zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Einde Nederlandse dividendbelasting in zicht?

27 mei 2013 - Een buitenlandse particuliere belegger behoeft op jaarbasis niet meer Nederlandse dividendbelasting te betalen dan een inwoner van Nederland aan inkomstenbelasting betaalt. Tot die conclusie komt Advocaat-Generaal Peter Wattel in een vrijgegeven advies aan de Hoge Raad. Volgt de Hoge Raad het advies op dan leidt dit mogelijk tot een afschaffing van de dividendbelasting, verwachten prof. mr. Gerard Meussen en mr. Niek de Haan, verbonden aan BDO Belastingadviseurs.

Aanleiding voor het advies van de Advocaat-Generaal (A-G) vormt een door BDO gevoerde procedure waarin zij het standpunt verdedigen dat de buitenlandse particuliere belegger, op grond van de Europese vrijheid van kapitaalverkeer, niet meer Nederlandse dividendbelasting hoeft te betalen dan een inwoner van Nederland in overigens vergelijkbare omstandigheden aan inkomstenbelasting betaalt. De in Nederland woonachtige particuliere belegger betaalt inkomstenbelasting op basis van het inkomen uit sparen en beleggen in box 3. Hij wordt aangeslagen tegen een fictief inkomen van vier procent van de waarde van zijn aandelen tegen een inkomstenbelastingtarief van 30 procent. Weliswaar is het Nederlandse dividendbelastingtarief van vijftien procent veel lager, de crux zit echter in het fictieve inkomen. Als de buitenlandse particuliere belegger een superdividend te weten meer dan 8 procent rendement ontvangt, dan gaat hij effectief meer Nederlandse belasting betalen dan een inwoner van Nederland. En dit verschil moet aan hem door de Nederlandse staat worden teruggegeven. 



Teruggave dividendbelasting
BDO verwacht dat de Hoge Raad het advies van de A-G volgt. De Haan: "In heel veel situaties kan dit tot een teruggave van dividendbelasting leiden." Meussen en De Haan noemen als voorbeeld situaties van beleggingen waar een hoog rendement wordt gerealiseerd in een jaar. Op dat moment is weliswaar dividendbelasting verschuldigd maar dit kan niet meer zijn dan de heffing van inkomstenbelasting over één jaar. En ander voorbeeld zijn situaties van Nederlandse beleggingen door buitenlanders met geleend geld. Hierbij kan de volledige dividendbelasting meteen worden teruggevraagd omdat een inwoner van Nederland de (toerekenbare schulden) in mindering mag brengen in box 3. 

Stof tot nadenken
De uitkomst van de procedure geeft wat BDO betreft in ieder geval stof tot nadenken. "De staatssecretaris van Financiën zal moeten overwegen of deze procedure de aanleiding vormt tot het volledig afschaffen van de dividendbelasting. Dat zal namelijk gegarandeerd leiden tot een aantrekkelijker vestigingsklimaat voor ondernemingen en beleggingsmaatschappijen in Nederland," aldus Meussen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wijn voorziet einde dividendbelasting
 Aandelen: veiligheid voorop?
 Japan als rolmodel
 Nederlandse belegger zet vol in op de Verenigde Staten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10