26 maart 2013 -
De woorden van Paus Franciscus die na zijn eerste preek de wereld over gingen waren duidelijk: we moeten met zijn allen vooruit. Want stil staan is achteruitgang, stil staan maakt dat we niet verder komen. Helma van den Berg: "We weten met elkaar dat het in ons leven gaat om verder gaan, tenslotte gaat de tijd verder en maakt die dat we mee moeten. Doen we dat niet, dan staan we dus stil volgens Franciscus."
"Of, nog een stap verder, zoals Darwin het lang geleden al zag: ‘Niet de sterksten overleven, maar degenen die zich het beste aan gewijzigde omstandigheden kunnen aanpassen’," vervolgt Van den Berg. "Stilstaan is erg, maar niet aanpassen maakt zelfs dat iemand niet overleeft. Als we dit in onze huidige tijd plaatsen, dan is het belang van de uitspraken voor medewerkers in organisaties duidelijk. We verouderen in rap tempo als we ons niet aanpassen aan de huidige tijd."
55-plussers
Afgelopen week heeft Van den Berg veel gehoord en gedaan met 55-plussers, waar bovenstaande maar weer eens te meer bleek te kloppen. Zo sprak ze met een netwerkgroep van ouderen die bezig waren om uit te zoeken waarom ze zo lastig aan een nieuwe baan kwamen. Na jaren trouwe dienst en niet hoeven solliciteren merkten ze dat de wereld buiten de organisatie veranderd was. Ze sloten niet meer aan bij wat de werkgevers vragen en zoeken. Van den Berg: "Niet aangepast zijn blijkt dan ineens lastig te zijn. Het riep vragen op bij de 55-plussers als: ‘Hoe ga ik aan die baan komen? Ik heb tenslotte meer ervaring dan de jongeren en ben bereid om mijn ervaring tegen een gelijkwaardig salaris in te zetten.’ Er vielen kwartjes toen ervaren personeelsfunctionarissen de 55-plussers vertelden dat 80 procent van de functies helemaal niet op de arbeidsmarkt komen. Ze worden ingevuld voordat een advertentie de deur uit gaat. De functies gaan naar mensen van de organisatie die bekend zijn bij de medewerkers, managers of personeelsfunctionaris. Een kwestie van gunnen. Lastig om daar dan op te solliciteren."
Voor veel 55-plussers vergt het begrijpen van deze gunning van banen veel aanpassingen. Nog lastiger is het voor de 55-plusser als hij merkt dat hij zijn netwerk niet heeft bijgehouden. Van den Berg: "De contacten zijn door de stilstand bij één werkgever kleiner geworden in plaats van groter. De werkloze 55-plusser start ook bij het ‘netwerken’ vanuit een achterstandspositie. Een profiel op LinkedIn is een must, maar wat doen we daar dan mee? Actief netwerken en mensen uitnodigen om gelinkt te blijven, is in deze groep van mensen een brutale vraag aan die ander. Tja, dan wordt het lastig om snel een netwerk op te bouwen. Dit terwijl het uitnodigen van bekenden om te linken in de ‘huidige tijd’ gewoon en absoluut niet brutaal is."
De race om de vacante functies
Er is een tekort aan banen, er zijn meer werkzoekenden dan dat er banen zijn. We proberen als personeelsfunctionarissen te voorkomen dat we een vacature moeten plaatsen in een vacaturebank of ander medium. We weten dat alle mensen die denken dat ze in aanmerking komen voor de functie op de vacature gaan solliciteren. Dan wordt het ‘a hell of a job’ om de juiste persoon uit de vele reacties te halen. Van den Berg; "Daarvoor worden dan ook steeds vaker computerprogramma’s ingezet die CV en brief scannen op kernwoorden. Komen de kernwoorden niet voor in de sollicitatie: dan valt u af, ongeacht uw leeftijd. Stel dat de 55-plusser daar doorheen komt en wordt uitgenodigd, dan komt het volgende probleem. Vaak is de vacaturetekst een oude tekst die uit de kast is getrokken door de personeelsfunctionaris. Het profiel past niet meer bij de huidige functie. Tijdens het sollicitatiegesprek gaat de manager (de beslisser) wel uit van de functie zoals hij die voor ogen heeft. De manager kijkt niet naar wat er in de vacaturetekst staat, nee, die kijkt of de persoon hem aanstaat. Dit is dus zeker geen objectieve beoordeling. De personeelsfunctionaris heeft in dit geval een adviserende rol en zal ook ingrijpen als het gaat om leeftijdsdiscriminatie. Maar gaat het om een andere functie, of vindt de manager andere zaken belangrijk als dat uit de functie blijkt, dan valt de sollicitant uit de procedure. " Know, Like en Trust
Zoals de bekende LinkedIn trainer Jan Vermeiren steeds zegt: het gaat om Know, Like en Trust wil men zaken doen met u. Dat gaat niet alleen op als we het hebben over kopen en verkopen, maar ook bij samenwerken en zeker bij solliciteren. De vraag die 55-plussers bezig hield was of het werkte om de 55-plussubsidie, die voor werkgevers beschikbaar is, als troef in te zetten. Van den Berg: "De personeelsfunctionarissen hebben dit stellig afgeraden. Daar is een werkgever in de fase van sollicitatiegesprek niet in geïnteresseerd. De vervolgvraag van de 55-plussers was: ‘Hoe kunnen we dan wel verschil maken?’ Het is slimmer om voordat er een functie is op de werkgever af te stappen en de interesse aan te geven én een eventuele stageplaats te vragen. Dat maakt dat er ervaring met elkaar en de functie wordt opgedaan. Dat maakt ook dat een gunfactor in ongedwongen sfeer kan ontstaan. Mocht een stage niet mogelijk zijn, bel dan met de werkgever om vragen te stellen over de vacature. Daarmee sluit u ook uit dat u op een ‘oud’ profiel reageert. En het maakt dat u beter kunt inschatten of uw brief voldoet aan de verwachtingen van de beslisser."
Jongeren
Van den Berg: "Wat ik erg bijzonder vond is dat de 55-plussers er vanuit gingen dat ze een zwakke positie op de arbeidsmarkt hebben. De cijfers werden in het begin van de bijeenkomst direct op tafel gegooid. Zo wordt maar 2 procent van de vacatures ingevuld door een 55-plusser, terwijl 9.3 procent van de 50-plussers op zoek is naar werk. En nog zo’n frustrerend getal: 58 procent van de 50-plussers zoekt langer dan een jaar naar werk (NRC, 16 februari 2013). Mooi om te melden is dan dat ik een paar dagen na de 55-plussers een groep net afgestudeerde high potentials mocht toespreken over de veranderingen in organisaties door de veroudering van onze maatschappij. Daarbij viel het mij op dat jongeren absoluut géén negatief beeld hebben van ouderen. Het enige beeld dat prominent naar voren kwam in de workshop was dat ze ouderen zagen als een groeiende marketing-doelgroep. De verklaring die ik heb is dat jongeren al veel meer diversiteit in mensen om hun heen gewend zijn dan ouderen. Het zou mooi zijn als dit besef doordringt tot de 55-plussers."
Diversiteit
De diversiteit in de groep ouderen is enorm: zo zijn er gigantische verschillen te zien in gezondheid, leefstijl, leeftijd, uitstraling en energie. Een en ander heeft te maken met hoe de hersenen in beweging zijn gehouden. Is er steeds gezocht naar nieuwe prikkels, is er voldaan aan het leven-lang-leren-principe? Of is er een gat te zien, een periode vooraf gaand aan de werkloosheid waarin niets gedaan is om te bewegen? Helaas is dat laatste logisch, de meeste ouderen worden vanuit hun werkgever niet gestimuleerd. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel: ze krijgen het niet, ze vragen het niet, ze accepteren de situatie. Gevolg is dan dat ze stil staan. Vanuit Rome klinkt de boodschap ‘Als u niet beweegt, dan staat u stil’. Moeten we dan niet met zijn allen zorgen dat we allemaal bewegen (of leren)? Ongeacht leeftijd?
Het prikkelt op een aangename wijze weer eens ''niet stil te staan'' maar in beweging te komen om de wereld om me heen te observeren en te veroveren.
Kijk uit: deze net niet 55 plusser heeft meer energie dan menig 40 minner er op wenst te brengen!
Helemaal mee eens. Diversiteit in je organisatie heeft bovendien een positief effect op de prestaties.
Dus wendbaarheid voor medewerkers EN wendbaarheid voor organisaties stimuleren, want anders overleven beide de concurrentieslag niet.
Brinkmann
|
|
28
-
03
-
2013
|
09
:
29
uur
Allemaal aardig, maar ik lees tussen de regels door dat de P&O afdelingen oude profielen tevoorschijn halen. Die mogen dan wat mij betreft even stil gaan staan en zich te heroriënteren op de wervings- en selectiemarkt!
Het is helemaal niet verkeerd om kort stil te staan en jezelf de tijd te gunnen om je te heroriënteren op jezelf en op je omgeving. Vraag jezelf af: ''beweeg ik nog wel in de juiste richting?'' Stuur op basis van je conclusies de richting bij anders loop je het gevaar om op verzoek van de paus, niet van het verleden en heden te leren en als lemmingen domweg achter elkaar hollend de zee in te vallen. Het voorbeeld van de paus slaat in mijn beleving de plank dan ook volledig mis. Wat de paus zegt is één, wat hij daarmee bedoeld is iets anders. Snel zand over het verleden, er niet meer over praten en snel door naar de toekomst. De tijd heeft geleerd dat als je zo te werk gaat, je op een bepaald moment door de waarheid/de werkelijkheid pijnlijk ingehaald wordt. Anderszijds moet je niet te lang achterom blijven kijken, want dan loop je wellicht tegen een lantaarnpaal. Moraal van dit verhaal. Beweeg mee met de markt en de econonomie, maar gun jezelf bij tijd en wijle even een moment van heroriëntatie, zodat je de voor jou meest gunstige plek in de stroom kunt vaststellen en vervolgens die plek in te nemen....
willem van de Kamp
|
|
29
-
03
-
2013
|
17
:
16
uur
Ik heb het artikel gelezen.
De informatie is duidelijk, je moet bewegen om je doelen te bereiken. Niet de Sterkste wint maar de meest Flexibele.
Tegelijkertijd,als je als 50+ ergens solliciteert en ik heb er meer dan 100 gedaan, ook heb ik iedere week mijn netwerkcontacten gebeld en dan zijn er geen vacatures (slechte economie) want er gaan al zoveel mensen uit, gereageerd op bijna alle headhunters/engineering etc bureaus, toch wordt er iedere keer gezegd,...tsja u past net niet in de functie, natuurlijk heeft u de ervaring, natuurlijk bent u flexible, maar we geven toch de voorkeur aan een andere kandidaat die net wat meer in het profile past.
Op zich hebben de jongeren geen negatief beeld van de 50+er, echter deze groep vormt wel een bedreiging voor hun toekomst.Ze willen wel graag vragen stellen, Hetzelfde voor het zittende management.
Meestal is de 50+er flexibeler in reizen, kan makkelijk een weekendje doorwerken, want hij/zij is uit de kleine kinderen, heeft vaak op grond van leeftijd wat meer overwicht in een vergadering , weet nog waar de informatie uit het verleden is,etc.etc.
Toch is het heel moeilijk om als 50+ aan de bak te komen. De reden ?? Ik heb geprobeerd het boven uit te leggen.