zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Doorstarterslening kan woningmarkt en staatskas redden

13 februari 2013 - Nu minister Blok het CDA niet voor zijn plannen heeft kunnen winnen, zou de crisis in woningmarkt jaren langer kunnen gaan duren. Er is een uitweg om de koopwoningmarkt vlot te trekken: de doorstarterslening. Een renteloze lening -net als de huidige starterslening - kan mensen stimuleren om een nieuwbouwhuis te kopen, waar zij anders het geld niet voor zouden hebben.

De regeling zou voor een korte periode kunnen gelden, om zo de ergste dip in de woningmarkt te kunnen overbruggen. Resultaat: een aanzienlijke stimulans voor de bouwsector en extra inkomsten voor de staatskas. 



Doorstartlening
Stimuli (subsidies) aan aanbodszijde brengen het risico van verdringing met zich mee: mensen kopen eerder gesubsidieerde woningen dan ongesubsidieerde woningen. Er moet dus een regeling komen die zorgt dat mensen woningen gaan kopen die zij zonder die regeling niet zouden kunnen kopen. De al bestaande, renteloze starterslening doortrekken naar een doorstarterslening lijkt een logische optie. Met dezelfde inkomensregels waarbij wordt getoetst of de koper in staat is rente te betalen, dus om de drie jaar. De regel zorgt niet voor verdringing, want mensen kopen alleen de woning die zij anders niet hadden kunnen kopen. En er is geen conflict met Europese regelgeving, die is er immers ook niet bij de starterslening. Het uitvoeringsorgaan (SVR) is er al. De bank (BNG) zou de leningen kunnen verstrekken. Een dergelijke regeling zou een aanzienlijke impuls kunnen betekenen voor zowel de bouwsector als de staatskas. 

Rekenvoorbeeld

Een rekenvoorbeeld. Stel, er komen door de doorstartersregeling 10.000 extra woningen. Dit levert extra omzet in de bouw: 10.000 x 200.000 euro = twee miljard euro. Voor de schatkist betekent dit: 50 procent aan belastinginkomsten = een miljard euro. De rentekosten zijn 10.000 x 25.000 euro (renteloze lening) x twee procent x zes jaar = 30 miljoen euro. De schatkist ontvangt een miljard extra en is in zes jaar een rente kwijt van 30 miljoen euro (terug te betalen aan de BNG). 

Andere aanpak nodig voor huursector

Deze oplossing zou alleen nieuwbouwwoningen betreffen. Voor de corporatiesector moet een impulsdiscussie aansluiten bij het debat over de twee miljard euro die volgens het regeerakkoord door de sector moet worden opgebracht. Daarover is het laatste woord nog niet gezegd maar het volgende zou een bijdrage kunnen zijn aan dat debat: corporaties die verhoudingsgewijs in de komende twee of drie jaar meer dan gepland investeren in de nieuwbouw, krijgen een korting op de geplande heffing. Dit betekent dat corporaties die minder investeren meer gaan betalen. Door impulsen aan de vraagkant in de koop (doorstartersregeling) en huur (kortingsregeling) kan de dip in de bouw worden beperkt.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Moeizame start woningmarkt; compensatiegedrag zichtbaar in januari
 Vereniging Eigen Huis: stel verplichte aflossing één jaar uit
 900. 000 huishoudens kunnen momenteel niet verhuizen
 'Woningmarkt kan niet wachten'
 
 
reacties
 
Richard de Wit  |   | 
14-02-2013
 | 
08:14 uur
Kom op nou hoor. De hele wereld zit in problemen. Moeten wij de staatskas gaan redden terwijl de overheid burgers in de kou laat staan? Banken redden Griekenland redden EU redden. Wie redt ons? Als burtger blijf je geld pompen in de bodemloze put bv NL. Alsof kroningen en al die onzinnige projecten van de overheid niets kosten. Firma wachtgeld regeling. Daar kom je wel achter als je eens aan moet kloppen voor steun of hulp bij instanties zoals UWV gemeente of overheid. Dan zijn ze mooi niet thuis.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10