15 april 2013 -
In de meeste Nederlandse beroepsgroepen daalden of bleven de lonen in 2012 gelijk. Alleen in de bouw (+1,4 procent) en transport (+0,7 procent) stegen de inkomens ten opzichte van 2011. In de agrarische sector daalde het gemiddeld bruto uurloon met maar liefst 6,6 procent. Dat blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index.
In de financiële sector waren werknemers het meest tevreden (38 procent) over hun loon, gevolgd door werknemers in de IT & telecom sector (34 procent) en het onderwijs (33 procent). Uit het rapport blijkt verder dat werknemers uit diverse sectoren in toenemende mate onzeker zijn over hun inkomen voor het komend jaar. Aan het onderzoek van Loonwijzer namen in 2012 13.575 respondenten deel.
Geen loonstijging in meeste sectoren Werknemers in de agrarische sector zagen hun loon in 2012 het meest dalen. Uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index blijkt dat de lonen in deze sector met maar liefst 6,6 procent omlaag gingen. Ook in de horeca & toerisme sector (-3,5 procent), de productiesector (-2,6 procent), het onderwijs (-2,2 procent) en de marketing, pr & reclame sector (-1,9 procent) daalden de inkomens. In de bouw (+1,4 procent) en in de transport & logistiek sector (+0,7 procent) steeg het gemiddeld bruto uurloon in 2012 een beetje. In de financiële sector, de gezondheidszorg en in de IT sector bleef het inkomen gelijk ten opzichte van 2011. "Waar we voor 2011 nog loonstijgingen zagen, is dat in 2012 minder. Vooral in de agrarische sector en toerisme is het krap geworden. Relatief ten opzichte van vorig jaar stemmen de cijfers somber," zegt Paulien Osse, oprichter van stichting Loonwijzer. "Daarentegen vallen de cijfers op internationaal niveau mee. De koopkracht is verhoudingsgewijs hoog. Iets onder de UK en de USA. En het goede nieuws: driekwart van de werknemers rapporteren hoge tevredenheid met hun collega's, en in de meeste gevallen meer dan vorig jaar."
Werknemers verwachten onzeker jaar qua inkomen
De onzekerheid over het inkomen neemt in Nederland in verschillende sectoren toe. De onzekerheid nam toe in de horeca & toerisme sector, de bouw, het onderwijs, de productiesector, IT en marketing, pr & reclame sector. In de horeca & toerisme sector is dit percentage het hoogst; ruim een derde (36 procent) van de werknemers verwacht een onstabiel en onzeker jaar qua inkomen. Dat percentage steeg met zeven procent ten opzichte van 2011 toen nog 29 procent daar zo over dacht.
Nederlanders staan open voor nieuwe baan
Zo ongeveer de helft van alle werknemers in Nederland zegt binnen nu en twaalf maanden op zoek te gaan naar een nieuwe baan. In de horeca & toerisme sector ligt dat percentage met maar liefst 62 procent het hoogst. In de marketing, pr & reclame sector geeft 60 procent aan op zoek te willen naar een andere baan. Dit percentage steeg flink vergeleken met 2011 toen 48 procent een andere baan wilde zoeken.
Rikke Wivel, Senior Marketing Director Monster Worldwide: "Het is opvallend dat er zo veel Nederlanders open staan voor iets nieuws. In crisistijd blijven de meeste mensen vaak zitten waar ze zitten, maar nu zien we toch dat veel werknemers de intentie hebben een andere baan te zoeken. Zo zien we aan het begin van dit jaar 19 procent meer bezoekers op onze site dan vorig jaar en 30 procent meer sollicitaties. Wij denken dat veel werknemers nu echt verder willen en een volgende stap in hun carrière willen maken."
Werknemers in financiële sector meest tevreden over loon
Werknemers in de financiële sector zijn het meest tevreden over hun loon. 38 procent is blij met hun salaris, gevolgd door werknemers in de IT & telecom sector (34 procent) en het onderwijs (33 procent). Medewerkers in de bouw (23 procent), de agrarische sector (23 procent) en de horeca & toerisme (zeventien procent) zijn minder te spreken over het loon dat zij krijgen. Het merendeel van de Nederlanders is niettemin tevreden met hun baan. Volgens de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index ligt dit percentage in het onderwijs het hoogst waar liefst 70 procent blij is met het werk dat zij doen. Ook in de gezondheidszorg (66 procent), de bouw (66 procent) en in de IT & telecom sector (65 procent) ligt dit percentage vrij hoog. In de horeca & toerisme sector daarentegen geeft slechts 55 procent van de werknemers aan tevreden te zijn.