zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HNW is balanceren

15 mei 2013 - 'Ik heb het zelf wel onder controle, maar het ‘wij’ gevoel staat onder druk'. Dat is de korte conclusie uit het vijfde Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken. Hoe blijven mijn mensen aangehaakt, hoe blijf ik als medewerker voldoende zichtbaar, hoe maak ik als manager resultaatafspraken. En hoe blijven we als team functioneren? Dat zijn de belangrijkste vragen die de deelnemers zich stellen.

We beslissen nu grotendeels zelf waar en wanneer we ons werk doen. Een ruime meerderheid (61 procent) van de deelnemers zegt dat. Vorig jaar was dat nog 54 procent. Het betekent ook regelmatig in de avonden of in het weekend werken, zegt 60 procent. Werk komt minstens eenmaal per week binnen in het privéleven, zegt 88 procent. En de juiste balans houden in werk en privé is dan lastig, geven veel mensen aan. Maar we zijn niet meer zo bang dat het leidt tot meer stress en burn out. Nog maar een kwart van de ondervraagden denkt dat Het Nieuwe Werken hiertoe leidt. In 2012 vreesde 31 procent dat.


Balanceren
Henny van Egmond is partner bij adviesbureau Yolk en voert regelmatig adviesopdrachten uit over Het Nieuwe Werken. Hij zegt over dit balanceren tussen werk en privé: "Natuurlijk zijn er mensen die het moeilijk vinden om de grens te trekken tussen het werk en het privéleven. Het is zaak voor organisaties om medewerkers daarbij te helpen, goede afspraken te maken over bereikbaar en beschikbaar zijn, maar ook over wanneer niet. En als het echt niet lukt: bewust kiezen om elke werkdag naar kantoor te gaan omdat je daar nu eenmaal het meest effectief werkt is ook het nieuwe werken." 

Kantoor blijft de basis

Er is dus niet mis met het kantoor. Sterker nog, het blijft toch de basis voor een ruime meerderheid van de deelnemers. Maar tien procent werkt een op elke drie dagen thuis. Thuiswerken is dus beslist geen goede vertaling van Het Nieuwe Werken. Het is fijn voor even, om ‘in alle rust zaken uit te kunnen werken, zonder gestoord te worden’. Maar het lijkt erop alsof het echte werk toch op kantoor gedaan moet worden. Een deelnemer: "Mensen gedijen volgens mij beter op een vaste werkplek en met regelmatig face to face contact met collega’s." 

Verbinding en vertrouwen

Wat moeten we doen om meer vruchten te plukken van Het Nieuwe Werken? Verbonden en betrokken blijven met het bedrijf en met elkaar zijn heel belangrijk volgens de toelichtingen bij de antwoorden. Maar ook vertrouwen wordt heel vaak genoemd. "Als werkgever: vertrouwen geven. Als werknemer: met vrijheid om kunnen gaan," drukt een deelnemer het kernachtig uit. Vertrouwen in medewerkers vindt 70 procent de belangrijkste succesfactor. Managers moeten sturen op output en niet op aanwezigheid, en medewerkers moeten die vrijheid aankunnen. Dat vraagt om ‘resultaten kunnen benoemen en erop sturen’. En ook om medewerkers kunnen beoordelen op resultaatgericht werken. 

Over het onderzoek
Voor de vijfde keer heeft het onafhankelijk Platform Over Het Nieuwe Werken het Nationaal Onderzoek Over Het Nieuwe Werken gehouden. Tussen 4 en 30 april hebben bijna 3.000 deelnemers bij het bedrijfsleven, de overheid, onderwijs, cultuur en welzijn hun opvattingen over het onderwerp kenbaar gemaakt. Het zijn vooral kennisspecialisten en managers die zich met het onderwerp bezighouden. Ze werken op HRM (34 procent), bij het openbaar bestuur en de overheid (elf procent), op facility management en inkoop en Informatietechnologie (ICT) (zeven procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De nieuwe werkomgeving: van kostenpost naar strategische investering
 Het Nieuwe Werken: een intern feestje met weinig oog voor de klant
 Verwachtingen HNW nog niet volledig gerealiseerd
 Nederland snakt naar het échte nieuwe werken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10