Vastgoedbeleggers verwachten stijging transactievolume in 2013
24 januari 2013 -
Vastgoedbeleggers verwachten dat het aantal vastgoedinvesteringen in 2013 zal aantrekken. Dit blijkt uit het rapport 'Trend Indicator Real Estate Assets Investment 2012' van Ernst & Young. Hiervoor werden ruim 500 Europese bedrijven, waaronder 32 Nederlandse partijen actief in de vastgoedsector, gevraagd naar hun verwachtingen en plannen voor het komende jaar.
Naast een toename van het aantal vastgoedinvesteringen verwacht maar liefst 78 procent van de respondenten dat de gemiddelde omvang van de investeringen ook zal stijgen.
Tristan Dhondt, Partner bij Ernst & Young: "Deze positieve cijfers van de investeerders geven aan dat het vertrouwen groeit en zij weer licht zien aan het eind van de tunnel. 78 procent van de respondenten geeft aan dat de vrees voor een hoge inflatie de vraag naar vastgoed zal stimuleren. Investeerders zien vastgoed door de positieve effecten van inflatie op de waarde van het vastgoed als relatief veilige beleggingshaven. Ook is er groot vertrouwen dat prime vastgoed zich zal blijven profileren. Dit geldt met name voor de retailmarkt." De respondenten zijn er in vergelijking tot vorig jaar van overtuigd dat als gevolg van de Basel III regelgeving, vastgoedfinanciering minder aantrekkelijk wordt voor banken en dat dit leidt tot zelfregulering binnen de hypotheekmarkt.
Nederlandse vastgoedmarkt blijft aantrekkelijk
De Nederlandse vastgoedmarkt blijft relatief aantrekkelijk voor investeerders. 78 procent van de respondenten beschouwt Nederland als aantrekkelijk, vorig jaar was dit nog 80 procent. In vergelijking met andere Europese landen daalt Nederland hiermee rwee plaatsen naar een twaalfde plaats. Zweden is het meest aantrekkelijk, gevolgd door Turkije en Luxemburg.
Publieke sector in 2013 de actiefste verkoper
78 procent van de respondenten voorzien een grote rol voor de publieke sector als verkopende partij in 2013. In 2012 lag dit op 31 procent. Ingmar Dirkse van den Heuvel, Director bij Ernst &Young: "De publieke sector is steeds bewuster bezig met een strategisch vastgoedbeleid gericht op de toekomst. Vastgoed is dan ondersteunend aan de bedrijfsvoering van de overheidsinstantie en overtollig, niet-strategisch vastgoed zal worden afgestoten. Ook beheersing van vastgoedprocessen is een belangrijk aspect voor de overheid dat jarenlang niet de focus had. Daarnaast zien we een toename van de belangrijkheid van 'groene' gebouwen binnen de vastgoedportefeuille. Vroeger lag de focus voornamelijk op de prijs en de huurovereenkomst. Nu zijn aspecten als duurzaamheid, energieverbruik en alternatief gebruik meer en meer onder de aandacht. Vastgoed moet zich hierdoor onderscheiden van de concurrentie. 78 procent van de respondenten verwacht dat 'groene' gebouwen een belangrijke rol gaan spelen in verhouding tot de bestaande onroerend goed voor wat betreft gebruik, vraag en investeringen in vastgoed."
Een andere duidelijke trend speelt zich af aan de kant van de kopers . Dhondt: "Langs koperszijde komen de familiale groepen het sterkst opzetten samen met 'high wealth individuals'. Het wordt nog een boeiende tijd om de behoeftes van de actieve verkopers en kopers met elkaar in overeenstemming te brengen."