Sociaal akkoord: basis lange termijn is gelegd, maar nu actie vereist
16 april 2013 -
Met het sociaal akkoord dat werkgevers en werknemers hebben gesloten is een basis voor de arbeidsmarkt op langere termijn gelegd. Voor de nu snel groeiende werkloosheid is meer nodig. Dagelijks verliezen vele mensen hun baan, waarvoor de weg terug naar de arbeidsmarkt steeds moeilijker wordt. En dat terwijl er tegelijkertijd meer dan 100.000 vacatures openstaan in onder andere techniek, logistiek en zorg.
OVAL roept dan ook op tot het intensiveren van die maatregelen die mensen helpen bij de stap naar ander werk. De kansen op de arbeidsmarkt zijn er wel degelijk, de mismatch die er nu is tussen vraag en aanbod moet zo snel mogelijk geslecht worden. "De maatschappelijke baten zullen de kosten altijd overtreffen," aldus Kick van der Pol, voorzitter van OVAL.
Dynamiek bevorderen
Sociale partners kiezen er voor op de langere termijn de dynamiek op de arbeidsmarkt te bevorderen. De baan voor het leven bestaat niet meer en werknemers en werkgevers moeten samen verantwoordelijkheid nemen om continu bezig te zijn met competenties, loopbaan en gezondheid. Het gaat er daarbij om continu aandacht te besteden aan het feit dat de werknemer nu en in de toekomst in staat kan zijn, zijn of haar werk te doen. De keuze om dit te gaan faciliteren met transitiebudgetten acht OVAL van groot belang. De voorbije jaren hebben immers geleerd dat de arbeidsmarkt steeds ingewikkelder wordt en het wisselen van baan niet vanzelf gaat. Investeren in Van Werk Naar Werk is van groot belang als het gaat om werkzekerheid in een dynamische arbeidsmarkt.
Dat werkgevers de handschoen oppakken bij het bieden van echte banen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is een uitdaging die we moeten omarmen. De voorbije jaren hebben geleerd dat er vele mensen zijn in de Wajong en met een arbeidshandicap die, al dan niet met jobcoaching en begeleiding, ook écht mee kunnen doen. Participatie in regulier werk moet het einddoel zijn.
Structuurdiscussies voorkomen
Veel maatregelen worden over de komende jaren heen getild met de verwachting dat we dan de ergste crisis gehad hebben. Begrijpelijke keuzes. Tegelijkertijd doet het plan om werkbedrijven op te richten denken aan de jaren negentig toen we van de gewestelijke arbeidsbureaus naar tripartiete RBA's gingen. Het is echter juist nu van belang om de publiek-private samenwerking de regio waarin steeds betere resultaten worden bereikt, te koesteren, deze initiatieven in stand te houden en waar mogelijk uit te breiden. De kosten voor de publieke-private initiatieven die gericht zijn op regulier werk, zijn vrijwel altijd lager dan de uitkeringslasten voor iemand die langere tijd werkloos is. Er is geen tijd te verliezen gezien de groeiende werkloosheid waar we nu mee te maken hebben.
Het is in ieder geval een verstandige keuze om de meeste maatregelen pas over enkele jaren door te voeren. Wanneer dat nu al zou worden ingevoerd zou dat naar mijn mening geen goede gevolgen hebben voor de economie.
Elke maatregel die de flexibiliteit en dynamiek van de arbeidsmarkt bevordert is een goede, maar we moeten zorgen dat we de jongeren niet uit het oog verliezen.
Ik geloof niet dat er veel Nederlandse belastingbetalers en klanten van de banken plots in de stress zullen schieten bij al dit 'Geneuzel'. Geneuzel zoals u ziet met een Grote G.
Waarom ik dit stel?
Platgeslagen discussie door de discussie
Stelt u zichzelf maar eens als 'Project initiator' voor. U doet een feasebility study, richt een Project voorstel in en in het geheel neemt u helemaal geen financiële forecast of prognose op. U maakt gebruik van oude data van vorig jaar en verder?
Verder roept u, tegen de crisis van dit moment, dat '... het vast wel beter zal gaan in 2014.... en dat we er daarom met dat project en plannen maar zo snel mogelijk bij moeten zijn omdat .... omdat ... omdat...'
U gooit dit in de bestuurskamer en daar breekt meteen een grote discussie uit over voor en tegenstanders. Lees hier de eurofielen en de oppositie in Den Haag.
U begint natuurlijk minzaam te glimlachen. U weet, acterend in de echte wereld, als u of ik een project voorstel gaan doen zal elke CEO en CFO maar naar één ding kijken. Hoe snel gaan we geld verdienen of hoe besparen we op de snelst mogelijke manier het meest. Niets persoonlijk, gewoon zaken.
Staat dat stuk niet in ons voorstel vervat? Tja, dan weten u en ik nu al dat wij volkomen voor 'Idioot' worden gezien zoiets überhaupt in ons hoofd te halen en Garantie dat u of ik in de eerstvolgende saneringsronde, zo snel mogelijk zullen worden geloosd.
Parkeren.....
Weet u wat....???? Roepen wij .... laten we het hele voornemen dan gewoon even doorschuiven. Over een maand of vijf komen we er op terug want ... we kunnen nu eenmaal, gegeven de huidige economisch omstandigheden, geen goede ramingen opleveren. Er zijn mensen die vinden dat zeer verstandig, anderen vinden dat plausibel en de oppositie? Die voelt nattigheid en belegt vergadering op vergadering want......
U en ik als initiator hebben nu een tweede grote rode kruis achter onze naam staan. U als lezer, met een beetje kennis van Project Management, en een beetje idee van een PID, mij om de oren slaan en zeggen .... Pak alvast een doos, ga niet langs Start enz enz. Heel juist.
Politiek en de grote leugen
Het hele debat over dat sociale akkoord? Dat is een bijzonder grote leugen waar iedereen nu maar al te graag veel tijd en energie aan besteed. Doet u dat vooral zou ik zeggen.
De realiteit
Rutte en Co hebben een tandje erbij egzet de hervormingen en harmoniseringen van de NV NL, richting wens en inrichting van Brussel, nog meer vaart te laten maken. De grondwet en de soevereiniteit staan namelijk al buiten spel. Onze voormalige MP heeft daar met zijn handtekening onder het verdrag van Lissabon een begin mee gemaakt.
Veel ernstiger is namelijk, u en ik hebben dat met Cy gezien, dat u als manager, klant van de bank, als ondernemer, niets meer te zeggen heeft over uw eigen financiën. Rutte en Co heeft u en mij nog veel verder onderworpen aan de regelgeving van Brussel en dat heeft vele malen meer consequenties dan wat gezond en redelijk zakelijk verstand voor staat.
Namelijk dat u binnen uw organisatie, wat inrichting betreft, wat richting betreft en financieel, steeds minder te zeggen heeft. De overheid bepaald en die, zo heeft Brussel Rutte en Dijsselbloem u laten zien, laat zijn oren hangen naar een 'overruling' EU. We staan aan de vooravond van de volkomen inlevering van financiële en zakelijke soevereiniteit van de NV NL.
Voorbeelden
We hebben voorbeelden te over dat de ideeën en intenties van Brussel, gezond verstand en gezond management menig maal geweld heeft aangedaan. En we hebben met Cy gezien dat u als klant van de banken, zal betalen voor bancair mismanagement.
Zo laat Rutte u prachtig Neuzelen over dat sociale akkoord, wakkert dat met allerlei mechanismen vast nog wel verder aan en werkt in die tussentijd gewoon door met het uitleveren van de NV NL aan Brussel.