zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zeven stappen om een stresssituatie aan te pakken

12 juni 2013 - Hoe krijg ik het allemaal rond? Het moet het nu verder? Stress…bij iedereen welbekend. Vooral in deze tijd van economische crisis ligt stress overal op de loer. Bezuinigingen en ook inleveren op voorzieningen. Niemand heeft vat op wat er allemaal gebeurt in het leven en op de werkvloer en dat kan leiden tot stress.

U heeft geen idee hoe u het allemaal voor elkaar moet krijgen. U krijgt er zelfs buikpijn van. Er is immers geen geld voor vervanging, wat betekent dat er bij ziekte taken herverdeeld moeten worden onder reeds bezette teamleden. Ook u krijgt extra taken toegewezen. U probeert prioriteiten te stellen, maar er blijft toch nog veel liggen. Deze extra druk geeft u veel spanning, het werk stapelt zich maar op, u slaap er slechter door en u krijgt fysieke klachten. Nell van de Ligt van Ligtpunt gaat op dit thema in.



Angst voor het onbekende
Stress ontstaat vaak als er iets van u gevraagd wordt wat u niet of onvoldoende beheerst. U heeft de situatie niet onder controle en verliest het overzicht. Verliest u de controle, dan leidt dat tot angst voor het onbekende. Angst is het teken vanuit de psyche dat er gevaar dreigt.
Stress kan ook een uitdaging zijn. Als u de gespannen situatie te boven bent gekomen en hebt overwonnen, is dat een signaal dat u sterker bent geworden en gegroeid bent. U krijgt er een kick van, een goed gevoel. Deze topprestatie heeft u geleverd en u bent er zelf ook sterker van geworden. De stresssituatie bleek uiteindelijk een kans tot groei te zijn. Heel gezond dus. Stress wordt pas ongezond als de uitdaging te groot blijkt te zijn, de spanning te hoog oploopt en te lang aanhoudt. In dat geval blijft uw lichaam op scherp staan in de gevaar-stand en dat is schadelijk voor uw (mentale) gezondheid.

Ontken stress niet
Welke stappen kunt u ondernemen? Wilt u de stresssituatie voor uzelf behapbaar maken, dan is het belangrijk om opnieuw controle over de situatie te verkrijgen. U wilt immers deze situatie weer kunnen beheersen, waardoor u lichaam uit de gevaar-stand kan komen. Op die manier is uw lichaam pas weer in staat om te kunnen ontspannen. Een bekende valkuil is dat men de stresssituatie probeert te ontkennen. Stress geeft immers angst en een naar gevoel. Men wil zich niet angstig of naar voelen. Eén van de overlevingsmechanismes van de mens is om in een moeilijk situatie te relativeren en om gevoelens daarbij uit te schakelen. Dat is een  handig mechanisme, maar kan in sommige situaties nadelige gevolgen hebben.
Wilt u de situatie opnieuw onder controle krijgen, dan moet u ook naar uw gevoel kijken. Gevoelens geven namelijk ook signalen af. Het is van groot belang om die signalen van uzelf te leren kennen, zodat u ze op de juiste manier kunt gebruiken.

Zeven tips om een stresssituaties onder controle te krijgen
Het is het belangrijk om de situatie van een afstand te bekijken, de zogenaamde helikopterview. Zet het volgende op papier:
• Beschrijf voor uzelf wat er objectief/feitelijk gebeurt.
• Welke gedachten komen er bij u op? Schrijf ze allemaal op.
• Onderzoek uw gevoelens. Ontken er geen, zie ze onder ogen. U moet met name de nare gevoelens van u afschrijven.
• Bepaal welke overtuiging en mechanismes ten grondslag liggen aan uw reactie. Waar zijn uw gedachten en gevoelens op gebaseerd? Schrijf dit op.
• Beschrijf wat u moeilijk vindt in deze situatie. Wat zou u graag willen dat er gebeurt?
• Schrijf op wat er nodig zal zijn om deze situatie zodanig op te lossen, zodat u de situatie weer onder controle krijgt. Wat heeft u nodig om weer het overzicht te verkrijgen?
• Onderneem actie en zorg dat u zich weer goed voelt in de situatie.
Kort samengevat, u kunt zelf verantwoordelijk zijn voor minder stress. Zorg ervoor dat u zoveel mogelijk controle en grip houdt over uw leven en uw werk. Natuurlijk kunt u ook groeien en een ontwikkeling doormaken bij stresssituaties, maar leer daarbij ook uw grenzen kennen, en uw grenzen stellen!
    
Vraag het gratis e-boek ‘7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen’ aan op www.ligtpunt.nl.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien tips voor een leven met minder stress
 Hogere werkdruk en meer stress, maar ook meer tevredenheid
 Zeven argumenten om langdurig hoge werkdruk te voorkomen
 Voorkom dat stress u voortijdig oud maakt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10