2 april 2013 -
Het politieke klimaat van de afgelopen jaren is mede de oorzaak dat het steeds minder fijn is om in Nederland te wonen. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope onder 1.000 Nederlanders. Tweederde van de ondervraagden is van mening dat de politiek heeft bijgedragen aan de 'verhuftering' van de samenleving. Een op de vijf geeft zelfs aan Nederland binnen tien jaar te verlaten als ze de kans daarvoor krijgen.
Liefst 77 procent van de ondervraagden vindt dat de samenleving aan het afglijden is. Naast het politieke klimaat worden gebrek aan respect voor de medemens, en gebrek aan respect voor onder andere politie, hulpverleners en onderwijzers als belangrijkste redenen genoemd. Ook het individualisme (jezelf boven de gemeenschap stellen) en de totale verharding van de maatschappij zijn volgens velen belangrijke oorzaken.
Grootste ergernissen
In het onderzoek is gevraagd naar de grootste ergernissen van Nederlanders op het gebied van overlast, verkeersovertredingen, vervuiling en onbeleefd gedrag. De grootste ergernis is vernieling van openbaar bezit. Gevolgd door zwerfafval en het niet aangeven van richting bij afslaan in het verkeer.
Geen weerwoord
Ondanks dat Nederlanders de samenleving zien afglijden en vele ergernissen omtrent hufterig gedrag hebben, doet men er zelf weinig aan om het te voorkomen. Driekwart van de ondervraagden vermijdt hufterig gedrag en overlast, probeert zich er niet aan te ergeren of neemt gewoon geen maatregelen als ze met overlast geconfronteerd worden.
Harder en strenger beleid
Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat Nederland voor een hardere aanpak van overlast pleit. De helft is voor strengere rechtshandhaving, een zogenaamd 'lik op stuk beleid'. Daarbij vindt ruim een kwart (28 procent) dat de politie harder moet ingrijpen. Veel mensen zoeken de oplossing ook bij de opvoeders. 43 procent vindt dat er op scholen meer aandacht moet zijn voor zaken die de maatschappij positief doen veranderen en een derde ziet een oplossing in verplichte opvoedcursussen voor kind en ouder. Het is echter niet te laat om het tij te keren. Met de stelling dat de verloedering van de samenleving een onoplosbaar probleem is, is 81 procent het oneens.
Dat dat 'afglijden' zou zijn/worden veroorzaakt door de overheid is uiteindelijk een beetje kort door de bocht. Je ziet dat namelijk met de generaties, vaak ook in opvoedkundige zin, gebeuren dus we mogen wat dat betreft wel met zijn allen in de spiegel kijken.
Als je van een overheid duidelijkheid vraagt, die niet krijgt, kun je als 'Hufterig' bestempelen. Voorbeeld. Als je als overheid integratie tegenhoud door toe te staan, jaren lang overigens, dat overheidsschriften in 5 talen worden gedrukt en dat men overal te allen tijde tolken kan en mag meenemen, vraagt om problemen.
Als de overheid de opvoedkundige taak niet gewoon bij de ouders neer legt, maar deels overneemt, dan is dan een gezamenlijk probleem. Daar zouden alle betrokkenen dan eens bij stil mogen staan.
Als het in de eerste aanloop al niet duidelijk is geregeld, kan er veel meer scheef/mis gaan met vele gevolgen van dien.
Het dient te beginnen bij helder en degelijk onderwijs waar iedereen verplicht is aan mee te werken. Stel heldere regels en wijk daar niet vanaf zodat kinderen gewoon mee krijgen hoe en wat. Tegenwoordig lijkt het alsof scholen zich moeten aanpassen aan wensen en grillen van de ouders.
Verder zijn gewoon de ouders aansprakelijk voor wat hun kind/kroost doet en hoe het moet worden opgevoed. Thuis mogen er nuances zijn maar op school is er een duidelijke richting met heldere regels en ook heldere sanctionering.
Ouders moeten dat ook willen begrijpen want hun kinderen komen namelijk later in organisaties terecht waarin zij zich gewoon dienen aan te passen naar de geldende regels en normen. Zo eenvoudig is dat.
Als dat alles uit de hand loopt, kan de overheid ingrijpen met heldere en duidelijke maatregelen.
Waar het het hufterige voorbeeld op de derde plaats betreft. Ik zie nog niemand van de politiek of rechterlijke macht op staan die roepen,'wij gaan het wetboek van strafrecht dit jaar nog volledig herschrijven.' De gemeenschap is een levend wezen en dat zou de wet ook moeten zijn van tijd tot tijd. Moderniseer en wees concreet.
Alcohol/drugs in het verkeer kun je niet maken. Gesnapt? Rijbewijs kwijt. Gewoon helder en duidelijk zonder nuancering. Zo zou dat wetboek moeten zijn waardoor iedereen weet hoe het zit. Niet hoe advocaten miljarden aan belastinggelden opstrijken. Dat bespaar je je namelijk al.
Het willen wonen, en dat geld voor iedereen binnen de NL grenzen moet worden gezien als een voorrecht met verplichtingen. Kun je, wil je je daar niet aan houden, heb je een heel groot recht. Je heil elders te zoeken.
Doe je namelijk je 'eigen ding' binnen de organisatie waar je bent aangenomen, die niet stroken met de visie van die organisatie, dan is het antwoord ook heel eenvoudig. Je krijgt een keer een waarschuwing en dan is het ook exit.
Deze uitdaging is een collectieve uitdaging en de oplossing zo eenvoudig. Degenen die het graag ingewikkeld houden zijn de mensen die zich niet willen aanpassen of die er persoonlijk/zakelijk/politiek wijzer van worden. Is u dat al eens opgevallen?