zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Banenverlies in 2012 licht gestegen

26 februari 2013 - In 2012 is de werkgelegenheid in Nederland met 0,7 procent afgenomen. Dit blijkt uit cijfers van LISA, het landelijk databestand met gegevens over alle vestigingen in Nederland waar betaalde arbeid wordt verricht. Sinds 1996 is dit de derde keer dat de werkgelegenheid in een jaar is afgenomen. In 2011 was er nog sprake van een lichte groei van 0,5 procent.

Ten opzichte van 2011 is het aantal banen met 0,7 procent afgenomen; absoluut zijn dat zo'n 57.000 banen minder. In het jaar daarvoor groeide de werkgelegenheid nog met 0,5 procent. De trend dat het aantal vestigingen sneller groeit dan het aantal banen, houdt ook in 2012 aan. Het aantal vestigingen groeide vorig jaar met 1,5 procent. Deze groei aanzienlijk lager dan in de periode 2007-2011, waarin het groeipercentage jaarlijks vier à vijf procent was. Het aantal vestigingen van bedrijven en instellingen in 2012 is ruim 1,2 miljoen. Het totaal aantal banen in Nederland bedraagt in 2012 bijna 8,1 miljoen. 



Daling werkgelegenheid het sterkst onder mannen
Het aantal werkzame mannen daalde tussen 2011 en 2012 met 1,1 procent. Het aantal werkzame vrouwen nam ook af, met 0,2 procent. Het is voor het eerst sinds 1996 dat het aantal werkzame vrouwen is afgenomen. In de afgelopen jaren is het aantal werkzame vrouwen dan ook sneller gegroeid dan het aantal werkzame mannen. De werkgelegenheid wordt ook gemeten naar gemiddeld aantal werkzame uren per week. Banen van gemiddeld minder dan twaalf uur worden kleine banen genoemd, boven de twaalf uur wordt van grote banen gesproken. De werkgelegenheid is afgenomen in alle categorieën: zowel onder mannen als vrouwen als onder grote en kleine banen. 

Minste werkgelegenheidsdaling van kleine banen

In totaal betreft ruim 85 procent van alle arbeidsplaatsen een activiteit van twaalf uur of meer. Dit aantal ‘grote’ banen is tussen 2011 en 2012 met 0,7 procent (50.300 banen) afgenomen. Het aandeel banen van minder dan twaalf uur is eveneens afgenomen met 0,6 procent (6.600 banen). 

Banengroei in zorg, cultuur en recreatie; groot banenverlies in de bouw

In 2012 hebben vrijwel alle sectoren te maken gehad met een daling van de werkgelegenheid. Alleen de zorg (1,1 procent) en de sector cultuur & recreatie (0,4 procent) zijn positieve uitzonderingen met groei. De zorgsector is zowel absoluut als relatief de grootste groeisector. De bouwsector vertoonde de grootste absolute en relatieve daling met een afname van 4,1 procent (20.450 banen). 

Werkgelegenheid daalt het sterkst in het zuiden
Er zijn drie provincies die in de periode 2011-2012 nog werkgelegenheidsgroei hebben gehad: Groningen, Flevoland en Gelderland hadden elk een groei van 0,2 procent. Met name in de zuidelijk gelegen provincies (Zeeland, Limburg, Noord-Brabant) was sprake van een werkgelegenheidsdaling sterker dan het landelijk gemiddelde. Met een afname van 1,4 procent daalde de werkgelegenheid in Zuid-Holland het meest.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Angst voor baanverlies is geen reden om nieuwe baan te zoeken
 Minder ziekteverzuim door angst voor baanverlies
 Hoogopgeleide is niet bang voor baanverlies
 Angst voor baanverlies blijft
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10