Goede voornemens voor 2013? HR pak uw rol en moderniseer uw organisatie
28 januari 2013 -
Gaat u in 2013 hetzelfde doen met minder of meer doen met minder? Het is een bijzondere tijd waar we in leven zeker voor mensen werkzaam in het HR vakgebied. HR is nog nooit zo beslissend geweest in de toekomst van organisaties als nu. 2013 is bij uitstek het moment om deze rol te pakken en tot een succes te maken.
Dit is niet alleen belangrijk voor HR, maar vooral belangrijk voor de duurzame ontwikkeling van uw organisatie en de concurrentiekracht van Nederland, zo stelt Guido Heezen van Effectory.
Zware jaren
Voor veel organisaties zijn de afgelopen jaren zeer zwaar geweest. Alles wijst er op dat 2013 dat ook wordt. Gebruikers van uw producten of diensten worden steeds selectiever en willen meer waarde voor hun euro's. Organisaties en overheid moeten meer doen met minder. De productiviteit moet omhoog en de kosten omlaag. Het leveren van daadwerkelijke toegevoegde waarde wordt dus nog belangrijker voor het voortbestaan van uw organisatie.
De focus van HR
Gezond huishoudboekje
Binnen veel organisaties is de afgelopen tijd noodzakelijkerwijs de broekriem stevig aangehaald. De focus van HR ligt op het top-down terugbrengen van het medewerkersbestand en dat is logisch. Alleen, veruit het grootste deel van de organisaties haalt de kaasschaaf langs de organisatie en blijft verder doen wat ze altijd deden. Dit is een gemiste kans en een verarming van uw organisatie. In het meest gunstige geval gaat de productiviteit per medewerker iets omhoog, maar per saldo levert het uw organisatie duurzaam niet heel veel op. Je zou kunnen zeggen dat deze organisaties hetzelfde doen met minder mensen en middelen. Maar als we onself de vraag stellen: Lost dit echt onze uitdagingen op de lange termijn op, wordt uw organisatie hier duurzaam gezonder van, zorgt het dat uw organisatie in de startblokken komt om alle kansen te pakken wanneer het economisch tij aantrekt? Dan is het antwoord waarschijnlijk nee. Hier is naast een gezond huishoudboekje nog iets anders voor nodig.
Moderniseer uw organisatie Het is tijd voor HR om nog meer te laten zien waar de kracht zit van het HR vakgebied. Het in hun kracht zetten van mensen zodat hun kennis en kunde op een gezonde manier optimaal wordt ingezet voor de prestatie van de organisatie.
Heezen: "Ik wens u voor 2013 een effectievere en gezonde organisatie toe waar mensen met nog meer plezier werken." Wat hierbij helpt is om met medewerkers de dialoog aan te gaan door:
- Het inzetten van Sociale Innovatie: Ga met uw medewerkers op zoek naar mogelijkheden om meer toegevoegde waarde te leveren, effectiever te werken en kosten te besparen.
- Het vertrouwen van uw medewerkers: Vertrouw uw medewerkers en probeer zoveel mogelijk onnodige controle mechanismen weg te halen.
- De zoektocht te starten om verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie te leggen, om zo bureaucratie terug te dringen en zo de hoeveelheid overhead te beperken.
- Ga medewerkers nog beter waarderen ten opzichten van managers.
- Richt ontwikkelingsmogelijkheden en salarisgroei meer op 'beter worden in je vak' als medewerker en minder op 'zo snel mogelijk manager worden' en je span of controle vergroten.
- Structureel energielekken op te sporen die medewerkers tegenhouden om optimaal te presteren.
Weer zo'n prachtig weinigzeggend pro HR artikeltje. Steeds meer organisaties, en medewerkers binnen die organisatie, vragen zich, en ik denk best wel met rechte en reden, af wat te denken van zoiets als HR binnen de organisatie.
Vele zaken kunnen uitstekend worden uitbesteed en met het 'laten gaan' van zoveel Human Capital, is er voor HR ook steeds minder te doen. De persoonlijke ervaringen met flink wat professionals en die 'HR professionals' geven geen al te best beeld van de kennis en kunde van het HR contingent, waarbij HR toch eens kritischer naar zichzelf zou moeten mogen kijken.
Niet allen is het beeld dat HR in vele opzichten weinig meer is dan een 'doorgeefluik voor...' dan dat men het idee heeft werkelijk iets van HR te kunnen verwachten.
Het zou een beetje ver gaan alle punten van het artikel te adresseren hier. Het HR zou zich als allereerste eens veel beter de focus op intrinsieke kennis moeten gaan leggen van de disciplines binnen de organisatie i.p.v., getuige de ervaring van veel professionals, een hautaine black box.
Een goede aanzet, maar helaas laat ook effectory zien vast te zitten in het oude paradigma van personeelszaken en de stap naar HRM nog niet te hebben gemaakt.
Meer doen met minder medewerkers zal in de toekomst zeker nodig zijn, het aanbod op de arbeidsmarkt zal snel afnemen. Een goede strategie om dit probleem voor te blijven zal lonend zijn.
Helaas wordt ook in dit artikel personeel weer als een kostenpost neergezet, minder omzet, dan maar mensen eruit, mensen die aan het einde van de crisis, en dat is er sneller dan de meeste economen willen, weer hard nodig zijn.
Door van personeelzorg naar HRM te gaan en personeel te beschouwen als een asset en daarom heen beleid te ontwikkelen dat is gericht op de ontwikkeling van die asset, kan op de totale personeelkosten makkelijk 10 tot 30 procent worden bespaard. Een verspilling die dankzij de personeelzorg immens is. Het blijft vreemd dat veel organisaties deze verspilling maar niet willen zien en doorgaan met totaal verkeerd personeelmanagement.
Een moderne organisatie? In de moderne organisatie wordt niet meer gedacht in 'HR', 'de manager' en 'de medewerker', waarbij 'de manager' moet zorgen dat 'de medewerker' goed presteert en 'in zijn of haar kracht wordt gezet'.
Wil je als organisatie goed blijven functioneren, dan vind je wat als organisatie je unieke bijdrage is aan het grotere geheel, je 'bestaansreden' zo je wilt. Niet een die een groep managers bedenkt, maar de echte. En iedereen die onderdeel is van de organisatie werkt vanuit diens eigen unieke bijdrage mee aan het vervullen van die bestaansreden. In de zorg gaat het over mensen helpen gezond te zijn, in het onderwijs over kinderen begeleiden om een goed leven te hebben etc. Daardoor word je als mens geraakt, van binnenuit, en zet je met elkaar je schouders eronder: hier wil je vol voor gaan. En doe je wat nodig is, niet meer en niet minder. We zijn mens - medemens - medewerker!