zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Negen nieuwe zithoudingen door mobiele apparaten

13 maart 2013 - Het gebruik van tablets, smartphones en notebooks op de werkvloer leidt tot nieuwe zithoudingen die de kans op lichamelijke klachten vergroten. Dit blijkt uit een wereldwijde studie van Steelcase. De onderzoekers hebben vastgesteld dat onder invloed van het toenemend gebruik van mobiele devices op de werkvloer negen nieuwe, veel voorkomende zithoudingen zijn te onderscheiden.

Tablets, smartphones en notebooks zijn op zichzelf intuïtief en ergonomisch verantwoord in het gebruik; ze zijn licht, compact en reageren op eenvoudige handbewegingen van mensen. Mobiele apparaten bieden gebruikers flexibiliteit en keuzevrijheid in waar en wanneer ze willen werken en stellen hen in staat gedurende de werkdag snel en soepel te schakelen tussen individuele, geconcentreerde taken, creatieve sessies en samenwerken. Ondanks de talrijke voordelen op het gebied van flexibiliteit, gemak en effectiviteit, leidt het toenemende gebruik van mobiele devices op de werkvloer ook tot andere lichaamshoudingen die niet optimaal worden ondersteund door de huidige generatie zitoplossingen, zo hebben de onderzoekers vastgesteld.



Voorkeurshoudingen
De onderzoekers hebben vastgesteld dat er negen nieuwe, veelvoorkomende houdingen zijn te onderscheiden:

1. The draw, met ingetrokken armen
De technologie die klein en mobiel is, stelt mensen in staat om even van hun bureau weg te zijn terwijl ze het apparaat gebruiken. Ze leunen naar achteren wanneer ze nadenken of informatie op zich laten inwerken en houden het apparaat dichter naar zich toe als ze willen typen of lezen. 

2. The multi-device, meerdere apparaten

Deze houding heeft betrekking op hoe mensen zich aanpassen wanneer ze dienen te multi-tasken op meerdere apparaten. Met de ene hand wordt de telefoon tegen het oor gehouden, met de andere wordt iets gedaan op de laptop. Het gevolg is dat men voorover gaat leunen, omdat men zich moet concentreren op een kleiner scherm. 

3. The text, sms’en
Smartphones zijn klein in vergelijking met andere vormen van technologie en vragen daarom om unieke werkhoudingen. Tijdens het typen en het aanraken van het scherm worden de armen dichterbij het lichaam gebracht. 

4. The cocoon, de cocon
Iemand kan achteroverleunen, met de voeten op zithoogte en dan zijn/haar smartphone of tablet dichter bij het lichaam houden. Het resultaat is de cocon, een informele zithouding waarbij men dankzij de kleine mobiele technologie toch productief kan blijven. 

5. The swipe, de schermveeg
Deze houding wordt aangenomen wanneer het apparaat op het bureau wordt gebruikt tijdens het surfen. Men bedient het apparaat met één hand en gebruikt daarvoor over het algemeen veeggebaren. Omdat het apparaat op het bureau ligt, dient de gebruiker zijn hoofd dusdanig boven de tablet te positioneren, dat hij een optimaal zicht heeft. 

6. The smart lean, het slimme leunen
Deze houding is het gevolg van de behoefte van mensen om zich tijdelijk terug te trekken zonder dat ze een vergadering of gezamenlijke ruimte daadwerkelijk hoeven te verlaten. Men zit over het algemeen slechts kort in deze houding, bijvoorbeeld om snel binnenkomende berichtjes en e-mails te bekijken. 

7. The Trance, in trance
Deze houding wordt waargenomen als mensen geconcentreerd schermwerk verrichten en daarbij hun muis of toetsenbord gebruiken. Men zit vaak lange tijd in deze houding. 

8. The Take it in, alles op zich laten inwerken
In deze houding leunen mensen achterover om iets te bekijken op het grote scherm of zitten ze achterover om na te denken. Bij deze houding draait het erom dat men de informatie op zich wil laten inwerken in plaats van het te genereren. 

9. The Strunch, de uitgestrekte leunhouding
Dit is een zeer veelvoorkomende werkhouding als mensen op hun notebook of tablet zitten te werken. Naarmate men meer vermoeid raakt, zal men de notebook of tablet verder van de rand van het bureau af duwen, waardoor ze steeds verder moeten reiken. Aangezien in deze reikende houding geen ondersteuning wordt geboden aan de rug en de nek, zal men zich proberen te ondersteunen met de arm die niet wordt gebruikt voor de taak. 

Lichamelijke klachten
De nieuwe houdingen leiden tot samengedrukte ruggenwervels, een verminderde bloedsomloop in de benen en overbelasting van de nek, rug en schouders door overcompensatie. Tevens worden bij de meeste van deze voorkeurshoudingen de armen niet ondersteund. Dit leidt tot onnatuurlijk gedraaide polsen, handen en ellebogen, hetgeen weer een extra belasting vormt voor de schouders. Doordat onder invloed van toenemend gebruik van mobiele apparaten nauwelijks nog sprake is van werkonderbrekingen, wordt dit soort problemen alleen maar versterkt. De meeste bestaande bureaustoelen zijn ontworpen vanuit de gedachte dat kenniswerkers het grootste gedeelte van hun werkdag in grotendeels dezelfde houding aan hun bureau, achter de desktop of laptop doorbrengen. Het is dan ook niet vreemd dat de huidige generatie zitoplossingen onvoldoende ondersteuning biedt bij de nieuwe voorkeurshoudingen die zijn ontstaan door het toenemende gebruik van mobiele apparaten op de werkvloer.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De ergonomische valkuilen van Het Nieuwe Werken
 Hogere pensioenleeftijd zet ergonomie opnieuw op de agenda
 Jongere wil liever toegang tot social media dan hoog salaris
 Mobiele managers multi-tasken vaker buiten kantoortijd
 
 
reacties
 
Job te Pas  |   | 
13-03-2013
 | 
13:48 uur
Er bestaan vele ergonomische hulpmiddelen voor reguliere computergebruikers. Mijn ervaring is dat vaak de bureaustoel te hoog staat afgesteld, waardoor de armen geen steun vinden.Dit wordt dan weer gecompenseerd met allerlei verhogende accessoires zoals armsteunen, computerverhogers etc.Ik heb als kinderpsycholoog een overwegend zittend beroep en ik gebruikte bovenstaande middelen ook.

Simpeler is het de stoel zo hoog te zetten dat de ellebogen natuurlijke steun vinden op het bureau. Dat maakte dat bij mij en bij anderen die dit advies overnamen geen arm-, pols- en rugklachten meer optraden.

Een apart aangeschaft nuttig hulpmiddel is het ''balkussen'', dat dwingt tot actiever zitten.

En natuurlijk af en toe opstaan, lopen en uitrekken. Variatie van houding is altijd een goed middel tegen klachten door langdurig in dezelfde houding bezig te zijn.
Robbert Naarden  |   | 
14-03-2013
 | 
09:42 uur
groet, Paula

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10