6 februari 2013 -
Zou het niet geweldig zijn als we bij onze geboorte meteen een persoonlijke gebruiksaanwijzing meekregen? Zo eentje, waarin we jaar in jaar uit precies kunnen lezen hoe we zo makkelijk mogelijk het beste uit onszelf en ons leven halen? En waarin ook anderen kunnen opzoeken hoe ze het beste met ons om kunnen gaan?
"Het zou heel wat privé- en organisatiegroeipijn schelen," zegt Heidi Does, Slow Working trainer van doesmindful.nl. "Helaas zit een duidelijke routekaart of plattegrond niet in het kraampakket. Al weten we misschien alles over hoe onze laptop, mobiele telefoon of koffiezetapparaat werkt, voor ons hoofd, hart en handen zullen we het zelf uit moeten zoeken."
Onbewuste navigatie
Omdat uw brein denkt de weg wel te weten, neemt uw hoofd al vanaf een vroege leeftijd het voortouw op uw levensweg. Als een zelfverklaard TomTom navigatiesysteem. Onbewust, dat moet gezegd. Maar toch. Uw hart en handen hebben mooi het nakijken en doen ergens in de achterhoede voor spek en bonen mee.
Een grote valkuil daarbij is dat u verzandt in denken, piekeren, oordelen, plannen maken, fantaseren, dagdromen, vervelen... U blijft misschien hangen aan ervaringen die allang achter de rug zijn en waar u niets meer aan kunt veranderen. Of u maakt u zorgen over dingen die nog niet eens gebeurd zijn of waar u geen invloed op hebt. Ook al bevindt de enige realiteit waar u ook echt iets mee kan zich in het hier en nu...
Als u merkt dat u vastloopt in zorgen en gepieker, dan is het zinvol u meer bewust te zijn van uw lichaam. Want uw lichaam zit, ligt, loopt, schrijft, eet, wast of knuffelt nooit in het verleden of de toekomst. Het is altijd in het hier en nu. En het mooie is dat ervaringen – prettig of onprettig – niet alleen gepaard gaan met mentaal of emotioneel wapengekletter. Ze resoneren ook altijd door in het lichaam. Altijd!
Lichamelijke informatie
Uw lichaam is daarmee een bron van waardevolle informatie over hoe het met u gaat. Over waar uw hart sneller van gaat kloppen. Over waar uw grenzen tegenkomt voor uzelf. Of er overheen gaat. Misschien vindt u het lastig om contact met uw lichaam te maken om die bron aan te boren. Niet zo gek hoor, uw hoofd loopt waarschijnlijk al decennialang op uw lichaam vooruit. Zie dat maar eens doelbewust te keren...
Lukt het u niet doelbewust, dan is daar altijd nog – tada! – de onbewuste route. Want onbewust ervaart u heel goed de relatie tussen uw gedachten, uw emoties en uw lichaam. Dat komt – bijzonder genoeg – naar voren via iets wat in uw hoofd wordt aangestuurd: onze taal.
Spreekwoordelijke waarheden
Spreekwoorden en gezegden waarin lichaamsdelen worden genoemd onthullen een schat aan onbewust beschikbare informatie over de relatie tussen hoofd, hart en handen. Over uw unieke, persoonlijke gebruiksaanwijzing. Of die van uw collega, partner of buur.
Let er eens op of zulke spreekwoorden in alledaagse gesprekken voorbij komen en breng vervolgens uw aandacht bij dat lichaamsdeel dat u hoort. Wat voelt u daar? Spanning of juist ontspanning? Kou of warmte? Tintelingen, prikkelingen, jeuk? En komen daar ook gedachten bij?
Zo leert u uw aandacht focussen en leert u uzelf en uw omgeving beter kennen.
Oefen eens met zo switchen van onbewust naar bewust contact met uw lichaam aan de hand van een paar voorbeelden:
• ‘Ik zit al zo lang in deze functie, dit werk komt me nou wel de keel uit.’
• ‘Hij hijgt de hele dag in mijn nek met dat project van ‘m!’
• ‘Die dagelijkse peptalk, daar haal ik mijn neus voor op!’
• ‘Ze haalt me het bloed onder mijn nagels vandaan als ze zo doorzaagt.’
• ‘Ik ren de longen uit mijn lijf, maar een bedankje kan er niet af!’
• ‘Ik hou mijn kaken stijf op elkaar in de volgende vergadering. Ze luisteren toch niet.’
• ‘Mijn collega loopt met haar ziel onder de arm, sinds ze terug is van zwangerschapsverlof.’
• ‘Als ik de vinger op de zere plek leg, wordt me dat niet in dank afgenomen.’
• ‘We komen zo geen steek verder, als iedereen elkaar naar de mond blijft praten.’
• ‘Ik stond gisteren met knikkende knieën te presenteren voor een volle zaal.’
• ‘Nou, nou, die is ook snel op zijn teentjes getrapt!’
• ‘Die reorganisatie heeft heel wat voeten in de aarde.’
• 'Zij laat nooit het achterste van haar tong zien.'
• 'Die opschepper slaat zichzelf altijd op de borst.'
Ons lichaam is de meest accurate routewijzer die we ons maar kunnen wensen. Maar het is vaak ook het element dat we het minst goed kennen binnen die bijzondere 3-eenheid van hoofd, hart en handen. Die 3-eenheid die ons maakt tot wie we zijn.
Kijk eens hoeveel spreekwoorden of gezegdes met lichaamsdelen u kunt opmerken als u in gesprek bent. Het geeft u misschien een boeiend inkijkje in uw eigen binnenwereld of in die van de mensen om u heen.
Vraag het gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan op www.doesmindful.nl.
In de allereerste zin is het artikel een tikje misplaatst gezien de tijds geest.
De opening,'Zou het niet geweldig zijn als we bij onze geboorte meteen een persoonlijke gebruiksaanwijzing meekregen? ....' is wel een hele aardige.
Het is namelijk zo dat dit tegenwoordig wel kan. Sterker nog, dat dit door ons dan ook wordt toegepast in het lager onderwijs, voortgezet en op tal van andere plaatsen. De persoonlijke gebruiksaanwijzing bestaat namelijk.