zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Niet-westerse sollicitant vindt video cv eerlijker dan traditioneel cv

25 januari 2013 - Sollicitanten denken verschillend over de eerlijkheid en de baangerelateerdheid van het video cv als selectiemiddel. Persoonlijkheid, cognitieve capaciteiten en etniciteit van de sollicitant spelen daarbij een rol. Dit stelt psychologe Annemarie Hiemstra in haar proefschrift 'Fairness van selectie op basis van papieren en video cv’s'. Uit het onderzoek blijkt tevens dat recruiters video cv’s als minder eerlijk ervaren dan papieren cv’s.

Op vrijdag 25 januari 2013 verdedigt de promovenda haar proefschrift aan de Erasmus Universiteit Rotterdam



Voor- en nadelen?
Video cv’s zijn door de recente multimediale ontwikkelingen in opkomst als selectiemiddel. Er is echter nog weinig bekend over de voor- en nadelen van deze korte videofilmpjes,
waarin een sollicitant zich presenteert aan potentiële werkgevers. Het belangrijkste verschil met een papieren cv is de introductie van beeld en geluid in de eerste fase van de sollicitatieprocedure en het effect dat dit heeft op de allereerste beeldvorming. Het proefschrift van Annemarie Hiemstra, werkzaam als adviseur bij HRD-adviesbureau GITP en universitair docent aan de Erasmus Universiteit, is een van de eerste over dit type cv’s. Hiemstra onderzocht de eerlijkheid (‘fairness’) van video cv’s door deze te vergelijken met papieren cv’s bij de selectie voor sollicitanten met verschillende etnische achtergronden. 

Zwakkere arbeidsmarktpositie

De promovenda betrok zowel sollicitanten als ervaren recruiters bij haar onderzoek. Aan recruiters uit diverse Nederlandse organisaties vroeg zij naar hun percepties van papieren en video cv’s. Recruiters blijken het papieren cv als eerlijker en meer baangerelateerd te beoordelen dan het video cv. De zorg dat het video cv een te subjectief instrument is, is een van de verklaringen voor deze beoordeling. Daarnaast speelt onbekendheid een rol. Bij sollicitanten blijken persoonlijke kenmerken doorslaggevend in de ervaren eerlijkheid van het video cv. Sollicitanten met een niet-westerse culturele achtergrond beoordelen het video cv als eerlijker dan autochtone westerse sollicitanten en recruiters. Ook vinden zij video cv’s eerlijker dan papieren cv’s. Daarnaast blijken sollicitanten met een zwakkere arbeidsmarktpositie positiever te oordelen over video cv’s dan sollicitanten met een sterkere positie. Niet-westerse etnische minderheden, sollicitanten met minder Nederlandse taalvaardigheid, lager opgeleide sollicitanten, en sollicitanten die lager scoorden op een cognitieve capaciteitentest, zijn relatief positief over video cv’s. Extraverte sollicitanten zien met het video cv meer mogelijkheden om zich te presenteren dan introverte kandidaten. Zij vinden het video cv dan ook een eerlijker selectiemiddel dan introverte sollicitanten. 

Video cv en discriminatie
Omdat ervaren eerlijkheid kan verschillen van de daadwerkelijke non-discriminatie bij selectiebeslissingen, werd in een veldexperiment aan de recruiters gevraagd om een fictief papieren of video cv te beoordelen van een kandidaat. Daarbij werden naam en accent gemanipuleerd (Arabisch- versus Nederlands-klinkend), terwijl alle andere kenmerken van de kandidaat gelijk werden gehouden. De onderzoeksresultaten laten zien dat het video cv niet noodzakelijkerwijs tot meer discriminatie leidt dan het papieren cv. Een mogelijke verklaring is dat beeld en geluid in het video cv een meer gepersonaliseerde vorm van sollicitatie mogelijk maken, waardoor stereotypering door recruiters over de sollicitant minder kans krijgt in vergelijking met de beeldvorming van een ‘papieren persoon’ uit het traditionele cv.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Veel draagvlak videosollicitatie onder starters
 Kenniswerkers communiceren steeds vaker via video
 Oefen gratis uw videosollicitatie
 Vijf soorten sollicitatieblunders (plus adviezen om ze te voorkomen)
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
28-01-2013
 | 
06:46 uur
Een aardig onderzoekje maar.... wat wil men hier nu zeggen/concluderen?
Salesprofs  |   | 
30-01-2013
 | 
09:57 uur
Goed Artikel! Hier zijn wij al jaren mee bezig.
voorbeeld-cv.net  |   | 
15-03-2013
 | 
14:21 uur
Zet dit af tegen de discussie over het anonieme solliciteren (met anoniem CV), het zijn twee uitersten bedoeld om hetzelfde te bereiken. Maar, leuk onderzoek.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10