zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Productieve mensen zijn niet creatief

30 mei 2013 - Het lijkt er op dat er een verband is tussen het creatieve en productieve vermogen van mensen. Iedereen kent mensen die super creatief zijn. Veel ideeën en vreemde gedachtegangen. Ook kent iedereen mensen die enorm productief zijn. Die verzetten bergen met werk. Zijn er dan ook mensen tegen die in beide erg sterk zijn? Wat verklaart dan het creatieve of het productieve vermogen?

Steven Kop (Creatief regisseur bij Creatieve Koppen) legt de verschillen en overeenkomsten van creativiteit en productiviteit uit, gebaseerd op onderzoek en eigen ervaringen. 



Formule voor productiviteit
Productiviteit is het vermogen om activiteiten effectiever en efficiënter te laten verlopen, stelt Kop. "De formule voor productiviteit is opgebouwd uit twee componenten: resultaat en offers. Oftewel hoeveel offers worden geleverd om een bepaald resultaat te behalen? Hoe vaker u iets doet of bij grotere aantallen hoe minder offers nodig zijn om hetzelfde resultaat te behalen. U bent productiever geworden."
Steven Kop legt dit in zijn lezingen of sessies vaak uit met het Ikea voorbeeld: stel u krijgt de opdracht om een nieuwe Ikea kast in elkaar te zetten. U bereid voor en zet de kast in elkaar. U houdt de tijd bij dat u doet om de kast volledig in elkaar te zetten. De tijd is het offer en de kast is het resultaat. Nu krijgt u de opdracht om tien dezelfde kasten in elkaar te zetten. U zult merken dat de tijd die u nodig hebt om de laatste kast in elkaar te zetten flink korter is geworden. U bent productiever geworden. 

Nieuwe dingen bedenken
Creativiteit is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken. Kop: "Creativiteit komt van het woord creëren en dat betekend scheppen. Trouwens ‘nieuwe dingen bedenken’ hoeft niet zozeer een uitvinding te zijn van iets unieks. Het is het leggen van de juiste verbanden om een probleem op te lossen. In 99 procent van de gevallen is dat niet fundamenteel iets nieuws waar bijvoorbeeld patent op aangevraagd wordt. In veel van de gevallen ontstaat creativiteit juist met andere mensen, na inspiratie, onder druk, buiten kantoor en buiten werktijd." Kop gelooft zelfs dat mensen ook ’s nachts creatief zijn. ‘s Nachts verwerken mensen namelijk de data die via de zintuigen is binnengekomen. Overdag komen resultaten van dit verwerkingsproces naar boven. Dit kan creatief zijn. 

Creativiteit versus Productiviteit

Dus het productieve vermogen wordt gestimuleerd door het steeds hetzelfde te doen en het creatieve vermogen wordt juist gestimuleerd door steeds iets anders te doen. De grote boosdoener van productiviteit is inspiratie of interrupties terwijl die twee dingen juist weer de creativiteit stimuleren. Dit wil niet zeggen dat als u zich laat afleiden in het productief zijn, bijvoorbeeld door een berichtje dat u dan per se creatiever bent…
De grote boosdoener van creativiteit is het herhalen van dezelfde dingen of het logisch denken. Bijvoorbeeld het logisch categoriseren van geeltjes (post-its) of het werken op de automatische piloot.
Meestal specialiseren mensen zich in hun gedrag doordat ze meer aandacht of tijd schenken aan het creatieve vermogen (anders denken) of het productieve vermogen (iets vaker, efficiënter en effectiever doen). Zowel productiviteit als creativiteit is gedrag en dus een keuze of u dit gedrag wilt vertonen / ontwikkelen, of niet. Iedereen heeft gelukkig de kwaliteiten in zich. 

Overeenkomsten

Kop: "Wat overeenkomt bij productiviteit en creativiteit is het feit dat mensen onder druk altijd het beste presteren. Onder druk maakt het lichaam namelijk hormonen aan dat ons helpt te concentreren om de taak juist uit te voeren. Het gaat hier wel om kortstondige druk. Te veel druk zorgt juist voor concentratieverlies. Als u wilt dat het af moet of dat er een idee moet ontstaan dan werkt u het beste en wordt u zo min mogelijk afgeleid om het doel te behalen. Uit onze ervaring bij creatieve sessies met directies of creativielingen blijkt ook dat mensen in een productieve omgeving meer productie leveren en dat mensen in een creatieve omgeving ook meer creatief zijn." 

Conclusie

Zowel creativiteit als productiviteit is gedrag en u bepaalt wat u ontwikkelt door dit vaker te doen en daarin te ontwikkelen. Het combineren van productiviteit en creativiteit is ondoenlijk aangezien beide gedragingen een totaal andere manier van werking van het brein vraagt. "De reden dat de meeste bedrijven creativiteit lastig vinden is dat zij volledig sturen op productiviteit. Wij begeleiden bedrijven juist dat ze ook kunnen sturen op creativiteit," aldus Kop. Zorg dat u duidelijk de productieve activiteiten splitst van de creatieve activiteiten. Mixt u ze te veel dan bereikt u in beide activiteiten minder resultaat. Bedenk wat u nodig heeft om productief of creatief te zijn en richt uw omgeving daarop in. Het doel heiligt de middelen.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zeven managementtips voor creativiteit in leren
 Verveling is een bron van creativiteit
 Innovatie-uitgaven in industrie nauwelijks benut
 Vijf tips om uw medewerkers op dag één productief te krijgen
 
 
reacties
 
Eric  |   | 
30-05-2013
 | 
08:13 uur
Ik denk dat je ook creatief kunt zijn in het bedenken van oplossingen om efficiënter en dus productiever te zijn; in dat opzicht is het dus wel degelijk een combinatie van beide factoren.
Paul Joore  |   | 
30-05-2013
 | 
10:30 uur
Onze ervaring leert dat je door creatief te zijn effectiever en efficiënter kunt produceren. Maar creativiteit kun je en moet je als ondernemer ook loslaten op de totale procesgang in organisaties, juist om gedrag in de juiste richting te sturen. Door creatief met je interne organisatie en interne maatregelen om te gaan kan je organisatie betere rendementen en cashflow behalen. Het managen van onderlinge samenhang, gericht op het bereiken van de gezamenlijke doelstellingen, is daarbij van cruciaal belang. Bovendien is out-of-the-box denken daarbij een onmisbaar ingrediënt.
Jasper Verweij  |   | 
30-05-2013
 | 
12:17 uur
@Eric/Paul: Toevalligerwijs heb ik het verhaal van Steven vorige week live mogen aanhoren en ik heb er dus iets langer al over kunnen nadenken.

De essentie van het verhaal is volgens mij niet dat je door creativiteit de productiviteit van jezelf of anderen kan verbeteren.

De essentie is volgens mij dat je bij productiviteit vooral bezig moet zijn met de prestaties van vandaag. Dit vergt een andere mindset en aanpak om de zaken van vandaga gerealiseerd te krijgen.
Creativiteit gaat vooral over de zaken van morgen, zoals een betere productiviteit uitdenken. Dit vergt een andere mindset.

Steven Kop  |   | 
30-05-2013
 | 
14:52 uur
@Eric en @Paul, ik ben het zeker eens als je bedoelt dat je middels creativiteit juist productiever kunt worden. Als je kijkt naar activiteiten in het brein dan kan het brein echter niet op het zelfde moment deze twee activiteiten combineren. Leuke discussie!

@Jasper Leuk dat je hier reageert. Goed je vorige week te mogen ontmoeten. Binnenkort doe je vast mee aan een van onze sessies, right?

Groet,
Steven Kop

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10