24 mei 2013 -
Slimmer reizen betekent steeds vaker groener reizen. En het mooie is dat duurzamer niet duurder hoeft te betekenen. Welke slimme reismanieren zijn interessant? Wat zijn de trends? Werkgevers hebben zeer uiteenlopende redenen om slimmer reizen te willen stimuleren. Ze willen bijvoorbeeld kosten besparen, een aantrekkelijke werkgever zijn en blijven, CO2-uitstoot verlagen of de bereikbaarheid van de organisatie garanderen.
Als uw organisatie verhuist of fuseert, is dat een ideaal moment om het reis- en werkgedrag van medewerkers te beinvloeden. Dat stelt Ronald Postma van Syndesmo: "Laten we even focussen op duurzaamheid en kostenbesparing als motivatie om slimmer te willen reizen. Er zijn diverse mogelijkheden om dit te realiseren, verdeeld in drie categorieen: u kunt niet reizen stimuleren (denk aan thuiswerken en e-conferencing), u kunt minder reizen bevorderen door uw aannamebeleid aan te passen, verhuispremies te geven, flexkantoren in het land te faciliteren of door onderweg werken en efficiënter plannen mogelijk te maken. En ten derde kunt u duurzamer reizen stimuleren door bijvoorbeeld fietsen, openbaar vervoer, carpoolen, elektrisch vervoer en poolauto’s te faciliteren. U kunt ook uw parkeerbeleid aanpassen, je leaseregeling verduurzamen of starten met mobiliteitsbudgetten. Veel van deze maatregelen leveren naast duurzaamheid ook een kostenbesparing op: mooi meegenomen!"
Trends in slimmer reizen
Er zijn een aantal trends te signaleren als het gaat om slimmer reizen. Postma: "We zien dat medewerkers steeds meer flexibiliteit willen. Daar kun je als werkgever op inspelen door te kiezen voor een mobiliteitsbudget maar ook door uw reiskostenregeling te flexibiliseren. Daarnaast verschuift de nadruk van bezit naar gebruik: het bezit van een auto wordt minder belangrijk, als men maar toegang heeft tot een auto op het moment dat dit echt nodig is. Denk hierbij aan de opkomst van carsharing en poolauto’s op het werk. Mede door deze ontwikkeling neemt het aantal arbeidsvoorwaardelijke leaseauto’s af. Uiteraard is duurzaamheid nog steeds een belangrijke trend, vandaar de toenemende belangstelling voor elektrisch vervoer in de leaseregeling maar ook voor (e-) fietsstimulering. Daarnaast zet Het Nieuwe Werken door en letten we door de crisis steeds meer op de kosten. We gaan dan ook slimmer om met OV-abonnementen en parkeren en er is meer aandacht voor monitoring om de vinger aan de pols te kunnen houden."
Verleiden tot slim reizen
Werkgevers kunnen hun medewerkers dus veel mogelijkheden bieden om slimmer en groener te reizen. Maar veel werkgevers vragen zich af hoe zij hun medewerkers kunnen verleiden daar ook echt gebruik van te maken. Hoe verandert u ingesleten gewoontegedrag? Door het leuk te maken en op de juiste knoppen te drukken. Hoe u dat doet? Syndesmo organiseert op 23 mei een Synlab over slim en duurzaam reizen waarbij nieuwe mogelijkheden en gedragsverandering uitgebreid aan bod komen. Sprekers zijn onder andere gerenommeerd duurzaamheidsarchitect Thomas Rau en Bianca van den Bosch van Eneco. Daarnaast worden veel van de genoemde onderwerpen in verschillende workshops verder uitgediept.