5 juni 2013 -
52 procent van de werknemers in loondienst, geeft aan dat bij hun werkgever mobiliteit geen rol speelt. Zowel niet binnen de organisatie als naar buiten toe. Bij een kwart van de werknemers wordt mobiliteit gestimuleerd (23 procent). De belangrijkste redenen om intern te bewegen is allereerst een financiële beloning, gevolgd door opleidingsmogelijkheden en omscholing.
Dit blijkt uit onderzoek onder 2.723 personen in loondienst voor het event Werf& live 'Werven & reorganiseren' dat op 27 juni plaatsvindt.
Ouderen en hoger opgeleiden meer bewust van mobiliteit
Iets meer dan de helft van de Nederlandse werknemers geeft aan dat mobiliteit, op het gebied van doorstroom en/of uitstroom, binnen de organisatie geen rol speelt. Naarmate werknemers ouder zijn en/of hoger opgeleid, zien we dat zij zich hiervan ook meer bewust zijn. Lager opgeleide en jongere werknemers zijn zich minder bewust van mobiliteitsvraagstukken binnen hun organisatie. Een belangrijk gegeven, omdat beide groepen kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt en mobiliteit meer dan gemiddeld betrekking op hen heeft. Daarbij is het ook een interessante constatering dat bij de helft van de Nederlandse werkgevers mobiliteit ogenschijnlijk geen rol speelt. Niet om mensen te behouden en ook niet om afscheid van mensen te nemen.
Financiële beloning en opleidingen belangrijkste prikkels interne mobiliteit
Aan werknemers is gevraagd 'Wat kan uw werkgever doen om u te motiveren van baan te veranderen binnen de huidige organisatie?'. Bijna de helft van de werknemers geeft aan dat een financiële beloning hierin een belangrijke rol speelt, gevolgd door opleidingsmogelijkheden. Opleidingen en persoonlijke ontwikkeling domineren de lijst met scholing, een persoonlijk ontwikkelingsplan en loopbaanbegeleiding. Opvallend is dat de rol van management en directie pas voor het eerst op de zevende plek terugkomt. Slechts in drie procent van de gevallen zou demotie mensen motiveren om binnen de eigen organisatie in beweging te komen.