Groot deel ICT'ers zoekt nieuwe baan via social media
9 april 2013 -
Twee derde van de ICT specialisten verwacht binnen een jaar van werkgever te wisselen. Het grootste deel van deze professionals heeft meer dan tien jaar werkervaring en de helft heeft bij zijn huidige werkgever een contract voor onbepaalde tijd. Daarom komt het misschien als een verrassing dat een meerderheid aangeeft op zoek te zijn naar een nieuwe baan.
Hoe we dat weten? Bonque.nl heeft in de eerste twee maanden van 2013 een enquête gehouden onder meer dan 600 ICT specialisten, variërend van systeembeheerders en helpdeskpersoneel tot ontwikkelaars van PHP of .NET.
De rol van social media voor moderne werkzoekenden
Opvallend is dat meer dan de helft van de respondenten aangeeft social media te gebruiken om up-to-date te blijven in hun vakgebied, bijvoorbeeld door experts te volgen of blogs te lezen. Naast het volgen van cursussen en het lezen van vakliteratuur zijn social media daarmee een grote factor om de kennis over Java, SharePoint of testing actueel te houden.
ICT vacatures
Daarnaast spelen social media en dan met name LinkedIn, een steeds grotere rol voor mensen die op zoek zijn naar ICT vacatures. Bijna alle ondervraagde ICT specialisten gebruiken LinkedIn om hun carrière vorm te geven en meer dan negentig procent zou het prettig vinden om ICT vacatures te krijgen via LinkedIn. 52 procent van de ICT specialisten die gereageerd heeft op deze enquête geeft aan hun profiel op deze site actueel te houden en regelmatig bij te werken. Bonque.nl speelt hierop in door werkzoekenden de mogelijkheid te bieden op interessante ICT vacatures te solliciteren met hun LinkedIn profiel. Een makkelijke manier om snel uw interesse in een baan te laten blijken en uw toekomstige werkgever direct te laten zien wie u bent.
Met opgetrokken wenkbrauwen bekijken we dit artikel. Momenteel gaat het bijzonder slecht in de IT en de tendensen voor de komende kwartalen zien er beslist niet rooskleurig uit.
De meeste IT-ers weten bovendien zeer goed dat Linkedin absoluut niet het enige sociale medium is waar men op zoek zou gaan naar ene baan natuurlijk.
Even kort ingaande op het beeld wat wordt geschetst als zou de jongere garde in de IT zichzelf op de hoogte houden met zich inlezen, zichzelf bezig houden met testing, java of sharepoint, dat is daar een fabeltje.
Het element testen zit helemaal niet eens in het hoofd van een aanzienlijk deel van het IT contingent en java en sharepoint zijn te gespecialiseerd om door de meerderheid van IT-ers te worden gezien als belangwekkend.
Wat het artikel inhoudelijk betreft een leuk artikel wellicht door Bonque.nl geschreven maar niet helemaal representatief ben ik erg geneigd te stellen.
Hoe dan ook succes met het Bonque.nl initiatief
Timon Rammeloo
|
|
9
-
04
-
2013
|
10
:
20
uur
Mooie eigen mening NumoQuest. Kun je het ook ergens op baseren? Want ik vind je teksten nogal uit de lucht gegrepen.
Overigens vind ik een steekproef onder 600 IT'ers niet heel erg veel zeggen over de totale IT-beroepsbevolking. Ben wel benieuwd naar het rapport met de uitkomsten van dit onderzoek. Kan ik die ontvangen?
Ik baseer mijn meningen als Sr. IT consultant allereerst op eigen ervaringen en daarnaast ook de ervaringen van mijn medevakgenoten, met wie ik regelmatig in contact sta.
U geeft het zelf ook al aan, dat getal 600, in dit artikel is een subjectief getal en zonder verder inzicht in vraagstelling en de antwoorden, moeten we maar even uitgaan van de goede intentie van de auteur ben ik bang.
Waar het mijn reactie op het artikel betreft, heel veel jongere IT-ers zijn beslist niet allemaal met java, php, of sharepoint bezig. Testen is een discipline op zich die je niet op één hoop met andere IT disciplines moet gooien.
Wat mijn mening is als forecast voor de komende één tot twee kwartalen is dat er nog steeds 'saneringen' gaande en aanstaande zijn bij de grotere IT dienstenleveranciers. Daar gaan dus flink wat IT professionals de deur uit. Dat kan alleen maar betekenen dat men 1. geen werk voor heeft en ze dus ziet als 'ballast' of dat men nog steeds bezig is de oudere te vervangen door jongeren.
Hoe dan ook, ik ben niet de auteur van het artikel natuurlijk.
@NumoQuest Oke, dus het is op basis van persoonlijke ervaringen? Is helaas wel wat minder betrouwbaar dan een 'onderzoek'. ;-)
Overigens merk ik als Recruiter in de IT branche juist dat onze business erg booming is (IT infrastructuren). Bij ons zal er niemand uit gaan in ieder geval. Snap alleen niet wat de grotere IT dienstenleveranciers dan verkeerd/anders doen / hebben gedaan.
@ Timon Rameloo
toch een beetje tendentieus te stellen dat mijn persoonlijke mening minder betrouwbaar zou zijn dan een onderzoek. Mijn ervaring van onderzoeken is dat die vaker naar een bepaald doel worden geschreven en dat men dat tot kunst/wetenschap lijkt te hebben verheven. Uw mening laat ik wat dat betreft graag de uwe.
Dat u stelt niet te begrijpen wat andere grotere dienstverleners verkeerd te hebben gedaan geeft al een beetje aan hoe ingevoerd je moet zijn daar naar te kunnen kijken.
Niet handig dat u uw reflectie wat verpersoonlijkt terwijl de discussie het artikel inhoudelijk zou moeten betreffen. Mijn reactie daarop is louter zakelijk.
@NumoQuest Misschien een leuke aanvulling voor wat betreft de andere platforms die IT'ers gebruiken - Wij vroegen dat in ons marktrapport ook na, en vroegen daarnaast welke platforms ook voor de banenjact werden ingezet. Hier kwam eveneens LinkedIn als grootste uit de bus. Facebook en Twitter zijn zonder twijfel veelgebruikt om de vakkennis uit te delen en te netwerken, maar worden nog maar weinig gebruikt om werk te zoeken. Ook ons onderzoek claimt overigens geen harde wetenschap te zijn, maar dit soort selecte steekproeven geeft wel degelijk een inzicht in trends die gaande zijn. Het artikel is hier te vinden: (Klik hier)
@ Stijn
Ik kan me zeker vinden in jouw/jullie weergave en net wat je zegt, het is maar net wat je wetenschappelijk noemen wil natuurlijk. Zet je een tendentieuze vraagstelling, waar een bepaalde uitkomst vooraf kan worden verwacht 'wetenschappelijk' neer dan heb je een wetenschappelijk verantwoord antwoord.
Als Sr It Professional en zeker de Sr. IT professionals waarvoor ik assessments maak in ondersteuning hen op weg te helpen, weet ik dat de meesten gebruik maken van Linked in in brede zin. Facebook en Twitter in veel mindere mate, deze doch niet uitsluitend natuurlijk.
De sociale media waar recruiters en zoekende organisaties zich profileren worden uiteraard ook gebruikt maar uiteindelijk zie je dat de meeste contacten op de wat traditionelere manieren tot stand komen.
Hulde overigens voor het artikel en het onderzoekje. Dat ziet er erg consistent uit met de ervaringen die ik verneem vanuit het veld.
Bedankt voor je compliment. Ik denk dat social media ook een grote rol spelen in het contact leggen op de 'traditionele' manier. De drempel is veel lager doordat je veel over iemand te weten kan komen voordat je contact opneemt. Ook is met iemand connecten op LinkedIn een kleinere stap dan iemand opbellen, als je iemand bijvoorbeeld op een seminar hebt ontmoet.