zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Welke mensen in uw bedrijf vormen het grootste risico?

18 februari 2013 - SHL maakt de resultaten bekend van haar onderzoek naar gedragsrisico's. Wereldwijd werd onderzocht welke functies en sectoren de meeste risico's met zich meebrengen. In het onderzoek wordt niet gekeken naar beleidsregels en procedures, maar worden het menselijke element van risico's en het gedrag van medewerkers geanalyseerd.

Organisaties zijn hierdoor in staat om beter af te wegen welke risico's ze willen nemen en te beoordelen hoe ze deze op kunnen vangen. SHL heeft in haar onderzoek, waarvoor meer dan 1,3 miljoen mensen in 200 landen en regio’s en van verschillende niveaus werden ondervraagd, vastgesteld dat wereldwijd gemiddeld een op de acht mensen met hun gedrag een groot risico voor hun organisatie vormt. "Als we kijken naar recente gebeurtenissen in de financiële en mediasector, zien we continu het bewijs dat wat mensen doen of juist niet doen risico's voor de organisatie met zich meebrengt. Deze risico's kunnen gevolgen hebben voor de prijzen van aandelen, ertoe leiden dat wetten worden overtreden of kunnen als katalysator voor industriële hervormingen fungeren," aldus Marc Albert, Managing Director Nederland bij SHL. "Veel bedrijven begaan een fout door niet te kijken naar gedragsrisico's en zich alleen op beleidsregels en procedures te richten. Risico's kunnen weliswaar niet worden uitgesloten, maar er zitten voor- en nadelen aan risico's. Organisaties moeten bewust afwegen welke risico's ze willen nemen zodat ze deze op een constructieve manier kunnen beheren." 



Communicatie

In het onderzoek van SHL wordt aangetoond dat wereldwijd een op de acht managers en professionals een groot risico voor hun bedrijf vormt. Deze medewerkers verhogen de kans op risico's doordat ze minder goede beslissingen nemen en slechter communiceren. Het is interessant vast te stellen dat risico's ten gevolge van gedrag afnemen bij mensen met senior functies. Slechts een op de vijftien leidinggevenden vormt een groot risico. Lager in de hiërarchie van de organisatie zijn teamleiders en individuele medewerkers de meest risicovolle werknemers. In vergelijking met leidinggevenden brengen ze twee keer zoveel risico's met zich mee.
"Wat we zien, is een hiaat op het niveau van het middenkader. Zij vervullen een belangrijke rol, aangezien ze de schakel vormen tussen de strategie en operationele uitvoering. Aan de ene kant zijn ze ervoor verantwoordelijk dat het frontline personeel de beleidsregels nakomt en toegewijd is, en aan de andere kant moeten ze beslissingen van leiders zo communiceren dat personeel gemotiveerd is en bereid is zich in te zetten," aldus Albert. "Organisaties moeten zichzelf de vraag stellen of ze in het middenkader over de juiste talenten beschikken om risico's op de juiste manier te beheren en om de visie van het bestuur aan het personeel over te brengen." 

Contraproductief gedrag

Ook wordt in het onderzoek van SHL aangetoond dat een op de acht medewerkers een groot risico voor hun organisatie vormt. Dit komt doordat ze contraproductief gedrag op de werkvloer vertonen: ze houden zich minder aan de regels, hebben minder oog voor details (wat zou kunnen leiden tot meer fouten en ongelukken) en ze zijn minder toegewijd en zetten zich minder in voor teamwerk. Terwijl wereldwijd het gemiddelde percentage voor risicovol gedrag in de productielijn gelijk is aan dat van managers en professionals (respectievelijk 12,5 procent en 12,2 procent), vertonen de percentages per sector opvallende verschillen. Diverse sectoren, waaronder de olie- en gasindustrie en de reis- en vrijetijdsbranche, wijken af van de trend doordat bij hen in de top van de organisatie de risico's groter zijn. 

Senior management
"Er zijn in de afgelopen jaren enkele belangrijke gevallen geweest waarin medewerkers verwijten kregen aangaande een bedrijfscrisis of ongeluk," aldus Albert. "Toch wordt in het risico-onderzoek van SHL vastgesteld dat in bepaalde sectoren het juist het senior management is dat tekortschiet bij het nemen van belangrijke beslissingen en de communicatie hierover en dat hierdoor een groter risico voor de organisaties ontstaat. Door klokkenluiders te negeren of niet open te staan voor visies van andere mensen in het bedrijf kunnen leiders belangrijke aspecten voor het beheren van risico's missen. En dit kan grote gevolgen hebben voor de organisatie." 

Ethische normen

"Er zijn twee factoren die senior managers in hun aanpak om belangrijke gedragsrisico's te reduceren zouden kunnen opnemen: ten eerste de verplichting om ethische normen adequaat te handhaven en ten tweede een effectief kanaal dat door werknemers kan worden gebruikt om schendingen te melden," aldus Ronnie Kann, managing director bij CEB, SHL's moederbedrijf. "Voor beide factoren is het nodig dat senior managers nauw samenwerken met frontline managers om een cultuur van risicobewustheid te helpen ontwikkelen en ethisch gedrag aan te moedigen." 

Riskante sectoren

De meest risicovolle sectoren voor alle functieniveaus zijn telecom en consumentengoederen (zware goederen), terwijl de publieke sector en de detailhandel het meest risicomijdend zijn. Sectoren die de mondiale trend van lagere risico's lager in de organisatiehiërarchie volgen, zijn onder andere het bankwezen en de sectoren voor voedingsmiddelen, dranken en tabakswaren. Er moet echter worden opgemerkt dat de risicoprofielen van organisaties binnen een bedrijfstak aanzienlijk kunnen variëren, zoals te zien is aan de verschillen van de prestaties in het bankwezen. 

Ontbrekende factor

"Vergelijkbare onderzoeken hebben de juridische, sociale, economische, politieke en financiële factoren die met risico's samenhangen bekeken, maar de ontbrekende factor tot nu toe was het voorspellen van het gedrag van mensen op de werkplek waardoor risico's worden veroorzaakt," aldus Albert. "Door recente gebeurtenissen, met name in het bankwezen, is de aandacht getrokken naar de negatieve gevolgen van inefficiënt risicobeheer, maar risico's hebben ook een positieve kant. Het gaat erom de juiste balans te vinden tussen het aanvaarden van risico's om nieuwe markten en kansen te exploiteren en tegelijk risico's zo op te vangen dat organisaties een concurrentievoordeel kunnen behalen en een crisis kunnen voorkomen." 

Talentmanagementprogramma’s

De informatie uit SHL's risicostudie kan door leidinggevenden, HR en risicomanagers worden gebruikt voor talentmanagementprogramma’s en kan in belangrijke mate bijdragen aan risicobeheerstrategieën. Het rapport kan ook worden gebruikt door het middenkader om de risicoprofielen van hun ondergeschikten te begrijpen en ervoor te zorgen dat de risico's van mensen worden geminimaliseerd en dat hier aandacht aan wordt geschonken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Succesvolle organisatiestrategie vraagt gedragsverandering
 Zeven tips om uw team te stimuleren risico te nemen
 Corruptie kost Nederland jaarlijks twaalf miljard euro
 Waardevolle beslissingen: economen en theologen kunnen helpen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10