2 mei 2013 -
In aandelenmarkten is ‘Sell in May’ een van die zeldzame vuistregels die daadwerkelijk lijkt te werken. Bijvoorbeeld, tussen 2010 en 2012 steeg de Amerikaanse aandelenmarkt gemiddeld met acht procent in de eerste vier maanden, daalde dan tijdens de zomer zeven procent, om vervolgens weer acht procent te winnen in de laatste vier maanden. Deze zomerzwakte viel telkens samen met een dip in globale groei en onrust in de eurozone.
Nu de economische data recentelijk weer verslechteren ligt de volgende vraag dan ook voor de hand: wordt het tijd voor een lange (markt)vakantie, om pas terug te komen in september? Ad van Tiggelen van ING Investment Management geeft antwoord.
Matige start
Van Tiggelen: "De ontwikkelingen dit jaar laten beslist een zorgwekkende overeenkomst zien met de vorige jaren: na een sterke start hebben aandelen wat van hun momentum verloren, veroorzaakt door zwakkere economische data en een matige start van het kwartaalcijferseizoen. Alleen al door dit feit lijkt uitstappen in de zomer een no-brainer. Per slot van rekening, als noch de economische data, noch de bedrijfswinsten positief verrassen, wie of wat gaat dan de aandelenkoersen ondersteunen? Centrale banken? Onwaarschijnlijk. Zij hebben beleggers al gered bij eerdere gelegenheden en lijken hun visie voor de nabije toekomst vrij duidelijk te hebben gemaakt, wellicht met uitzondering van de ECB. Dus wie dan?
Marktontwikkelingen
Van Tiggelen: "Om deze vraag te beantwoorden moeten we ons eerst realiseren dat een vergelijking van de huidige marktontwikkelingen met die van de afgelopen paar jaar niet alleen overeenkomsten oplevert, maar ook enkele belangrijke verschillen:
- Waar de vorige drie zomerperioden allemaal werden gekarakteriseerd door grote onrust in de eurozone, lijkt de huidige situatie stabieler, met dalende obligatierentes in de periferie en een iets ruimhartiger beleid met betrekking tot de drie procent-norm.
- De Amerikaanse economie heeft nu een sterker fundament dan in welke andere periode dan ook sinds de start van de kredietcrisis. Niet alleen de werkgelegenheid herstelt, maar ook de huizenprijzen.
- Inflatieverwachtingen in de ontwikkelde landen zijn de afgelopen tijd erg getemperd, geholpen door dalende grondstofprijzen en lage loongroei. In vorige jaren waren beleggers nog steeds bang dat het gebruik van de geldpers door centrale bank zou leiden tot hogere inflatie.
- Japan is onlangs begonnen met een ongekend stimuleringsprogramma. Doordat de centrale bank nu in een record tempo Japanse obligaties opkoopt worden deze schaars en moeten beleggers deels uitwijken naar andere markten, waardoor de wereldwijde ‘wall of money’ op zoek naar rendement alleen maar verder groeit.
- De rente op obligaties en spaargeld is gedaald tot het laagste niveau ooit en heeft wellicht de bodem nog niet bereikt, gezien de neerwaartse druk op inflatie in de VS en Europa."
Wanhopige zoektocht naar rendement
Van Tiggelen: "In deze omgeving is het niet vreemd dat beleggers bij hun wanhopige zoektocht naar rendement steeds meer interesse tonen in defensieve aandelen met een aantrekkelijk dividend, simpelweg bij gebrek aan alternatieven. De Engelsen noemen dat T.I.N.A. (There Is No Alternative). Deze ontwikkeling is duidelijk zichtbaar in het veranderde leiderschap in aandelenmarkten, waar defensieve aandelen de rally hebben aangevoerd; een ongewoon fenomeen. Wij denken niet dat deze aandelen de komende zomermaanden duidelijk zullen corrigeren. Ze zijn relatief schaars en waar moeten beleggers dan heen met hun geld? Dat laat cyclische en financiële aandelen over als correctiekandidaten. Echter, in tegenstelling tot vorige jaren hebben veel cyclische aandelen niet deelgenomen aan de laatste rally. Vooral grondstof gerelateerde aandelen lijken nu zelfs ronduit goedkoop. Een verkoopgolf in dit type aandelen ligt dan ook niet voor de hand. Wat betreft financiële aandelen, die zullen waarschijnlijk alleen significant dalen als de eurocrisis weer oplaait, wat niet erg waarschijnlijk lijkt op de korte termijn.
Concluderend denken wij dat aandelenmarkten zich redelijk goed zullen houden gedurende de zomermaanden, zelfs bij een gebrek aan positieve economische verrassingen of brede stimulans van centrale banken. Want momenteel is het vooral het gebrek aan alternatieve beleggingsmogelijkheden waardoor aandelen gesteund worden."