwachtingen ten aanzien van de toekomstige aantrekkelijkheid van Nederland.



Europese investeringen
Ondanks een daling met 2,8 procent blijft het aantal buitenlandse investeringen in Europa boven het niveau van voor de economische crisis. China blijft voor 43 procent van de investeerders de meest aantrekkelijke investeringslocatie. West-Europa blijft met 37 procent de tweede meest aantrekkelijke regio in de wereld. Centraal en Oost-Europa boeken positieve cijfers, een stijging van zeven procent. Opvallend is dat de BRIC-landen een daling in aantrekkelijkheid kennen met 6,8 procent ten opzichte van 2011.
Investeringstrends in Nederland
De lichte daling in het aantal buitenlandse investeringsprojecten zien we ook in Nederland terug, met name in het aantal investeringen in Sales- & marketing-, logistieke, productie-, R&D en testing- & servicingfaciliteiten. Het aantal investeringen in hoofdkantoren en internetdata centers is wel toegenomen. Daarnaast is dit jaar een kentering te zien in de groei van het aantal R&D-investeringen. In 2011 lag dit aantal nog op zes, in 2012 is dit gedaald naar twee. Caroline Rodenburg, verantwoordelijk voor International Location Advisory Services van Ernst & Young: "De ambitie van Nederland om R&D faciliteiten aan te trekken lijkt zich nog niet in absolute cijfers te vertalen. Nederland blijft sterk achter bij de concurrentie zoals het Verenigd Koninkrijk (54), Duitsland (31) en Frankrijk (26). Het belangrijkste speerpunt om Nederland tot een leider in innovatie te maken is volgens de investeerders het verbeteren van onderwijs en training in nieuwe technologieën, naast het ontwikkelen van een cultuur van innovatie en creativiteit."

Nederland in de ogen van buitenlandse investeerders
In de ogen van buitenlandse investeerders beschikt Nederland over een aantal sterke factoren die over de jaren weinig met elkaar verschillen. Nederland weet haar aantrekkelijkheid vast te houden op punten zoals het leefklimaat, de telecommunicatie- en transportinfrastructuur en een duidelijke en stabiele politieke, wetgevende en administratieve omgeving. Hierbij valt op dat bedrijven die al in Nederland gevestigd zijn positiever tegen de verschillende locatiefactoren aankijken dan bedrijven die nog niet in Nederland gevestigd zijn. Dit geldt ook voor de verbeterpunten van Nederland ten aanzien van het Nederlandse vestigingsklimaat. Gevestigde bedrijven zijn een stuk positiever over belastingvoordelen, subsidies en incentives. Daarnaast zijn de beslissers in vergelijking met andere jaren minder uitgesproken over zowel de sterke als de minder aantrekkelijke kanten van Nederland. Arbeidskosten en flexibiliteit van arbeidswetgeving zijn nog steeds verbeterpunten in de ogen van de buitenlandse beslissers.

De volgende stap
Nederland heeft dit jaar de koers van het aantal buitenlandse investeringen weten vast te houden. Om mee te blijven spelen in de top moet Nederland op sommige punten stappen maken om niet ingehaald te worden door de concurrentie. Nederlandse overheden, bedrijven en kennisinstellingen moeten hiertoe nauw samenwerken. Alleen zo kan internationaal een eenduidig beeld van de kwaliteiten van het vestigingsklimaat worden neergezet. Hanne Jesca Bax, Managing Partner Markets België en Nederland: "De concurrentie zit niet stil en slaagt er op verschillende fronten in om meer buitenlandse investeringen dan Nederland aan te trekken. Dit geldt niet alleen voor R&D, maar bijvoorbeeld ook voor logistieke en productiefaciliteiten. Indien we de stabiele koers van dit jaar niet om weten te zetten in een stijging, is de kans groot dat we onze huidige positie verliezen aan landen als België en Polen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Einde Nederlandse dividendbelasting in zicht?
 Buitenlandse bestedingen blijven stijgen
 Buitenlandse investeringen in Europa nemen toe ondanks volatiliteit
 Vestigingsklimaat Nederland behoort tot wereldtop
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
17-06-2013
 | 
06:50 uur
Met alle Respect voor mevrouw Rodenburg.... allereerst....

Want een onzinnig artikel. Wij zullen het uiteraard allemaal weer niet zo begrijpen natuurlijk.

Nederland door de ogen van buitenalndse investeerders
Nedeland is in de ogen van buitenlandse investeerders allereerst erg interessant vanwege het belastingklimaat. 'Simpel.'
Daarnaast subsidies? Welke subsidies, welke sectoren? R&D? How, wie wat waar?

Vertaling absolute cijfers
Gezien dit artikel kan ik me daar erg veel bij voorstellen. Het artikel is een holle nietszeggende kanonskogel. Als je niet specifiek benoemt wat je doel is, en hoe je die denkt te willen of kunnen behalen, dan kom je niet verder dan dit soort holle retoriek.

En daar kun je helemaal geen enkele berekening of verwachting aan ophangen natuurlijk.

Koppeling of prioriteiten
Je kunt natuurlijk wel roepen dat bedrijven meer en meer moeten samenwerken, eerlijkheid gebied dat wij al sinds 2008 ons in een dikke 'on going' recessie bevinden. U weet wel die recessie waar uw partner Wouter Bos van heeft geroepen dat het allemaal wel mee viel maar a raison 400K per annum bij u als partner is toegetreden.

Als mijnheer Bos namelijk gedurende zijn politieke loopbaan oog en oor zou hebben gehad voor hetgeen u hier naar voren brengt, had hij allang zeer goede en constructieve stappen gezet voor het bedrijfsleven ipv te roepen één dag per week achter de rokken te schuilen van moeders de vrouw.

CBS Jokkebrok
De eerste prioriteit van de meeste bedrijven is het hoofd boven water zien te houden. Wellicht weet u het nog niet, het CBS jokkebrokt dat het een lieve lust is, in hun kielzog jokkebrokt de politiek mee te roepen dat het 'best wel de goede kant op gaat....'

Momenteel lopen de faillissementen en werkeloosheid ernstig op. Een duidelijk signaal dat daar allang iets had moeten gebeuren de economie aan te laten sterken en mensen vertrouwen te geven.

Momenteel zijn er verschillende werelden met verschillende prioriteiten. De eerste prioriteit dient te zijn de economie van Nederland, en daar maakt R&D maar een zeer klein deel van uit. Dus mocht het zo zijn dat E&Y een stuk van haar omzet en incentives van de NL overheid kwijt raakt,

ligt niemand daar wakker van. Echt niet.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10