Meer zakenreizen naar landen met een verhoogd risico
18 maart 2013 -
International SOS heeft een onderzoek uitgevoerd onder 4,6 miljoen zakenreizigers in 223 landen. Uit dit onderzoek blijkt dat er tegenwoordig veel meer zakenreizen plaatsvinden naar bestemmingen met een hoger medisch risico. In 2012 ging 23 procent van de zakenreizigers naar een land met een 'middelhoog tot hoog', 'hoog' of 'extreem hoog' risico.
Deze stijging wordt door verschillende factoren veroorzaakt. International SOS constateert dat meer organisaties afreizen naar opkomende markten en hoge risicobestemmingen vanwege de economische crisis in hun thuismarkten. Dankzij het marktpotentieel van de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China) neemt het aantal zakenreizen daarheen ieder jaar toe. In de CIVETS-landen (Colombia, Indonesië, Vietnam, Egypte, Turkije, Zuid-Afrika) is het aantal zakenreizen ook met drie procent toegenomen.
Zakenreizen naar BRIC-landen
Het aantal zakenreizen naar de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China) neemt ieder jaar toe. Uit de analyse van 2012 blijkt dat bijna tien procent van alle reizen een BRIC land als bestemming heeft. Dit is een stijging van 3,6 procent per jaar sinds 2009. De BRIC landen zitten in de risicocategorie 'middelhoog tot hoog'. Dit geeft aan dat er grote verschillen zijn in medische risico's en gezondheidszorg tussen de grote steden en het platteland. Bepaalde faciliteiten kunnen bijvoorbeeld van hoge kwaliteit zijn, maar zijn alleen beschikbaar in de hoofdstad.
CIVETS-landen
Uit het onderzoek blijkt ook dat in 2012 Colombia, Indonesië, Vietnam, Egypte, Turkije en Zuid-Afrika (de CIVETS-landen) goed waren voor vijf procent van de zakenreizen. De afgelopen drie jaar is het aantal reizen naar de CIVETS-landen gestegen met drie procent (vergeleken met een daling van 2,6 procent naar de G7-economieën). Medische risico's in de CIVETS-landen lopen uiteen van 'middelhoog' tot 'hoog'.
HealthMap
Onlangs introduceerde International SOS de Internationale HealthMap 2013. Hiermee krijgen bedrijven een beter inzicht in de medische risico's in gebieden waar ze actief zijn en in wat voor maatregelen moeten worden genomen om gezondheidsrisico's voor hun werknemers te minimaliseren. De HealthMap 2013 geeft risiconiveaus aan als 'laag', 'middelhoog', 'middelhoog tot hoog', 'hoog' en 'extreem hoog'. Door de indeling in medische risico's1 wordt een overzicht verkregen van het risico op infectieziekten, hygiëne en sanitaire omstandigheden, ongelukken en de beschikbaarheid en kwaliteit van de lokale medische infrastructuur.
Hogere medische risico's in Syrië en Libië. Minder risico's in Frans-Guyana
In de HealthMap 2013 is te zien dat de medische omstandigheden in Syrië en Libië zijn verslechterd. De risico's in deze landen zijn door geopolitieke opstanden en instabiliteit extreem hoog met ernstige gevolgen voor de medische bevoorrading, infrastructuur en de water- en voedseltoestand.
In Frans-Guyana zijn de medische infrastructuur en diensten verbeterd. Het geldt nu als een bestemming met een matig medisch risico. Het risico op het krijgen van malaria en knokkelkoorts blijft echter onverminderd.