zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gemiddelde koopsom in 2012 daalt met 5,6 procent

29 januari 2013 - In 2012 hebben kopers in Nederland gemiddeld 226.700 euro voor hun bestaande koopwoning betaald. In vergelijking met 2011 is dit een daling van 5,6 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Woningmarktcijfers.nl. De totale prijsdaling sinds 2008, het jaar dat de crisis uitbrak, komt daarmee uit op 10,5 procent.

De verkoop van goedkope corporatiewoningen nam verhoudingsgewijs toe. Dit heeft een prijsdrukkend effect van 4.000 euro. Zonder dit effect zou de gemiddelde verkoopprijs zijn uitgekomen op 230.700 euro en de daling beperkt zijn gebleven tot negen procent. De daling van de werkelijke gemiddelde koopsom is beduidend lager dan de daling van de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK). 



Transactiedaling 2,9 procent

Door een goede decembermaand blijft de transactiedaling in 2012 beperkt tot 2,9 procent. Er zijn 117.261 woningtransacties door het Kadaster geregistreerd. Door de wijzigingen in het systeem van hypotheekrenteaftrek per 1 januari 2013, zijn een aantal kopers vervroegd naar de notaris gegaan. 

Provinciale verschillen groot

De provincie Overijssel scoort als beste in 2012. Het aantal transacties nam toe met 4,0 procent, terwijl de prijsdaling beperkt bleef tot 2,7 procent. Limburg en Zeeland deden het ook beter dan het landelijk gemiddelde. Het aantal verkopen steeg met 2,5 procent en de prijsdaling bleef beperkt tot 4,7 procent. In Groningen en Friesland daalde het aantal transacties met respectievelijk 9,1 procent en 7,7 procent het meest. De grootste daling van de gemiddelde koopsom deed zich voor in Noord Holland (-7,2 procent). Zuid-Holland scoorde eveneens slechter dan het landelijk gemiddelde. 

Koopkansen in 2013 sterk verbeterd
Ondanks het feit dat kopers vanaf 2013 verplicht worden de hypotheek in 30 jaar af te lossen en de leenquote opnieuw is verlaagd, zijn er voor kopers in 2013 prima kansen om te kopen. Door de daling van de gemiddelde koopsom, de verlaging van de overdrachtsbelasting naar twee procent en de gedaalde hypotheekrente, kunnen kopers met hetzelfde inkomen een betere woning kopen dan enkele jaren geleden. Consumenten doen er goed aan een objectieve afweging te maken tussen kopen en huren. De huren gaan de komende jaren extra omhoog. Vooral op langere termijn is een koper goedkoper uit dan een huurder.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Koopwoning afgelopen twintig jaar nooit zo betaalbaar
 Daling huizenprijzen nog niet ten einde
 Nederlanders niet bezorgd over hypotheekrenteaftrek
 Woningprijs gaat fors dalen in 2012
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10