Vermoeide werknemers hebben moeite werk en gezin te combineren
15 februari 2013 -
Goed werk leveren en ook nog een leuke vader of moeder zijn, wordt steeds moeilijker. Bijna een vijfde van de werknemers in Nederland (achttien procent), zo blijkt uit onderzoek, moet slaap inleveren wegens verplichtingen aan het gezin en de werkgever. Vaak staan mensen dan vroeger op of gaan ze later naar bed.
Flexibele werktijden vinden ze dan handiger, omdat die een manier zijn om de reistijd te verkorten en om de productiviteit te verhogen, maar ook om meer tijd te kunnen vrijmaken voor rust of voor het gezin. Dit zijn een paar van de belangrijkste uitkomsten van een wereldwijd onderzoek van Regus op basis van gesprekken met meer dan 24.000 zakenmensen in meer dan 90 landen.
Slaaptekort
Werknemers stellen dat een kortere reistijd (26 procent) en meer flexibiliteit qua locatie (zestien procent) meer tijd zou opleveren om met hun gezin door te brengen en meer rust te nemen. Bedrijven hebben echter ook voordeel bij het introduceren van meer flexibiliteit, omdat dit de productiviteit verhoogt (72 procent) en kan helpen werknemers te behouden (63 procent). Toch worden bij slechts 48 procent van de bedrijven managers beloond als zij werknemers aanmoedigen flexibel te gaan werken. "Slaapgebrek heeft duidelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid en tevredenheid van werknemers. Lange werktijden hangen nauw samen met het risico op hartkwalen," aldus Eduard Schaepman, algemeen directeur bij Regus Nederland. "De balans tussen werk en privé kunt u beter vinden door dicht bij huis te werken.
Belangrijkste bevindingen en statistieken
• Wereldwijd slaapt 29 procent van de werknemers minder dan gewenst om alle verplichtingen te kunnen nakomen. In Nederland wordt door achttien procent van de werknemers slaap opgeofferd ten behoeve van verplichtingen in de zakelijke en persoonlijke sfeer. Zo’n vijftien procent van de werknemers heeft het gevoel te moeten ‘overcompenseren’ voor tijd die wordt vrijgemaakt voor persoonlijke aangelegenheden.
• Werknemers geven aan dat ze met een kortere reistijd (26 procent) en een flexibele werkplek (zestien procent) meer tijd aan hun gezin zouden kunnen besteden.
• Bedrijven kunnen ook voordeel halen: flexwerk verhoogt mogelijk de productiviteit (72 procent) en helpt werknemers te behouden (63 procent).
• Toch worden momenteel in slechts 48 procent van de bedrijven managers beloond voor het feit dat ze werknemers aanmoedigen om flexibel te gaan werken
Is slaaptekort echt de kern van het probleem hier? Kan het niet zo zijn dat weinig slaap enkel een uitvloeisel is van iets heel anders? Bijvoorbeeld omdat we overdag veel werkzaamheden op de automatische piloot doen. Dan zou het niet gaan om gebrek aan slaap, maar om gebrek aan aandacht.
Gebrek aan aandacht creëert eenzelfde soort ruis als een radio die niet goed is afgesteld. Zonder échte aandacht lopen werknemers en organsiaties het risico alleen te kijken naar taken of mensen zoals ze altijd hebben gedaan. Frisse blik, ho maar. Daardoor missen ze bijvoorbeeld kansen in salesgesprekken. Ze verzanden in oeverloos vergaderen. Of maken ze geen gebruik van de beschikbare expertise van collega’s, gewoon omdat ze die over het hoofd zien. Eeuwig zonde van kostbare tijd, energie en talenten.
Verbeter het niveau van aandacht en je verbetert de mentale flexibilteit van medewerkers. Zonder dat je hoeft te investeren in flexibele werkplekken. Aandachtttraining in organisaties kan in mijn ervaring al binnen enkele weken de werkdruk van medewerkers halveren. Het onderzoeken waard zou ik zeggen.
De uitkomst van dit onderzoek kunnen wij bevestigen. Als aanbieder van flexibele werkplekken (basickantoor) zien we dat ondernemers die gebruik maken van deze voorziening, hun tijd efficienter kunnen besteden. Vanzelfsprekend wordt dit als zeer positief ervaren en lijkt dit een overweging waard. Verloren geld kan worden teruggewonnen, verloren tijd helaas niet. Dit wordt vaak (ongemerkt) gecompenseerd door langer te werken maar dat is niet altijd (of altijd niet) de beste oplossing.....