3 mei 2013 -
Maar liefst 74 procent van de werkzoekenden denkt dat het langer dan zes maanden zal duren om een nieuwe baan te vinden. Dat geeft veel stress en frustratie. Dit blijkt uit onderzoek van Jobbird.com onder 830 werkzoekenden. Cruiming, CEO van Jobbird.com, is bang dat de somberheid terecht is.
Cruiming: "Uit onderzoek van ABN blijkt dat er tegenover elke vijf werkzoekenden, slechts een vacature is. Dat maakt veel mensen kansloos. ABN verwacht dat de werkloosheid zal stijgen naar negen procent. Persoonlijk denk ik dat ABN hiermee nog te optimistisch is, en we straks meer dan een miljoen werklozen hebben. De enige manier om dit te voorkomen is de pensioenleeftijd te gaan verlagen naar bijvoorbeeld 60 jaar."
Langer dan zes maanden op zoek 74 procent van de ondervraagden denkt dat het langer dan zes maanden duurt om een (nieuwe) baan te vinden. Twaalf procent denkt dat dit tussen vier en zes maanden zal duren. Tien procent van de ondervraagden schat in dat het twee tot vier maanden duurt. Slechts vier procent ziet het zonnig in en denkt dat de zoektocht naar een baan minder dan een maand zal duren.
Werkzoekers-burn-out
Veel werkzoekenden hebben er een dagtaak aan: vacatures zoeken en sollicitatiebrieven schrijven. Keer op keer geen reactie ontvangen of afgewezen worden kan flinke impact hebben en uiteindelijk zelfs resulteren in een werkzoekers-burn-out. De symptomen: Emotionele uitputting, gevoel van nutteloosheid en machteloosheid, vermoeidheid met gebrek aan motivatie, prikkelbaarheid en depressiviteit.
Schrijnend
Vooral oudere respondenten zijn moedeloos. Ook wordt er geklaagd dat mensen uit het Oostblok de banen hier inpikken. Cruiming: "Ik snap dat mensen de moed opgeven. Er zijn gewoon te weinig banen. De situatie op de arbeidsmarkt is dus momenteel schrijnend te noemen…"
De berichtgeving en de berichten zijn absoluut niet nieuwe. In hele grote mate zijn zij zelfs voorspelbaar. Tenminste, voor diegenen die sec en van grotere hoogte wil kijken.
Zakelijk gezien is er iets voor te zeggen dat men zeer veel energie heeft gestoken om arbeidsverhoudingen verregaand te flexibiliseren. Daar heeft men zakelijk gezien dan ook het juiste voor terug gekregen.
1. Volkomen inerte overheid
De overheid heeft gemeent zo min mogelijk te moeten doen voor de economie vanaf Balkenende. De hoofdrolspelers hebben zichzelf wat dat betreft waardig beloond met goede zetels en prima vooruitzichten, ,voor de economie heeft dit desastreuze miljarden kostende consequenties.
2. Goedkoop, goedkoper, goedkoopst
In de drang en druk naar kostenreductie is menig organisatie over stag gegaan en denkt voortdurend voor weinig tot niet gekwalificeerd personeel te vinden en aan zich te binden. We zien in de praktijk kwaliteit en continuiteit hard achteruit hollen.
3. Betrouwbaarheid van personeel
Op vele fronten is de betrouwbaarheid van organisaties naar dat broodnodige personeel of andersom, vrijwel uitgestorven. Natuurlijk, zit je voor een dubbeltje op de eerste rang dan zul je ergns op in moeten boeten. Aan de andere kant de 'yup', dat goedkope maar oh zo schaarse 'talent' dat weet dat die wat continuiteit betreft zeer weinig te verwachten heeft.
4. Discriminatie
Discriminatie is gemeengoed geworden. Er word van overheidswege dan ook driftig aan meegedaan. Vreemd genoeg ligt in de grondwet een totale gelijkheid van het individu besloten. Dat geld dan klaarblijkelijk alleen voor de grondwet, maar niet voor de hoeders van de grondwet of het bedrijfsleven.
Dit is niet badinerend bedoeld maar feitelijk wat er gaande is. Wanneer je namelijk iemand, om welke reden dan ook, uit sluit, dan is er sprake van discriminatie. Dat dit zakelijke gevolgen heeft moge duidelijk zijn. U weet namelijk niet of er al of niet een betere kandidaat is tussen diegegene die u uitsluit.
5. Volkomen corrupt/inert selectieproces
Wanneer men selecteert op leeftijd, wanneer men selecteert op niveau, wanneer men selecteerd op achtergrond of anderszins, dan beperkt men vooral diegene die men ten dienste denkt te staan.
Als u al HR professional, Recruiter, W&S professional stelt 'het Talent' maar niet te kunnen vinden, zegt feitelijk dat U die niet kan vinden. Tegelijkertijd kijkt u klaarblijkelijk niet naar uw criteria.
Artikelen als deze tellen gewoon aan de kaak wat er momenteel gaande is in zakelijk opzicht. Het niet benoemen en de ogen er voor sluiten kost u als ondermer gewoon geld. Cumulatief, sinds 2008 al vele miljarden. Miljarden aan omzet, omzetten die ten nut van continuiteit en zaak hadden kunnen worden aangewend.
De gevolgen
De gevolgen laten zich natuurlijk raden. Een inerte overheid die geen enkele zinnige visie weet uit te zetten, laat staan te dragen, slechts verzand in vage discussies die nergens toe leiden.
Organisaties die menen en vinden dat staf en personeel sluitstuk moet zijn van de begroting en hiermee een neerwaartse spiraal hebben ingezet en in stand aan het houden zijn.
Publicaties
We zien talloze publicaties, het intrappen van open deuren, gelardeerd van individuele commerciële gedachten met goedbedoelde adviezen. We zien weinig tot geen realistische artikelen die helder stellen wat nu feitelijk het probleem is, laat staan dat er duidelijke visie is.
Een oplossing
Sinds 2008 hebben wij de overheid zien staan wijzen naar Brussel, daar zouden antwoorden en oplossingen vandaan moeten komen. Heldere adviseurs en managers hebben meteen al gesteld dat de oplossingen vanuit Nederland zelf moeten worden opgetuigt en uitgedragen.
Een bosbrand bestrijd je nu eenmaal niet door naar je buren te gaan staan wijzen,''Zij moeten de brandweer bellen....'', om vervolgens zelf afwachtend achterover te leunen.
Negatief investeringsklimaat
Door te stellen en te roepen dat Nederland de Human Capital verregaand maar moest flexibiliseren, heeft men een negatief klimaat in de steigers gezet en is men die in stand aan het houden. Dat is een gegeven en het zou een goede stap voorwaarts getuigen als overheid en bedrijfsleven eindelijk eens besloten gezamenlijk elke vorm van discriminatie strafbaar te stellen.
Werk en inkomen
Wanneer u als overheid of bedrijfsleven de deuren niet openen wil, in welke vorm dan ook, die ELKE werkzoekende de gelijke kanzen biedt, dan houd u collectief een negatief saldo in stand die alleen maar zal toenemen.
Wijzen naar elders
Het wijzen naar elders, dat het daar erger zou zijn dan hier in Nederland is dan nog de meest flagrante tentoonstelling van inertie en incompetentie. Wanneer men weer investeerd in Nederland, in de het Nederlandse Human Capital, krijgt daar meer voor terug dan men nu onder huidige conventie denkt te krijgen.
Het is een treurig landschap als men er even nuchter maar zeker ook reeel tegen aan kijkt.