zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Machtsverschillen in uw vergadering

17 april 2013 - 'Wat is de grootste worsteling in uw vergadering'. Die vraag stelt Carla van den Bos van Vergaderen doe je zo! sinds kort aan abonnees van de gratis twee-wekelijkse VergaderSter. In dit artikel gaat ze in op een van de problemen die naar voren kwamen: hoe om te gaan met machtsverschillen in een vergadering.

Veelal is de directeur, de leidinggevende, de burgemeester of de voorzitter van een bestuur ook voorzitter van de vergaderingen. Dat lijkt heel logisch. Hij of zij heeft immers het meeste overzicht en vaak veel ervaring met voorzitten van een vergadering. 



Machtsverschil
Van den Bos raadt u aan als er een machtsverschil is in de vergadering dat niet te versterken door het voorzitterschap te geven aan diegene met de meeste macht. Als diegene ook voorzitter is praten andere deelnemers immers minder makkelijk, minder vrij. Het gevolg daarvan is dat de deelnemers inhoudelijk minder inbreng geven en dat er dus minder resultaat uit de vergadering komt dan mogelijk is met een andere voorzitter. 

Groepsbesluiten
Bedenk dus of u een goede inhoudelijke vergadering wilt met besluiten, die door de groep gedragen worden. Zulke besluiten worden met enthousiasme uitgevoerd. Als u dat wilt is het belangrijk dat de voorzitter een persoon is waarbij iedereen makkelijk praat en makkelijk zijn of haar mening geeft. Dus bijvoorbeeld niet degene met de macht iemand te ontslaan. 

Informatieve bijeenkomst
Als het een vergadering is waarbij degene met de meeste macht ook alles beslist is het anders. Dan is het een informatieve bijeenkomst waarbij hij of zij het beleid voor de komende tijd vertelt aan medewerkers. De medewerkers kunnen er niet over meepraten of over meebeslissen. 

One-man-show
Een ander probleem bij het voorzitter zijn van diegene die de meeste informatie heeft is dat hij of zij, naast het voorzitter zijn, ook het meeste aan het woord is. Hij of zij leidt de vergadering en geeft bij elk punt zichzelf het woord om het punt toe te lichten. Zo'n éénpersoonsshow is ook niet bevorderlijk voor de diepgang van de vergadering en dat besluiten gedragen worden door de deelnemers aan je vergadering.
Het is dus essentieel dat iemand anders de vergadering, of de punten waar de voorzitter over mee wil praten, voorzit en dus de tijd, de inhoud en de deelnemers in de gaten houdt. Diegene geeft de directeur of de leidinggevende het woord en kan het hem of haar ook weer ontnemen. Op dat vlak zijn alle deelnemers gelijk. 

Inhoudelijk bijdragen
Voor de directeur of de leidinggevende is het prettig om geen voorzitter te zijn. Hij of zij kan dan op een goede manier inhoudelijk bijdragen aan de vergadering, zonder die te leiden.
Wilt u meer weten over voorzitten van een vergadering? Carla van den Bos geeft op dinsdag 7 mei de gratis online training 'Voorzitten van een vergadering'.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Het nieuwe vergaderen
 Vergadering: vijf tips om polarisatie tussen ervaren rotten en groentjes te voorkomen
 Vier tips om te zorgen dat mensen naar elkaar luisteren in een vergadering
 Verander de dynamiek van uw vergadering
 
 
reacties
 
Leo Besemer  |   | 
17-04-2013
 | 
13:31 uur
Als er een groot machtsverschil is, dan bepaalt de machtigste wie voorzit. Dat is dan degene die je moet overtuigen, want je hebt niet de macht iets anders af te dwingen.
Een vergadering (one-man-show) die alleen bedoeld is om informatie te geven is een zinloze tijdverspilling. Er zijn veel effectievere manieren om informatie te verspreiden (video, presentatie). Een vergadering kan wel heel zinvol zijn als je op basis van die informatie bijvoorbeeld wilt discussiëren over een aantal stellingen of scenario's. En dan geen leespauze inlassen, want wie de stukken niet vooraf gelezen heeft kan toch niet mee-brainstormen.
Ik denk eigenlijk dat in een situatie waarin 'de voorzitter' de directeur effectief het woord kan ontnemen (zonder angst om ontslagen te worden), er al geen echt vergaderprobleem door machtsverschil meer is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10