Verantwoordelijke voor talentontwikkeling ontbreekt vaak
26 februari 2013 -
Bij een meerderheid van de organisaties (52 procent) is er geen directe verantwoordelijke voor talentontwikkeling. Dat blijkt uit een onderzoek van ASA. In het onderzoek hebben 275 bedrijven hun ervaringen met talentontwikkeling gedeeld. Wanneer de verantwoordelijkheid voor talentontwikkeling wel is belegd, is dit doorgaans bij de HR-afdeling (46 procent) of het lijnmanagement (21 procent).
Soms ligt de verantwoordelijkheid hoger, bijvoorbeeld op directieniveau (dertien procent) of bij het hoger management (zeven procent). Als de verantwoordelijkheid voor talentontwikkeling op hoog niveau ligt, heeft dit een aantoonbaar positief effect op de doorgroei van young professionals. Uit het onderzoek van ASA blijkt namelijk dat wanneer de HR-afdeling en/of het management een grotere of belangrijkere rol gaat spelen bij talentontwikkeling, de doorgroei van het aantal starters toeneemt.
Belang van talentontwikkeling
"Talentontwikkeling blijkt bij het merendeel van de bedrijven nog niet in de organisatie belegd te zijn. Daarbij komt dat dit onderwerp ook nog beperkt op de agenda’s van het hoger management staat. Met ons Trendrapport hebben we het belang van talentontwikkeling op de bedrijfsvoering aangetoond. Het blijkt dat een bedrijf er financieel beter van wordt om te investeren in talent. Niet alleen op financieel vlak, maar ook om de kwaliteit te verhogen en om innovatie te stimuleren is talentontwikkeling een belangrijk middel. In ons trendrapport wordt dit uitgebreid beschreven en onderbouwd met onderzoeksresultaten. Ik hoop van harte dat dit rapport organisaties inspireert bij hun talentenstrategie," aldus Jan van Gorkum, algemeen directeur van ASA.
Het Trendrapport van ASA over het aantrekken en behouden van jong talent is te downloaden via: www.asatalent.nl/succesboekje.
Telkens wanneer ik weer een artikel zie over talent en talent ontwikkeling, kan ik er niets aan doen en stel ik graag mijn eigen ervaring ter beschikking.
In Nederland zijn er maar heel weinig, ik ken er trouwens maar enkelen, die echt weten wat talent is, wat dat inhoud, en hoe je met dat talent om zou kunnen gaan.
En plots schijnt Nederland meer talent managers te kennen dan ooit. Iedereen weet plots hele 'white papers' te produceren over talent, hoe die te herkennen, aan te trekken en hoe ze aan je te binden.
Een grotere kul is bijna niet denkbaar. Overigens, dit wel met alle Respect voor diegenen die zich plots talent managers noemen.
Talent is niet een opleiding, aangevuld met een stukje werkervaring en dan nog iets van een assessment is geen talent managent. Talent management is de kennis van de persoon om wie het gaat en daar aan gekoppeld de eigen ervaring en inzicht in een bepaald vakgebied.
Talent management, als je die zou willen bedrijven begint eigenlijk pas wanneer je jezelf hebt bewezen in een bepaald vakgebied en je mensenkennis bezit. Bezit je die niet, dan heb je werkelijk een uitdaging.
Talent is eigenwijs. Nog eigenwijzer als dat talent denkt dat zij of hij dat heeft. Heb je geen idee hoe je daarmee om moet gaan? Noem jezelf dan geen Talent manager. In Nederland zijn er maar een handjevol, en ik ken ze bij na allemaal van naam.
Wil je jong talent binnenhalen en aan je binden? Dan begint dat bij het persoonlijke inzicht, nog voor de opleiding en prille ervaring.