6 februari 2013 -
Het Nederlandse pensioenvermogen is met 156 procent van het BNP relatief gezien het grootste ter wereld. Het afgelopen decennium nam het vermogen gemiddeld per jaar met 9,1 procent toe tot 909 miljard euro. Dat blijkt uit de Global Pensioen Asset Study van Towers Watson, een internationaal onderzoek naar de dertien grootste pensioenfondsmarkten. Het wereldwijde pensioenkapitaal steeg naar een recordhoogte van 22,7 biljoen euro.
Towers Watson vergelijkt in het onderzoek het totale pensioenvermogen van een land en vergelijkt dat met het BNP. Na Nederland zijn de Zwitsers de grootste pensioenopbouwers (118 procent van het BNP), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (112 procent) en de Verenigde Staten (108 procent).
Opluchting
Gerard Roelofs, hoofd Investment Consulting Continentaal Europa bij Towers Watson: "Gezien de grote onzekerheid in de economie is het een opluchting dat de pensioenfondsen in kapitaal blijven groeien. De markten zijn volatieler geworden en pensioenfondsen weten beter hoe ze hier mee om kunnen gaan."
Nederlandse pensioenfondsen zijn defensiever gaan beleggen. 57 procent van de totale asset allocatie bestaat uit obligaties. In 2007 was dit nog 43 procent. De beleggingen in aandelen en alternatieve categorieën, zoals vastgoed en hedge funds, nam af naar respectievelijk 27 procent en zestien procent.
Lage rente
De toename van het pensioenvermogen ontstaat onder andere door de lage rente. Roelofs: "Door de dalende rente neemt het vermogen toe, want de waarde van obligaties stijgt. Door die dalende rente nemen echter ook de verplichtingen toe, wat we de afgelopen jaren hebben gezien in de dalende dekkingsgraden."
Daarnaast is het aantal DC-regelingen in Nederland het afgelopen decennium fors toegenomen. In de DC-regeling staat niet het eindkapitaal van de pensioendeelnemer vast, maar de inleg. Momenteel bestaat zes procent van de pensioenafspraken uit een DC regeling. Roelofs verwacht dat dit zal toenemen: "We zien meer en meer pensioenfondsen en bedrijven die de risico´s bij de deelnemer willen neerleggen. Daardoor neemt het pensioenbewustzijn toe en kunnen deelnemers vaker een pensioen op maat ontwerpen."
Toch jammer dit hefboomeffect; Vermogen PF neemt toe door oa. lagere rente en dekkingsgraad neemt af door oa lagere rente.
Als je net gekort bent op je uitkering en voor het zoveelste jaar de indexatie mist, zou je een kronkel in je hersenen kunnen krijgen.