Ouderenorganisaties dringen aan op omscholing oudere werkloze
25 maart 2013 -
De werkloosheid onder de oudere beroepsbevolking is verder toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die het CBP bekendmaakte. Voor de ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NVOG, NOOM (samenwerkend in de CSO) en KNVG was dit reden genoeg om minister Asscher aan te sporen de omscholingsmogelijkheden voor oudere werknemers te versoepelen.
In een overleg op zijn ministerie pleitten de ouderenorganisaties om de oudere werknemer en de oudere werkloze een extra steuntje in de rug te geven door onder meer een betere re-integratie bij werkloosheid.
Jonge en oudere werknemers
De krimp op de banenmarkt treft vooral de mensen die aan het begin en aan het einde van hun carrière staan. De ouderenorganisaties vroegen Asscher om samenhangende maatregelen te nemen die de arbeidsmarkt versterken, zodat aan jonge werknemers een levensperspectief geboden wordt én kennis en ervaring van oudere werknemers op waarde wordt geschat.
Leren (aan-)leren is leuk, goed en interessant. Maar helpt het echt, vraag ik me af? Wanneer kun je dan ervaring opdoen? En worden hieraan dan geen eisen gesteld? Wordt het niet eens tijd dat organisaties hun beleid eens aanpassen? Het woord 'ouderen' geeft al zoiets aan van langs de 'kantlijn'. Waarom was het een paar jaar geleden nog wél denkbaar om bv nog via een uitzendorganisatie aan de slag te komen. Nu lukt het ook mij niet meer. Zelf kom ik drie mnd werkervaring tekort om aan de slag te kunnen bij een juridische onderneming. Ik moet tenminste twee jaar ervaring hebben, wordt me steeds verteld, alsof je niet kunt groeien in je werk. Mijn werkomgeving is juist mijn bron van inspiratie, dan neem ik ook, graag zelfs, deel aan gerichte cursussen. Eén ding is zeker, er moet heel veel maar er kan heel weinig.