zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stagiairs ervaren discriminatie

14 juni 2013 - Het is steeds lastiger voor studenten om een stageplek te vinden. Naast dit probleem ervaren stagiairs tijdens de sollicitatieprocedure vaak discriminatie. Bijna een vijfde van de studenten zegt dat hij of zij last heeft gehad van discriminatie. Dat blijkt uit de jaarlijkse Landelijke Stage Enquête van Stagemotor.nl, die is gehouden onder 707 bezoekers van de website.

Het onrechtmatig onderscheid maken tussen mensen is een maatschappelijk probleem. Werkzoekenden ervaren vaak het gevoel dat zij gediscrimineerd worden. Er is onderzocht of stagiairs hier ook last van hadden. Van de ondervraagden gaf negentien procent aan het gevoel te hebben gehad dat er discriminatie plaatsvond.



Vormen van discriminatie
Discriminatie is een groot begrip. Onder de gediscrimineerde stagiairs zijn verschillende vormen voorgekomen. Discriminatie door afkomst kwam het meest voor bij de stagiairs (23 procent). Door buitenlandse namen of door een buitenlandse uitstraling hebben sommige stagiairs het gevoel dat zij onterecht werden afgewezen tijdens de sollicitatieprocedure. ‘Ik zit op een school die afgelopen jaren slecht in het nieuws is geweest. Ik krijg het gevoel dat ik alleen daardoor al word afgekeurd door bedrijven,’ aldus één van de respondenten. Veertien procent van de respondenten gaf aan dat hij of zij is gediscrimineerd vanwege de opleiding of school. Op de derde plek stond met elf procent vriendjespolitiek.

Discriminatie voorkomen
Respondenten lieten vele verschillende redenen weten waardoor zij zich gediscrimineerd voelden. ‘Ik ben op mijn stage gediscrimineerd vanwege mijn lengte, ik ben namelijk 1,54 meter.’ Dit is één van de vele reacties op de enquête. Van de gediscrimineerde stagiairs heeft zeventien procent actie ondernomen om de discriminatie te voorkomen. De helft hiervan veranderde zijn of haar naam in een sollicitatiebrief en de andere helft deed zich anders voor tijdens het gesprek. Blijkbaar vindt een deel van de studenten het toch nodig om te liegen om zo discriminatie te voorkomen.

Stageplek vinden gaat moeizaam
Studenten geven aan dat het vinden van een stageplek moeizaam gaat. Een student begint gemiddeld twee à drie maanden van te voren met zoeken naar een stage. Uiteindelijk is twaalf procent van de studenten te laat met het vinden van een stageplek. Dit zorgt er soms voor dat studenten studievertraging oplopen.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Student wil meer begeleiding tijdens stage
 Bijna afgestudeerden beginnen al vroeg met oriënteren
 HBO studenten niet klaar voor arbeidsmarkt
 Helft allochtone stagiairs vermoedt discriminatie
 
 
reacties
 
Ik  |   | 
14-06-2013
 | 
09:45 uur
Kun je nagaan hoe dat gaat als men opzoek is naar een baan. Ben zelf ooit persoonlijk door de CEO van Metaalflex verteld dat ik niet in aanmerking kwam doordat ze toch alleen maar vrouwen zochten! Mijn klomp brak, maar ja... Je gaat ze ook niet aanklagen (alhoewel je hier soms wel recht toe hebt) Wat doe je dan als kleine individueel tegen een grote organisatie?

In relatie tot dit artikel kunnen we opmaken dat discriminatie altijd wel zal blijven voorkomen. Echter denk ik dat het makkelijk is om een stage plaats te bemachtigen dan een baan. Werkgevers willen maar al te graag een ''slaafje''. Over discriminatie gesproken..
k  |   | 
8-10-2013
 | 
01:03 uur
Ten eerste wil ik erop wijzen dat we zogenaamd in een land wonen waar niet gediscrimineerd mag worden dat is bullshit! Ik word dagelijks aangekeken door vooral mensen van nederlandse afkomst als een soort vuil ik hoor woorden naar me roepen als ga hier weg of kut buitenlander en je bent te dom voor dit land, ik heb er zelf genoeg van en ben wel van plan binnenkort zelf actie te ondernemen normaal zou ik deze situatie met agressiviteit oplossen maar ik wil het graag ook anders laten zien niet omdat ik mezelf wil bewijzen absoluut niet maar ik wil de discriminatie minderen dit is niet meer normaal het hoort anders ik pas mij aan de maatschappij en de nederlandse bevolking nu is het de beurt aan hen zich een keer aan te passen aan ons

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10