1 mei 2013 -
Mindfulness zorgt voor psychologische flexibiliteit en daarmee voor welzijn, betrokkenheid en optimale performance van werknemers. De deugden ervan zijn genoegzaam bekend en ondertussen ook wetenschappelijk gevalideerd. Toch staan managers niet vaak te trappelen om mindful werken te integreren in hun leiderschapsstijl.
Heidi Does, Slow Working trainer van Does Mindful heeft een sterk vermoeden waarom dat zo is: "Als ik samen met een groep managers aan het begin van een traject van vier, zes of acht weken sta zeg ik vaak: ‘Ik bewonder jullie moed.’ Ongemakkelijk geschuifel en ogen die onrustig beginnen te knipperen is het gevolg. ‘Huh? Moed? Ik ben hier toch gewoon voor een aandachttraining?!’ Dan vertel ik over de metafoor van de ijsberg."
IJsberg metafoor
Elke ijsberg heeft een top, die boven het wateroppervlak van de oceaan oprijst – fier en statig. Duidelijk zichtbaar voor alles en iedereen. Het lijkt alsof de top de héle ijsberg is. Schijn bedriegt natuurlijk. Wel 90% van zijn totale massa zit verscholen onder de zeespiegel. Krachtig, maar tegelijkertijd ook grimmig mysterieus. Ken je dit deel niet, dan ken je de ijsberg niet. Ieder van ons is net als een ijsberg. Wij hebben ook een top – ons hoofd – die alles met onze ratio te maken heeft: ons bewustzijn, onze kennis en vaardigheden, het vermogen om logisch na te denken, strategieën uit te stippelen en weloverwogen beslissingen te nemen.Uw hoofd is ook dat deel van u waarop het vaakst een beroep wordt gedaan. Uw kennis en competenties staan voorop in uw relatie met welke werkgever of opdrachtgever ook. Daar wordt u op geselecteerd, gestuurd, beoordeeld en – als u een beetje mazzel hebt – ook nog beloond. Boven alles tellen uw prestaties. Liefst vertaald naar onwrikbare KPI’s en keiharde euro’s.
Koudwatervrees Best kortzichtig, want uw hoofd met zijn ratio is maar een fractie van wat u allemaal in huis hebt. Het grootste deel van uw volledige potentieel – uw persoonlijkheid, uw drijfveren, uw unieke kwaliteiten, uw intuïtie – rust onder het oppervlak van je bewustzijn. In uw lichaam. Vaak tevergeefs wachtend tot u er uw voordeel mee gaat doen. Helaas heeft uw compententie-ijsberg een natuurlijke bondgenoot die u rillend in uw tuigie op de kant laat staan: koudwatervrees. Wie is zo gek om de sprong te wagen als je niet weet wat u te wachten staat? Als u niet weet hoe warm of koud het water is? Als u niet weet tot hoe diep uw ijsberg reikt in die onpeilbare diepte?
Tuurlijk, meer creativiteit, meer flexibiliteit, meer empathie, meer veerkracht, dat willen we allemaal wel. Die kwaliteiten dragen bij aan ons professionele succes en brengen voldoening in ons werk. Maar als u nou duikt en dingen tegen komt, waar u helemaal niet op zit te wachten? Dicht onder het oppervlak gaat het misschien enkel nog om pijn in je schouders, hartkloppingen, een knoop in je maag of een pijnlijke onderrug. Maar als u dieper duikt, is er dan ook onzekerheid, ongeduld, teleurstelling, boosheid of twijfel? Of verschijnselen die nog onprettiger zijn?
Lef
Zoals gezegd: Slow Working is niet voor watjes. Slow Working vraagt om lef. Want alleen als u de sprong in het diepe waagt leert u heel gericht vriendelijke aandacht geven aan de volle 100 procent van uw ijsberg. Zorgvuldig onderzoekend. Soms met angst en beven. Soms met ‘sturm und drang’. Zo gaat u hem in al zijn glorie leren kennen. Daarmee groeit uw zelfvertrouwen en gaat u bewuster gebruik maken van niet enkele, maar van ALLE kwaliteiten die u in u hebt.
Weet dat koudwatervrees er gewoon mag zijn. Het is goed dat u ernaar luistert, zodat het u behoedt voor ondoordachte acties. Maar bent u nieuwsgierig naar uw hele u, heb dan de moed om te plonzen. Het zal uw carrière een boost geven.
Vraag het gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan op www.doesmindful.nl.