Hogere prijzen voor koper en aluminium, lagere voor staal
19 februari 2013 -
Met het aantrekken van de Chinese en Amerikaanse economie zal de vraag naar vooral de cyclische grondstoffen (zoals basismetalen) toenemen. De opleving van deze vraag zal echter vrij bescheiden blijven, omdat de groei van het mondiale BBP en de wereldhandel nog onder hun historische gemiddelde blijven.
Bovendien betekent de overgang van China naar een meer consumentgedreven economisch groeimodel een minder intensieve groei van de vraag naar grondstoffen. Dit staat beschreven in de ABN AMRO Industriële Metalen Monitor van februari 2013.
Prijzen voor aluminium verbeteren licht in 2013
De productie van aluminium zal in 2013 verder toenemen; er wordt een groei verwacht van 7,3 procent jaar-op-jaar. Het verbruik zal ook toenemen in 2013, maar in een lager tempo dan de productie: 6,2 procent op jaarbasis. Dit zal resulteren in een overaanbod van aluminium en dit zal de prijs drukken. Maar net als bij de prijsontwikkelingen in andere basis metalen, wordt de prijs voor aluminium ook voor een groot deel bepaald door macro-economische ontwikkelingen in de belangrijkste economieën. Zo brengen verbeteringen van de industriële productie, de PMI's en de bekendmaking van positieve economische ontwikkelingen (uit m.n. China en de VS) ondersteuning voor de aluminiumprijs.
Positieve economische data geven koperprijs impuls
Begin februari stond de koperprijs op een hoog niveau van USD 8.255/ton, het hoogste punt sinds oktober 2012, ondersteund door goede industriële productiecijfers van de VS en China. Bij dergelijke hoge prijzen is de handel op de fysieke markt zwak en inkopers hebben maar beperkte prikkels om materiaal in grote volumes in te slaan. Daarom was het niet verrassend dat aan de bestaande opslagplaatsen grote hoeveelheden koper werden toegevoegd. Sinds november 2012 zijn de voorraden bij opslagplaatsen non-stop toegenomen. Het volume nam met 60 procent toe tot en met begin februari 2013. Ondanks deze enorme toename van het volume bij de opslagplaatsen zijn de voorraden nog steeds relatief laag en vertegenwoordigen ze slechts twee weken van de consumptie.
Vraag naar staal blijft zwak in 2013, vooral in Europa
De marktomstandigheden blijven uitdagend in Europa, vooral voor staalfabrieken met een sterke focus op traditionele sectoren, zoals de auto-industrie en de bouw. In andere regio’s zijn het economische vooruitzichten relatief beter. Omdat de vraag naar staal in Europa naar verwachting niet spoedig zal herstellen tot pre-crisis niveaus (en zelfs niet op middellange termijn) zullen veel staalfabrieken bezuinigingen aankondigen.
''De marktomstandigheden blijven uitdagend in Europa, vooral voor staalfabrieken met een sterke focus op traditionele sectoren, zoals de auto-industrie en de bouw.''
Klopt, maar zo steekt het natuurlijk al jaren in elkaar.