Vinden van het juiste talent cruciaal voor bedrijven
14 februari 2013 -
Uit het jaarlijkse Talent Management-onderzoek van NorthgateArinso (NGA) blijkt dat managers vrezen dat het identificeren en vinden van het juiste talent een cruciaal vraagstuk wordt. Uit het onderzoek blijkt dat 87 procent van de mensen uit het bedrijfsleven gelooft dat het identificeren van talent de komende drie jaar cruciaal wordt voor het succes van hun organisatie.
Meer dan de helft (51 procent) gelooft dat hun branche lijdt onder een gebrek aan geschikte kandidaten. Van de meer dan 1.100 deelnemers aan het onderzoek geeft 88 procent aan dat ‘het aanstellen van de juiste personen op de juiste plaats op het juiste moment’ essentieel is voor de visie van de organisatie. Daarnaast stelt 85 procent dat succes afhankelijk is van het identificeren en behouden van toptalenten.
Identificeren en behouden van talent
De resultaten geven aan dat er niet genoeg wordt gedaan aan de talentmanagement issues die er wereldwijd binnen verschillende markten spelen. Deze zorgen kwamen ook terug in de resultaten van NGA’s Talent Management Survey van 2011. In 2011 werd het identificeren en behouden van toptalent door 88 procent van de respondenten gezien als bedrijfskritisch. 51 procent van de respondenten gaf aan te maken te hebben met een tekort aan talent. In 2012 gaf twee derde (67 procent) van de respondenten aan te geloven dat de talentmanagementstrategie van hun organisatie zal verbeteren wanneer er meer middelen ingezet worden.
Talentmanagement cruciaal
"Talentmanagement is een cruciaal punt van zorg voor organisaties. We hebben het dan met name over het zorgen dat bestaand talent optimaal wordt ingezet, nieuw talent kan worden aangetrokken en belangrijke posities, waar nodig, vervangen kunnen worden," zegt Michael Custers, Vice President of Strategic Marketing bij NGA. "Bedrijven maken zich zorgen over een tekort aan direct beschikbaar talent en zijn bezorgd dat dit invloed kan hebben op de strategische visie van een organisatie. Deze zorgen laten duidelijk zien dat het nodig is dat de talentmanagement- en HR-planning zich op één lijn bevinden met de bredere bedrijfsstrategie."
Talentmanagementprogramma's De resultaten uit het onderzoek laten zien dat er meer gedaan kan worden om talentmanagement- en HR-planning op één lijn te brengen met de bedrijfsstrategie. De helft van de ondervraagde professionals geeft namelijk aan dat zij gelooft dat hier verbetering mogelijk is. Meer dan een derde (34 procent) geeft aan dat hun organisatie helemaal niet over een talentmanagementprogramma beschikt. Anita Lettink, Vice President Northern Europe bij NorthgateArinso, voegt toe: "Organisaties realiseren zich dat talentmanagement problemen oplevert, maar ze erkennen ook dat zij er meer aan zouden kunnen doen. Managers moeten er voor zorgen dat er een programma voor talentmanagement aanwezig is, en dat voor alle levenscycli van werknemers. Bovendien moeten ze er voor zorgen dat dit programma direct gelinkt is aan de bredere bedrijfsstrategie. Ten slotte zouden ze zich ervan moeten verzekeren dat ze over alle middelen beschikken die nodig zijn om de strategie uit te kunnen voeren. Dit kan door het installeren van efficiënte HR-processen, slimme HR-technologieën en krachtige HR-diensten. Wanneer organisaties deze drie stappen nemen, kunnen ze een concurrentievoordeel in talentmanagement behalen. We willen dan ook adviseren dat organisaties een talentmanagementplanning opstellen waarin zij de processen, technologieën en diensten die zij de komende jaren nodig hebben, vastleggen."
Het zijn allemaal prachtige onderzoekjes die de klokken slaan momenteel. In relatief korte tijd is Nederland vooral een groot aantal 'Talen managers' rijker geworden en vele blijven maar roepen dat we meer en betere dingen moeten doen met Talent.
Persoonlijk ben ik daar helemaal voor. Nu nog de manier waarop men roept hoe dat talent inzichtelijk te maken. Voor de ene volstaat een blik op het CV, de huidige positie en..... verdraait, nee, het is het net weer nier.
Steeds vaker de opmerking dat het steeds moeilijker is dat talent te vinden. Een 'assessment testje' dan maar? Voor wie en wanneer als er weer een vacature wordt uitgezet. Er komen met gemak een honderd reflectanten op één vacature. Diezelfde vacature zien we overigens links en rechts bij anderen ook weer opduiken.
Dan zien we ook nog eens de volgende feiten in percenten.....
45% van de CV's worden naar een vacature toegeschreven
In 55% van de vacatures zitten er twee of drie schijven tussen de bron en dat 'talent
Meer dan 90% van de reflectanten worden niet in overweging genomen.
99% van de CV's worden visueel niet bekeken maar elektronisch afgehandeld.
Ongeveer 55% van de reflectanten zijn zzp-ers. Voor vaste aanstellingen worden zij niet in aanmerking genomen.
+70% van de +35 ers worden niet in overweging genomen in een sollicatie procedure. Dat percentage stijgt wanneer de leeftijd stijgt.
Meer dan 45% van de HR professional of recruiters hebben geen affiniteit een cv op merite te beschouwen en te beoordelen
Meer dan 85% die gebruik maken van een assessment test ter onderbouwing van de sollicitatie procedure, heeft geen enkele achtergrond of affiniteit met de methodiek die door haar/hem wordt gehanteerd.
Meer dan 75% van de HR professionals en recruiters hebben geen intrinsieke affiniteit met de disciplines waarvoor zij werven.
In bijna 50% van de uitgezette vacatures is er sprake van het samenvoegen van twee verschillende disciplines, in ongeveer 10% is dat zelfs drie disciplines in 1 FTE vervat.
Het criterium dat u als sollicitant oneigenlijk voor bepaalde disciplines zelfs een overkwalificatie dient te bezitten, lees HBO/VWO/WO of universitair, doet opgeld in ca. 35% van de uitgezette vacatures.
Als u deze percentages alleen al even in overweging zou willen nemen, komt tot de volgende conclusies;
- De kans dat een Recruiter of HR professional dat 'Talent' zal vinden is